Siber Suçlulara Dünyayi Dar Edecekler

Türk siber polisinin, yabanci güvenlik teskilatlariyla operasyonlar yapabilmesi için 39 ülkeyle ikili anlasma imzalandi.

Siber Suçlulara Dünyayi Dar Edecekler

Türkiye, sanal ortamda islenen sinir asan suçlarla daha etkin mücadele için uluslararasi alanda isbirligi yaptigi ülke sayisini arttiriyor.
Türk polis teskilati, bilisim teknolojisindeki gelismelere paralel insan hayatini daha fazla tehdit eden bilisim suçlarina karsi önemli projeleri uygulamaya koydu.
Emniyet Genel Müdürlügünce son yillarda en fazla yatirim yapilan alanlardan bilisim suçlariyla mücadele birimleri, 2011'de merkezde Siber Suçlarla Mücadele Dairesi Baskanligi, illerde ise siber suçlarla mücadele sube müdürlükleri altinda toplandi.
Siber Suçlarla Mücadele Daire Baskanligi, Anadolu Ajansi (AA) ile Emniyet Genel Müdürlügünün ortaklasa yürüttügü ''Güven-Polisin Dünyasi Sergisi'' projesi kapsaminda, AA ekibine kapilarini açti.
Merkezde 106 ve 59 ilde 736 olmak üzere 842 siber polis bilisim suçlariyla mücadele ediyor. Siber polisin teknik altyapi imkanlari ve donanimli personel sayisi arttirilirken, sanal ortamda islenen ve sinir asan suçlarla daha etkin mücadele için uluslararasi alanda isbirligine de gidiliyor.
Siber suçlarla mücadelede uluslararasi operasyonlar gerçeklestirmek için 39 ülkenin güvenlik teskilatlariyla ikili anlasmalar yapan Türk polisi, isbirligi yaptigi ülke sayisini arttirmayi planliyor.
-Suçlu dünyanin neresinde olursa olsun yakalanabilecek-
Siber Suçlarla Mücadele Daire Baskanligi Uluslararasi Iliskiler ve Mevzuat Sube Müdürü Bilal Sen, AA muhabirine, siber saldirilar, online kumar ve çocuklarin internet baglantili cinsel istismari, endüstri casuslugu, kredi karti baglantili dolandiricilik suçlarina karsi çalismalar yaptiklarini söyledi.
Internet kullanicilarinin bulundugu yerin, sanal ortamin yapisi nedeniyle önemli olmadigina isaret eden Sen, en çok uluslararasi isbirligi gerektiren alanin bilisim suçlariyla mücadele olduguna dikkati çekti.
Internet ortaminda islenen suçla ilgili sorusturmada fail, magdur ve verinin büyük önem tasidigini vurgulayan Sen, ''Siber suçlarda maalesef magdur, fail ve verinin ayni ülke içerisinde bulunma ihtimali oldukça düsük. Dünyadaki tüm kolluk teskilatlariyla sürekli isbirligi yapiliyor'' diye konustu.
Türkiye'nin, 2012'de, Avrupa Konseyi Siber Suçlarla Mücadele Sözlesmesi imzaladigini, Avrupa Güvenlik Teskilati, Interpol ve Birlesmis Miller gibi farkli uluslararasi kuruluslarla ortak çalismalar yürüttügünü anlatan Sen, ''Son rakamlara göre 39 ülkeyle farkli alanlarda isbirligi yaptik'' dedi.
-Türk-Bulgar siber polisinin isbirligi-
Türk siber polisinin en son operasyonu Bulgar polisiyle gerçeklestirdigini belirten Sen, kredi karti dolandiriciligi yapan bir Bulgar vatandasinin yakalanmasinin saglandigini kaydetti.
Küresel servis saglayicilarinin da bilisim suçlari konusunda etkin önlem almaya çalistigini anlatan Sen, ''Siber suçlulara karsi hukuk kurallari içerisinde isbirligi yapma faaliyetlerimiz devam ediyor'' diye konustu.
-Sanal ortam küresel boyutta izleniyor-
Sanal ortami küresel boyutta izlediklerini bildiren Sen, bunun için siber saldirilara karsi özel bir yazilim kullandiklarini belirtti.
Bu yazilim sayesinde güncel siber saldirilarin an be an izlendigini ifade eden Sen, yazilimi hem suçlularla mücadelede hem de suçu önlemek için kullandiklarini dile getirdi.
Yazilimin farkli virüslerin bulastigi bilgisayarlarin bulundugu yerin harita üzerinde gösterilmesini sagladigini söyleyen Sen, sunlari kaydetti:
''Bunun gibi onlarca farkli saglayicinin tüm verilerini aliyoruz ve analiz ediyoruz. Vatandasimiz virüs magduru olmussa çesitli antivürüs saglayicilari, virüsle mücadele eden gruplar tarafindan virüs bulasan bilgisayar tespit edilmisse bunlari topluyoruz ve bunu önleyebilmek için servis saglayicilariyla isbirligi yapiyoruz. Önleme görevimiz burada basliyor. Biz burada virüs bulasmis bilgisayari servis saglayicilarla paylasarak, kullanicilarin bilgisayarlarini temizlemelerini sagliyoruz. Eger ki çalismalarimiz bir sorusturmaya dönüsecekse Cumhuriyet savcilarimizin önderliginde operasyonlarimizi yapiyoruz.''
-En fazla saldiri Orta Avrupa'ya düzenleniyor-
Dünyada en fazla siber saldirinin, Orta Avrupa ülkelerine düzenlendigine isaret eden Sen, Türkiye'nin de zaman zaman yogun saldirilara maruz kalabildigini ifade etti. Ülkelerin, internet baglanti hizi, kullanici sayisi, internetle is yapma yogunluguna göre siber saldiriya ugradigini anlatan Sen, Türkiye'nin de bu kapsamda planli ya da plansiz saldirilara maruz kaldigini söyledi.
Politik sorunlarin siber saldirilari tetikledigine, su anda savasin esigine gelen Güney Kore ile Kuzey Kore arasinda siber saldirilarin basladigina dikkati çeken Sen, sunlari kaydetti:
''Bunlar sadece basit suçlar degil aslinda çok hayati mesele. Ülkelerin ekonomilerini riske edebilecek, günlük hayati felce ugratabilecek saldirilar konusunda duyarliyiz ve önleme yöntemlerini çalisiyoruz. Hem ülkemizdeki özel sektörle isbirligi yapiyoruz hem de uluslararasi baglantilarimizi kuruyoruz. Isbirligi yaptigimiz ülkelerle mevcut soruna hep birlikte ortadan kaldirmaya çalisiyoruz.''
Rotahaber
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284