Sebzelerini Kurutan Çiftçiler Kazanmaya Basladi

Tarimsal arazi varligi kisitli olan ve geçimini tarim ve hayvanciliktan temin eden dag köylerdeki çiftçilerin gelir seviyesinin ve hayat standardinin yükseltilmesi amaciyla yüzde 50’si Il Özel Idaresi destekleriyle yaptirilan Seracilik Projesi kapsaminda yapilan seralar ile sera ürünlerinden çiftçilerin daha yüksek gelir elde edilmesinin saglanmasi için Gida Tarim ve Hayvancilik Bakanligi kaynaklarindan uygulamaya konulan “Sebze Yetistiriciligi ve Sebze Kurutma Projesi” ile o bölgelerde yasayan çiftçiler elde ettikleri ürünleri kurutarak kazanmaya basladi.

 Sebzelerini Kurutan Çiftçiler Kazanmaya Basladi

Il Gida Tarim ve Hayvancilik Müdürlügünden konu hakkinda yapilan açiklamada, “Cografi yapisi, iklim sartlari ve arazi yapisinin kisitli, meyilli ve küçük olan dag köylerimizden Morcali, Çukurbag, Narlidere, Göcer, Çatak, Degirmenbasi ve Ermenek Ilçesi Tepebasi köylerimizdeki çiftçilerimizin gelirlerinin arttirilmasi için örtü altinda sebze yetistiriciligi tesvik edilmistir. Bu kapsamda “seralardaki üretilen ürünlerden daha yüksek gelir elde edilmesinin saglanmasi için “Sebze Yetistiriciligi ve Sebze Kurutma Projesi” uygulamaya konmustur. Özellikle bu köylerimizdeki kadin çiftçilerimize seralarda örtü alti sebze yetistiriciligi yaptirilarak çiftçi bayanlarin örtü alti yetistiriciligi konusunda bilgi ve tecrübe düzeylerinin gelistirilmesi ve erkenci ürün alinarak gelir seviyelerinin arttirilmasi hedeflenmektedir. Bunun disinda açikta yapilan sebze yetistiriciliginde ise kurutmalik sebze yetistiriciliginin benimsetilerek bu ürünlerin kurutulmak suretiyle degerlendirilmesi ve böylece daha yüksek gelir elde etmeleri planlanmistir. Proje dâhilindeki köylerimize basit kurutma tesisleri kurdurularak kadin çiftçilerimizin sosyo-ekonomik yönden statüsünün yükseltilmesinde, genel bilinç ve duyarlilik olusturulmasinda önemli faydalar saglanacaktir.

Kadin Çiftçiler Tarimsal Yayim Projesi kapsaminda uygulamaya konulan “Sebze Yetistiriciligi ve Sebze Kurutma Projesi ”Morcali Köyünde 3, Çukurbag Köyünde 4, Göcer Köyünde 1, Degirmenbasi Köyünde3, Narlidere Köyünde 2, Ermenek Tepebasi köyünde 1 kadin çiftçimiz olmak üzere, toplam 7 köyde 17 kadin çiftçimizle birlikte uygulanmistir. Proje dâhilinde çiftçilerimize 17.600 adet domates ve patlican ve dolmalik biber fidesi, 7.000 adet marul ve hiyar tohumu, köklendirici, bitki besin maddeleri, zirai ilaç ile seralara sineklik tül, isitma perdesi, fide viyolu ve torf verilmistir. Ayrica kadin çiftçilerimizin ürettikleri sebzeleri kurutulmasi 6 adet ahsap çardak kurutmalik, 26 adet yerde ahsap telli kurutma sehpasi, 2 adet rafli ahsap kurutma sehpasi da verilmistir. Bakanligimiz kaynaklarindan 19 bin TL harcama yapilan projede, kadin çiftçilerimizin örtü altinda ve açikta sebze yetistiriciligi ile sebze kurutma konularinda bilinçli üreticiler olmalari saglanarak, daha kaliteli ve bol ürün yetistirmelerini ögretmek, yetistirilen ürünleri kurutarak daha iyi fiyatlara satmalarini saglayarak, ekonomik seviyelerini yükseltmek, Karaman ilinde çok kullanilmayan kurutma teknigiyle üretilip hazirlanan ürünler için yeni bir pazar ve tüketim aliskanligi olusturmak hedeflenmistir” denildi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284