Sariveliler Belediyesi Karacoglan’in Patentini Tescil Ettirdi

Sariveliler Belediyesi, ünlü halk ozani Karacaoglan’in anisina her yil düzenlenen ‘Geleneksel Karacaoglan ve Yayla Senligi’ isim kullanim hakki ve patentini alarak tescil ettirdi.

Sariveliler Belediyesi Karacoglan’in Patentini Tescil Ettirdi

Konuyla ilgili Sariveliler Belediye Baskani Hayri Samur yaptigi açiklamada, “Bir halk ozani, bir âsik olarak Karacaoglan’in söze döktügü, dile getirdigi duyus ve düsünüsler, Anadolu’nun her tarafinda büyük bir cosku ile hissedilir ve söylenilir durur. Zaman geçtikçe de Karacaoglan’in eserlerinin bir deger kaybi yasamasi mümkün degildir. Nitekim Anadolu’nun her bölgesinde, Yunus Emre gibi büyük zatlarin sahiplenilmesinde oldugu gibi, Karacaoglan’ da Güneydogu Anadolu’dan Marmara bölgesine kadar, Toroslar ve Ege kiyilari boyunca, hep sahiplenilmekte, adeta paylasilamamaktadir. Antep, Maras, Adana, Mersin- Mut ve Sariveliler’den baslayarak Aydin’a kadar genis bir cografyaya yayilan bir gönül haritasi üzerinde Karacaoglan’in siirleri okunmakta, türküleri çagirilmaktadir, adi yâd edilmektedir. Geçen yil Sariveliler’de bulunan bir mezar tasi üzerinden nereli oldugu tartismasi yeni bir boyut kazanmis, hatta Karacaoglan’in Sariveliler’de metfun oldugu düsünülmüstü. Ancak kendi alaninda uzman bilim adamlarindan olusan bir heyetin incelemeleri sonucunda, ilgili mezar tasinin Karacaoglan’a ait olabilecegi ihtimali düsük görülmüstü. Bu anlamda Karacaoglan’in nereli oldugu sorusuna cevap aramaktan ziyade, Karacaoglan’in dile getirdigi dizelerle tasidigi hakikat ve hisleri sahiplenmek, paylasmak daha güzel olacaktir.
Hal böyle olunca Karacaoglan’in nereli oldugu tartismasina net bir cevap vermek, eldeki verilere göre mümkün gözükmemektedir. Ancak Sariveliler Belediyesi’nin yaptigi yeni bir icraat, tartismalari bambaska bir mecraya tasidi. Bilindigi gibi Sariveliler Belediyesi her yil Karacaoglan Yayla Senlikleri adi altinda yapmakta oldugu organizasyonu, Türk Patent Enstitüsüne müracaat ederek, ‘Geleneksel Karacaoglan ve Yayla Senligi’ adiyla isim kullanim hakki ve patentini alarak tescil ettirmis oldu. Dolayisiyla Karacaoglan’in yöresi de resmilesmis oldu. Yani Sariveliler ve Karacaoglan’in adi on yil bundan böyle birlikte anilacaktir. Gezgin bir halk ozani olarak Anadolu’nun pek çok yöresini gezmis, dolasmis olan Karacaoglan’, böylelikle Sariveliler halkinin gönlünü yurt eylemistir. Yunus’un dedigi gibi, ‘hepsinden iyicesi bir gönüle girmek’ olduguna göre, mezarinin nerede oldugunu bilmek, simdilik Allah’a aittir. Artik, Karacaoglan’in nerede oldugu tartismalari bitmeli ve Karacoglan’in nerede olmasi gerektigini herkes anlamalidir” dedi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284