Sarikeçili Yörükleri Geleneksel Göç Kervanini Baris Yili Olarak Kutladi

Kis mevsimini Mersin’in ilçelerinde sahile yakin kesimlerde geçiren Sarikeçili Yörükleri, yaz mevsimini geçirecekleri Konya ve Karaman yaylalarina gitmeden önce Gülnar’in Büyükeceli beldesinde geleneksel 8. göç kervani etkinligi düzenledi.

Sarikeçili Yörükleri Geleneksel Göç Kervanini Baris Yili Olarak Kutladi

Kis mevsimini Mersin’in ilçelerinde sahile yakin kesimlerde geçiren Sarikeçili Yörükleri, yaz mevsimini geçirecekleri Konya ve Karaman yaylalarina gitmeden önce Gülnar’in Büyükeceli beldesinde geleneksel 8. göç kervani etkinligi düzenledi.
Kisi Silifke, Aydincik, Anamur, Bozyazi, Erdemli ilçelerinde sahile yakin kesimlerde geçiren Anadolu'nun bin yillik efsanesi Yörüklerin son temsilcileri Sarikeçili Yörükleri, bu yilki geleneksel göç senligini ise geçen yil çikarilan genelgeyle keçilerini ormanlik alanlarda otlatma haklarinin geri verilmesi dolayisiyla “Baris etkinligi” olarak gerçeklestirdi.
Etkinlik kapsaminda ise Yörük çadirlari kurulup, çesitli yarismalar düzenlenip, Arap ekibi ve yöresel kiyafet giyen Yörükler tarafindan gösteriler yapildi.
Sarikeçililer Yasatma ve Dayanisma Dernegi Genel Baskani Pervin Çoban Savran, gazetecilere yaptigi açiklamada, geleneksel 8. göç kervani etkinligini orman isletmeleriyle baris etkinligi olarak düzenlediklerini kaydetti.
Degisen genelgenin 2012 yili Temmuz ayinda yürürlüge girmesiyle kadim haklarinin geri verildigini, böylelikle keçilerini yeniden ormanlik alanlarda otlatmaya basladiklarini ifade eden Sarvan, bu nedenle de etkinligi bu yil baris etkinligi olarak yaptiklarini belirterek, “Bundan sonraki etkinliklerimizi de Orman ve Su Bakanligi, Kültür Bakanligi, Orman Genel Müdürlügü, Orman isletme müdürlükleri ve seflikleriyle birlik içerisinde gerçeklestirmek istiyoruz” dedi.
Sarikeçililer Yardimlasma, Dayanisma ve Kültür Dernegi Baskani Bayram Gök ise, her türlü zorluklari sirtlayarak, geçim kaynaklari olan at, esek ve keçileriyle sahiller ve yaylalar arasinda mekik dokuyan yörüklerin zorlu yolculugunun yeniden basladigini kaydetti. Konar göçer hayati yasamaktan dolayi büyük sikintilar yasadiklarini ifade eden Gök, keçilerin yolculugu esnasinda konaklamadaki yatak, yiyecek ve zaruri ihtiyaçlarini giderecek esyalarin deve, at ve esek sirtinda, diger esyalarin ise araçlarda götürüldügünü söyledi.
Akdeniz bölgesinde 200 Sarikeçili ailesi bulundugunu belirten Gök, Sarikeçili Yörükleri temsil eden bu insanlarin da artik bu sikintidan kurtulmasi gerektigini kaydetti.
Hayvancilik disinda baska geçim kaynaklari olmadigini, yaz mevsimini geçirmek üzere Karaman ve Konya'ya giderken yerlesik düzene geçme umuduyla yola çikacaklarini, bir daha göçer hayati yasamaktan kurtulacaklarini ümit ettiklerini vurgulayan Gök, “2006 yilinda arazi ve bina tahsisi konusunda Imar ve Iskan Bakanligina, Orman Bakanligina müracaatimizi yaptik. 6 yildir yaptigimiz müracaatlarin sonuçlanmasini bekliyoruz ama bir sonuç alamadik. Göçebe hayati her geçen yil daha da zorlasiyor. Bizde biran önce yerlesik düzene geçip kalici olarak yasamak ve konar-göçer hayatin verdigi zorluklardan kurtulmak istiyoruz. Tüm yetkililer bizim sesimizi duysun istiyoruz” dedi.
YÖRÜKLERIN YASAMI
Anadolu'da bin yildir yasayan, efsane olan ancak yerlesik düzene geçenlerin yogunlasmasiyla sayilari parmakla sayilacak kadar azalan Yörükler, bir kültürü yasatmaya devam ediyor.
Yörük obalarinin son temsilcilerinden Sarikeçililer, yasadiklari hayattan mutlu olmasalar da geçim sikintisi nedeniyle konar göçer hayatini sürdürüyorlar.
Nisan ayi sonu itibariyle yaylalara göç eden, sonbaharda ise Akdeniz sahillerine inen Yörüklerin çogunlugu, eskiden oldugu gibi at ve deve sirtinda degil, motorize araçlarla göç ediyorlar. Göçerlerin son temsilcileri olan ve yaz mevsimini Konya ile Karaman yaylalarinda geçiren Sarikeçili Yörükleri, kis mevsimini Mersin'in Silifke, Erdemli, Anamur, Gülnar ve Aydincik ilçelerinde geçiriyor. At, deve, esek ve keçileriyle birlikte sahillerden yaylalara, yaylalardan sahillere göçerek Yörük gelenegini sürdüren Sarikeçililer, yilin 3 ayini yolda, 3 ayini yaylada, 6 ayini da sahillerde geçiriyorlar. Uzun yolculugun 2 ayi oglaklar küçük oldugundan gidiste, bir ayi ise dönüste geçiyor. Yol sartlarinin degisimi sonucu satin aldiklari un, bulgur, tuz, kazan, tencere, yayik, besik, yatak ve yorganlarini kamyonet, kamyon, traktör ve otomobil gibi çesitli araçlara yükleyerek yola koyulan Yörüklerin hayvanlari ise otlatilarak çobanlar tarafindan götürülüp getiriliyor.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284