Siber Suçlulara Sanal Polis

Emniyet Genel Müdürlügü Siber Suçlarla Mücadele Daire Baskanligi koordinesinde çalisan sanal polisler, sanal ortamda devriye görevi yaparak siber suçlarla mücadele ediyor. Siber suçlarla mücadele kapsaminda Istanbul ve Ankara’dan sonra Konya’da ayri bir yeri olan sube müdürlügünde yer alan laboratuvarda fiziki müdahale bölümündeki özel bir cihazla süphelilerin imha etmeye çalistigi disklerin de tekrar çalisir hale getirilerek suç unsurlarinin ortaya çikartilmasi dikkat çekiyor.

Siber Suçlulara Sanal Polis

Emniyet Genel Müdürlügü Siber Suçlarla Mücadele Daire Baskanligi koordinesinde Türkiye genelinde bir çok ilde Siber Suçlarla Mücadele Sube Müdürlükleri il emniyet müdürlükleri bünyesinde kuruldu. Istanbul’dan sonra Konya Siber Suçlarla Mücadele Sube Müdürlügü de ayri bir binada hizmet vermeye basladi. Konya Il Emniyet Müdürü Hüseyin Namal ve Siber Suçlarla Mücadele Sube Müdürü Arif Aykut’un çabalariyla Konya Valisi Aydin Nezih Dogan’in destegiyle hazirlanan bina örnek teskil ediyor. Harddisk kopyasi alinirken (imaj alma), süphelinin veya avukatinin misafir salonundaki ekrandan canli izleyebilecegi bölümden, ameliyathane titizligindeki laboratuvarina kadar bir çok bölümün yer aldigi subede yapilan çalismalar siber suçlularinin gözünü korkutuyor.
SANAL ALEMDE OLTAYA DIKKAT
Konya Siber Suçlarla Sube Müdürü Arif Aykut, birimlerinin bilisim sistemlerine girme, kalma, sistemi bozma ve verileri yok etmeyle ilgili suçlari kapsadiginin altini çizerek uyarilarda bulundu. Sube Müdürü Aykut, “Bunlarin disinda kredi karti dolandiriciligi ve çocuk istismarlari siber alemde yasanmasin diye çalismalarimiz sürüyor. Son dönemlerde genellikle siber polis ile emniyet genel müdürlügü logosunu kullanan sanal dolandiricilar ortaya çikti. Bunlarla ilgili daire baskanligimiz bünyesinde çalismalarimiz devam ediyor. Vatandaslarimiz emniyet logosunu görünce inaniyor ve orada yazan yasak siteye girdiniz bu cezayi ödemeniz gerekiyor ibaresine inanarak ödeme yapmak için kredi karti bilgilerini giriyor. Biz buna sanal alemde oltalama (phishing) diyoruz. Kesinlikle emniyete bagli hiçbir birim böyle bir para talep etmez. Dolandiricilar bu yöntemle kredi karti bilgilerine ulasip, hesaplari kullanabiliyor. Bu yüzden herkesin dikkat etmesi gerekir. Türkiye’de Siber Suçlar Daire Baskanligimizin çalismalari takdir ediliyor. Özellikle bu durum Avrupa, Ortadogu ve Afrika ülkelerinde yapilan toplantilarda ortaya çikiyor. Biz de Konya olarak en iyi katkiyi vermek istiyoruz. Biz bölgesel anlamda bir birimiz. Her ne kadar Konya’ya hizmet etsek de Türkiye çapindaki her yerden gelecek veriyi inceliyoruz” dedi.
SOKAKTAKI GIBI INTERNETTE DEVRIYE GEZIYORLAR
Konya'nin merkez Meram ilçesinde Siber Suçlarla Mücadele için hazirlanan binanin bir çok özelligi bulunuyor. Siber suçlarla mücadele için bina içerisinde bilgisayar basinda 24 saat araliksiz görev yapan sanal polisler de bulunuyor. Sanal devriyenin kendileri için önemli oldugunu anlatan Sube Müdürü Aykut, "Özellikle son dönemlerde sosyal aglarin daha fazla kullanilmasiyla gündeme gelmeye baslayan suç unsurlari var. Internet üzerinde suç isleyecek kisilerin rahat hareket etmemesi için sokak polisi nasil devriye geziyorsa bizim ekiplerimiz de internet üzerinde devriye gezerek önleme çalismasi yapiyor. Sanal polislerimiz öncelikle kendi bölgemiz ile emniyet birimlerimize gördüklerini raporluyor ve gerekli tahkikati yapiyoruz” seklinde konustu.
AMELIYATHANE GIBI HIJYENIK
Türkiye genelinde sadece Ankara ve Istanbul’da bulunan ameliyathane özelligindeki laboratuvarlardan bir tane de Konya Siber Suçlarla Mücadele Sube Müdürlügü’ne kuruldu. Personelin kol bandindan, hijyen maskesine kadar titizlikle çalistigi laboratuvarlarda, suçlular tarafindan imha edilmeye çalisilan ve zarar gören harddiskler tekrar çalisir vaziyete getiriliyor. Bu sayede bir çok suç aydinlatiliyor. Adli bilisim laboratuvarinin önemli oldugunu vurgulayan Sube Müdürü Aykut, “Burasi imajini aldigimiz disklerin incelendigi birimimiz. Laboratuvarin içerisinde yer alan ameliyathane özelligi tasiyan özel dedigimiz fiziki müdahale bölümümüz var. Buradaki cihaz ve imkanlar Türkiye’de 3 yerde var. Ankara ve Istanbul’dan sonra Konya’ya kuruldu. Açilamayan diskleri, donör diskler vasitasiyla parçalari degistirilip çalisir hale getirerek verilere ulasiyoruz. Yani en hassas birimimiz. Burada hijyen ve hassasiyet ön planda tutulmasi gerekiyor. Öyle ki insan vücudunun olusturdugu elektrik akimi bile disklere zarar verebiliyor. Konya Siber Suçlar Sube Müdürlügü olarak Afyonkarahisar, Karaman ve Aksaray bölgelerine hizmet veriyoruz. Bunlarin disinda dogu veya batidan daire baskanligimizin koordinesinde gelen diskleri de inceleyerek raporunu hazirlayip gönderiyoruz. Bunlarin disinda hazirlanan aracimizla özellikle operasyonlarda 15 bilgisayarin ayni anda kopyasini alma imkanimiz oluyor. Ayrica çalisan sistemlerde de imaj alabiliyoruz" seklinde konustu.
Öte yandan, Konya Siber Suçlarla Mücadele Sube Müdürlügü'nde ilk kez uygulanan bir sistemin de hayata geçirildigi ögrenildi. Bir suçtan dolayi harddiskin kopyasi laboratuvarda alinirken süphelisi veya avukati kopyalama anini misafir odasindan canli olarak izleyebiliyor.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284