Saglik Bakanligindan `Elektronik Sigara` Uyarisi

Saglik Bakanligi, sigarayi birakmak isteyenler arasinda son zamanlarda adeta moda haline gelen elektronik sigaraya karsi uyarilarda bulundu.

Saglik Bakanligindan `Elektronik Sigara` Uyarisi

Internet veya baska kanallarla satilan elektronik sigaralarin ruhsatsiz oldugu, bu cihazlarin birçok ülkede yasaklandigi bildirildi.
AA muhabirinin Saglik Bakanligi Türkiye Halk Sagligi Kurumu yetkililerinden aldigi bilgiye göre, Türkiye'de bugüne kadar ''elektronik sigara'' adiyla ithalat izni alan veya ruhsatlandiran ürün bulunmuyor. Bu ürünler, ülkeye kaçak yollarla sokuldugu için de içerigi denetlenemiyor. Ancak güvenlik güçlerince ele geçirilen ürünlerden elde edilen bulgulara göre, bu cihazlarin insan sagligini son derece olumsuz etkileyebilecegi hatta ölüme yol açabilecegi bildirildi.
-ABD yillar önce uyarmis-
Saglik Bakanligi yetkilileri, ABD'nin ilaç ve gida otoritesi ''Food and Drug Administration'' (FDA) tarafindan bundan 4 yil önce elektronik sigarayla ilgili uyari yaptigi hatirlatti.
Yetkililerin verdigi bilgiye göre, FDA'nin 2 firmaya ait 18 çesit elektronik sigara kartusu üzerinde yaptigi incelemede, örneklerin yarisinin kanserojen oldugu bilinen ve tütünde de yer alan nitrosamine içerdigi belirlenirken, yüzde 1 oraninda insanlar için toksik oldugu bilinen dietilen glikol saptandi. Çogu örnekte ise tütünde de yer alan ve insan sagligina zararli oldugu daha önce ispatlanan anabasine, myosmine ve beta nikotryine tespit edildi, nikotin içermedigi belirtilen örneklerin tümünde düsük seviyede de olsa nikotin bulundu.
FDA'nin bu arastirmalar dogrultusunda, elektronik sigaralarin gösterildigi gibi masum olmadigi ve bu konuda yapilan saglik uyarilarinin yetersiz oldugunu raporladigina dikkat çekildi.
Kanada Saglik Ajansi'nin da 2009'da elektronik sigaralarin nikotin zehirlenmesine yol açma veya nikotin bagimliligini tetikleme gibi olumsuz etkilere yol açabilecegi uyarisinda bulundugu bildirildi.
Dünya Saglik Örgütü'nün (DSÖ) ise elektronik sigaralarin, toksisite çalismalari da dahil yeterli çalisma yapilana kadar ''sigara birakma tedavisi'' olarak kabul edilemeyecegini vurguladigi ifade edildi.
Birçok ülkede tibbi cihaz olarak satisi ruhsata bagli olan elektronik sigaranin Brezilya, Tayland, Singapur ve Avustralya gibi ülkelerde satisi yasak.
Rotahaber
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284