Sigarayi Hatirlatan Ürünlere 146 Bin Lira Ceza

Yeni yilla birlikte 4207 Sayili Tütün Ürünlerinin Zararlarinin Önlenmesi ve Kontrolü Hakkinda Kanun kapsamindaki hükümlerin ihlalinde yazilacak para cezalari artti.

Sigarayi Hatirlatan Ürünlere 146 Bin Lira Ceza

Yeni uygulamaya göre, her türlü sakiz, seker, çerez, oyuncak, kiyafet, taki, aksesuar ve benzeri ürünlerin tütün ürünlerine benzeyecek veya markasini çagristiracak sekilde üretilmesi durumunda 31 bin 920 lira ile 146 bin 527 lira arasinda ceza kesilecek. Yeni düzenlemeye göre, stadlarda sigara içmenin cezasi da 88 lira oldu.
Emniyet Genel Müdürlügü Asayis Daire Baskanligi, 2013 yilinda uygulanacak idari para cezalari miktarlarini açikladi. 4207 Sayili Kanun kapsaminda, kamu hizmet binalarinin kapali alanlarinda, koridorlari dâhil olmak üzere her türlü egitim, saglik, üretim, ticaret, sosyal, kültürel, spor, eglence ve benzeri amaçli özel hukuk kisilerine ait olan ve birden çok kisinin girebilecegi (ikamete mahsus konutlar hariç) binalarin kapali alanlarinda tütün mamullerini tüketmenin cezasi 82 liradan 88 liraya çikarildi.
TAKSIDE SIGARA IÇMENIN CEZASI DA ARTTI
2013 yili içerisinde kamuya ait karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu toplu tasima araçlarinda, taksi hizmeti verenlerin de sigara içenlere 88 lira ceza yazilacak. Özel hukuk kisilerine ait karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu toplu tasima araçlarinda, kamuya ait okul öncesi egitim kurumlarinin, egitim ve ögretim kurumlari dahil olmak üzere ilk ve orta ögrenim kurumlarinin, kültür ve sosyal hizmet binalarinin kapali ve açik alanlarinda sigara içenlere de yine 88 lira ceza yazilacak. Özel hukuk kisilerine ait okul öncesi egitim kurumlarinin, dershaneler, egitim ve ögretim kurumlari dahil olmak üzere ilk ve orta ögrenim kurumlarinin, kültür ve sosyal hizmet binalarinin kapali ve açik alanlarinda, lokantalar ile kahvehane, kafeterya, birahane gibi eglence hizmeti verilen isletmelerde sigara içenlere de 88 liralik zam uygulanacak.
STADLARDA ISGARA IÇMENIN CEZASI 88 LIRA OLDU
Artan ceza oranlarindan sigara içen futbolseverler de etkilenecek. Yeni düzelmeyle; açik havada yapilan her türlü spor, kültür, sanat ve eglence faaliyetlerinin yapildigi yerler ile bunlarin seyir yerlerinde tütün ürünlerini kullananlara 88 lira idari para cezasi uygulanacak. Tütün ürünleri sektöründe faaliyet gösteren firmalarin isimleri, amblemleri veya ürünlerinin marka ya da isaretleri veya bunlari çagristiracak alâmetlerin kiyafet, taki ve aksesuar olarak tasinmasinin cezasi da 88 lira olarak uygulanacak. Tütün ürünleriyle ilgili izmarit, paket, agizlik, kâgit ve benzeri atiklarin çevreye atilmasi durumunda ise kolluk kuvvetleri 53 lira para cezasi uygulayacak. Saglik, egitim ve ögretim, kültür ve spor hizmeti verilen yerlerde tütün ürünlerinin satisinin yapilmasinin cezasi da 1463 lira oldu.
TÜRKÇE YAZILI UYARILAR KOYMAYAN FIRMALARA 366 BIN 319 LIRAYA KADAR PARA CEZASI
4207 Sayili Kanun kapsaminda tütün ürünlerinin ve üretici firmalarin isim, marka veya alâmetleri kullanilarak her ne suretle olursa olsun reklam ve tanitiminin yapilamayacagi belirtilirken bu ürünlerin kullanilmasini özendiren veya tesvik eden kampanyalarin da düzenlenilemeyecegi dile getirildi. Tütün ürünleri üreten ve pazarlamasini yapan firmalarin her ne surette olursa olsun hiçbir etkinlikte isimlerini, amblemlerini veya ürünlerinin marka ya da isaretlerini kullanilamayacagi vurgulanirken bu hükmü ihlal edenlere 73 bin 263 lira ile 366 bin 319 lira arasinda degisen oranlarda para cezasi uygulanacagi açiklandi. Her türlü sakiz, seker, çerez, oyuncak, kiyafet, taki, aksesuar ve benzeri ürünlerin tütün ürünlerine benzeyecek veya markasini çagristiracak sekilde üretilmesinin cezasi da belirlendi. 2013 yili içerisinde sigarayi çagristiran oyuncak, seker ve sakiz üretenlere 31 bin 920 lira ile 146 bin 527 lira arasinda degisen oranlarda idari para cezasi uygulanacak. Türkiye'de üretilen veya ithal edilen tütün ürünleri paketlerinin üzerine, en genis iki yüzünden, bir yüzüne toplam alanin yüzde kirkindan, diger yüzüne yüzde otuzundan az olmamak üzere özel çerçeve içinde tütün ürünlerinin zararlarini belirten Türkçe yazili uyarilar veya mesajlar koymayan firmalara da 366 bin 319 liraya kadar idari para cezasi uygulanabilecek.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284