SGK`dan Çok Önemli Degisiklikler!

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Saglik Uygulama Tebligi`nde (SUT) seker ölçüm çubugu sayisindan organ bagislarina, ilaç alimindan yesil kartli ve gazilere kadar birçok konuda önemli düzenlemelere gitti

SGK`dan Çok Önemli Degisiklikler!

SGK, SUT'ta (Saglik Uygulama Tebligi) yaptigi düzenleme ile daha önce "yesil kartli" olarak tanimlanan ve genel saglik sigortasi primi devlet tarafindan karsilanan vatandaslarin saglik hizmetlerinden yararlanma kosullarina yönelik degisiklikler yapti.
Daha önce primleri devlet tarafindan karsilananlarin özel hastanelerin acil servislerine kabul edilebilmesi için, kisinin 112 ambulans ile getirilmis olmalari kosulu araniyordu. Düzenleme ile bu zorunluluk kaldirildi ve "yesil kartlilarin" hayati tehdit eden acil durumlarda özel saglik hizmeti sunucularina dogrudan müracaat edebilmelerinin önü açildi.
Böylelikle "yesil kartlilarin" acil durumda kendi olanaklariyla özel hastanelere müracaatlarinin kabul edilememesi nedeniyle yasanan sikintilar giderildi.
YESIL KARTLILAR DIKKAT!
- Üniversite hastanelerinde tedavi gören yesil kartli vatandaslar, gerekli görülmesi halinde baska bir üniversite hastanesine sevk edilebilecek. Üniversite hastanelerinde tedavi gören yesil kartlilarin, gerekli oldugu durumlarda baska bir üniversite hastanesine sevk edilebilmeleri mümkün degildi. Bu kisilerin, yeniden Saglik Bakanligina bagli hastaneden sevk alinmasi gerekiyordu. Yapilan düzenleme ile hastaya ikinci bir sevk alinmasi uygulamasina son verildi.
- Yesil kartli vatandaslar, TSK'ya bagli üçüncü basamak saglik hizmeti sunucularina (GATA, Haydarpasa GATA ve TSK Rehabilitasyon ve Bakim Merkezi) dogrudan müracaat edebilecek. TSK ile SGK arasinda, üçüncü basamak saglik hizmeti sunucularini kapsayan götürü bedel üzerinden hizmet alim sözlesmesi imzalandi. Sözlesme kapsami için belirlenen bedel ile yesil kartlilarin tedavileri TSK'nin üçüncü basamak hastanelerinde saglanmis olacak.
- Yesil kartlilar, yanik, vurgun, soba zehirlenmesi gibi durumlarda uygulanan "hiperbarik oksijen tedavisi" için resmi ve özel saglik hizmeti sunucularina dogrudan müracaat edebilecek.
- Primi devlet tarafindan karsilananlar, organ nakli ve nakil sonrasi kontrolleri için dogrudan üniversite hastanelerine gidebilecek.
- Yesil kartlilar, kadavradan organ nakli içinse özel saglik hizmeti sunucularina dogrudan basvurabilecek. Saglik Bakanligi Ulusal Koordinasyon Merkezince uygun organ bulunmasi nedeniyle özel saglik hizmeti sunucularina yönlendirilen yesil kartli hastalarin "kadavradan organ nakli" bedelleri karsilanacak.
ÖNEMLI DEGISIKLIKLER
SUT'taki diger önemli degisiklikler ise söyle;
- Birçok tibbi malzemenin kullanim sartlari belirlendi ve hastalarin en dogru tibbi malzemelere ulasmalari saglandi.
- Hastalarin acil hallerde ihtiyaç duydugu tibbi malzemelere aninda erismelerinin yolu açildi.
-Acil hallerde tibbi malzeme kullanilmasi gereken durumlarda istenen saglik kurulu raporu, konsey karari gibi belgeler kaldirilarak hastalarin hayati öneme haiz tibbi malzemelere erisimi kolaylastirildi.
-Agiz ve dis tedavilerinde eskiden hastaya aldirilan greft, membran gibi tibbi malzemelerin hastane tarafindan temini zorunlu hale getirilerek hasta magduriyeti giderildi.
-Tibbi malzeme ödemelerinde iller arasindaki farkli uygulamalar sona erdirildi. Böylece vatandaslar kurumun hangi malzemeye hangi ödemeyi yapacagini bilecek.
-Bazi tibbi malzemelerin SGK tarafindan karsilanmasi için istenen bazi belgeler kaldirilarak bürokrasi azaltildi. Örnegin, omurga cerrahisi ve artroplasti alan grubunda yer alan tibbi malzemelerin geri ödenmesi için istenen ISO 13485, biyomateryal testi, biyouyumluluk testi gibi belgeler kaldirildi.
- Vatandaslara SGK'ca saglanan protez ve ortezlerin sayisi artirildi. Vatandaslarin iade kapsamindaki bazi tibbi malzemelere erisimi ile ilgili bürokratik engeller azaltildi. Iade kapsaminda olup bu kapsamda degerlendirilmesinin uygun olmadigi düsünülen 4 malzeme iade kapsamindan çikarildi.
6 AY BOYUNCA REÇETEYLE ILAÇ ALINABILECEK
-Reçete alindiktan sonra 6 aya kadar yeniden hekime gitmeden ilaç alabilecek. Daha önce kronik hastaliklari için ilaç kullanan hastalar, her bir reçeteyle 3 aya kadar kullanima yetecek miktarda ilaç alabiliyordu. Yeni düzenlemeyle bu hastalar, yeniden hekime gitmeden dogrudan eczaneden ikinci üç aylik dozu da alabilecek.
-Türkiye’de tedavi sansini tüketmis hastalardan ihtiyaci olanlar için yurt disindan getirilen ilaç listesine kanser ve kalitsal hastaliklarda kullanilanlar basta olmak üzere 13 yeni ilaç ilave edildi.
MESLEK HASTALIGI ILGILI DÜZENLEMELER
- Meslek hastaligi tespit edilen kisilerin yol parasinin ödemesi kolaylastirildi. Daha önce bu kisiler için en az ikinci basamaktan sevk edilme sarti araniyordu. Artik meslek hastaligina yakalanmis hastalarin yol parasi, aile hekimince sevk edilmesi halinde bile ödenecek.
-Meslek hastaligi nedeniyle tedavi gören kisilerin, birinci basamak saglik hizmeti sunucularindan kontrol amaçli sevklerini alabilmeleri saglandi.
ORGAN BAGISINDA YENI ÖDEME
-Piyasada bulunmasinda sikinti olabilecek ilaçlarin fiyatlarinda iyilestirme yapilarak tedavide yasanabilecek aksakliklar önlendi. 700’e yakin ürünün iskonto muafiyeti talebi degerlendirilerek, geçen yil karar verilen 266 ürüne ilave olarak 45 üründe daha 7,5/8,5 iskonto için muafiyet tanimlandi.
-Organ bagisinda bulunmak isteyen vatandaslarin organ bagisi için bir ilden diger ile gitmeleri durumunda yol, gündelik ve refakatçi giderleri SGK tarafindan karsilanacak.
- Yurt disina tedaviye gönderilen hastalarin sadece sevke konu hastaliklarina ait bedeller (hastaligin komplikasyonu ve acil durumlar hariç) ödenmekteyken hastaligiyla iliskili durumlar ortaya çikmasi halinde buna iliskin tedavilerin de ödenebilecegi düzenlendi.
-Kurum maluliyet birimlerince yapilan sevklerde, saglik hizmeti sunucularina 3 is günü içinde müracaat etme zorunlulugu 10 is gününe çikarildi.
TERÖR GAZILERI PROTEZE KOLAY ULASACAK
SUT'ta terör olaylari sonucunda gazi olanlarin saglik hizmetinden faylanmasina iliskin düzenlemeler de yapildi.
Terör olaylari sonucu gazi olan vatandaslar iliskin yapilan düzenlemeler sunlar:
-Gazilerin, banyo protezleri gibi yasam kalitesini artiran tibbi malzemelere ulasimi kolaylastirildi.
- Gazi ve sehit yakinlarindan, özel hastanelerde ilave ücret alinmayacak. Önceden gazi ve sehit yakinlarindan ancak resmi saglik kurum ve kuruluslari tarafindan sevk edilmeleri halinde ilave ücret alinmiyordu.
Posta
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284