Semt Pazarlarina Yeni Düzenleme TBMM`de

Semt pazarlarina yeni düzenleme öngören teklif, TBMM Baskanligi`na sunuldu.

Semt Pazarlarina Yeni Düzenleme TBMM`de

AK Parti Istanbul Milletvekili Hüseyin Bürge ve arkadaslarinin imzasini tasiyan Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinligi Bulunan Diger Mallarin Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkinda Kanunda ve Gümrük ve Ticaret Bakanliginin Teskilat ve Görevleri Hakkinda Kanun Hükmünde Kararnamede Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Teklifi ile yeniden yapilandirilan bakanliklarin degisen isimleri çerçevesinde bakanlik isimlerinde degisiklik yapiliyor. Toptanci hali içinde satis yapanlarin kendi aralarinda mal almalari, satmalari ve devretmelerine iliskin hususlar, uygulamada karsilasilabilecek durumlar dikkate alinarak ikincil düzenlemelere birakiliyor.
Perakende olarak dogrudan tüketicilere satis yapan üreticilerin bildirim yapma yükümlülügü kaldirildigindan bu kisiler künye bulundurma yükümlügünden de muaf tutulacak. Toptanci hallerin, halde islem gören mallarin gida güvenilirligi analizlerini yaptirma zorunlulugu bir geçis sürecine baglanacak.
Perakende satis yapan üreticilerce sebze ve meyveler genellikle üretim yerinde veya bu yerlerin yakininda tüketicilere arz edildiginden, bu mallara iliskin bildirimde bulunma yükümlülügü kaldirilacak.
Komisyoncularin sattiklari mallara iliskin yapacaklari ödemeler, vadeli satislar göz önüne alinarak yeniden düzenlenecek, tesvik unsuru olarak belirli mallardan hal rüsumu alinmayacak. Ihtiyaç olmasi halinde hal rüsumu alinmamasi öngörülen mallardan da rüsum tahsil edilmesi hususunda, Bakanlar Kurulu'na karar alma yetkisi verilecek.
Kira sözlesmesinin feshi ile satis isleminin veya tahsisin iptali nedenlerinin arasina; isyerlerinin kiralanmasinda, satilmasinda ya da satis yerlerinin kiralanmasi ve tahsisinde ilgili yönetmelikte belirtilen sartlari tasimadigi veya sonradan kaybettiginin anlasilmasi hususu da eklenecek.
Teklifle, semt pazari kurulacak alanlarin temininde güçlükler yasanmasi nedeniyle düzenleme yapiliyor.
Buna göre, semt pazarlari imar planinda belirlenmis alanlarin yani sira, asil tahsis amacini engellememek kaydiyla, diger alanlarda da kurulabilecek. Gerçek kisiler ve belediyeler disindaki diger tüzel kisiler de pazar yeri kurulup isletebilecek.
Kapali pazar yerlerindeki satis yerleri ile diger yerler kiralama yoluyla da isletilebilecek. Pazar yerinde ayni kisiye en fazla iki satis yeri verilebilecek.
Baska bir alana tasinma halinde, toptanci hallerindeki isyerleri ile pazar yerlerindeki satis yerlerinin kullandirilmasinda mevcut hak sahiplerine öncelik verilecek.
Konyahaber
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284