Sehirlerin Çöp Sorununu `Solucanlar` Çözecek

Çevre ve Sehircilik Bakanligi, sehirlerin çöp sorununa karsilik solucanlari devreye sokuyor. Türkiye`de ilk defa Izmir`de kurulacak tesisle, solucanlar tarafindan evsel atiklar yenerek gübre üretilecek.

Sehirlerin Çöp Sorununu `Solucanlar` Çözecek

Çevre ve Sehircilik Bakanligi’nin baslattigi projeyle evsel atiklarin dönüstürülmesinde solucanlardan yararlanilacak. Izmir Karabaglara yapilacak tesisle evsel atiklar solucanlar marifetiyle gübreye dönüstürülerek ekonomik deger olusturulacak. Engellilerin çalisacagi tesiste uygulanan modelin Türkiye geneline yayilmasi da planlaniyor.
Yer tespiti yapilan projede, gübre üretimine Ekim ayinda baslanacak. Proje için ABD, Romanya ve Ukranya’dan çöp isinde uzman 1 milyon solucan ithal edilecek. 9 bin metrekare alan üzerine kurulacak ve bin 930 ton kapasiteli tesiste sadece pazarlarin sebze ve meyve atiklari gibi organik evsel atiklar kullanilacak. Yine Karabaglar ilçesinde bulunan kati atik tesisinden de buraya evsel atiklar getirilecek. VERMI adi verilen kirmizi solucanlar bu atiklarin üzerine salinacak. Solucanlar tarafindan kemirilen evsel atiklar, 15 günle 1 ay arasinda degisen sürelerle gübreye dönüsecek. Solucanlar tarafindan üretilen gübre, park, bahçe ve zirai alanda kullanilacak. 1,5 milyon TL'lik maliyeti olan tesis ile yilda ekonomiye 45-50 milyon TL'lik katma deger saglanacak.
ZIHINSEL ENGELLILER ÇALISACAK
Iskur, KOSGEB, Tarim Bakanligi ve Izmir Büyüksehir Belediyesi'nin de destek verdigi projede, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanligi da yer alacak. Aile Bakanligi'nin destegiyle, projede zihinsel engelli vatandaslar istihdam edilecek. Gübre tesisinde 15 yas üstü 50 zihinsel engelli çalisacak.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284