Sinavlara Yeni Yasaklar!

ÖSYM, sinav yasak listesinde degisiklikler yapti...

Sinavlara Yeni Yasaklar!

Ölçme, Seçme ve Yerlestirme Merkezi (ÖSYM), sinav güvenlik tedbirlerini yeniden düzenledi.
ÖSYM tarafindan düzenlenecek sinavlarda sinav binasina giremeyecek malzemeler söyle:
ÖSYM'den yapilan yazili açiklamada, merkez tarafindan yapilan sinavlarda, adaylarin ve sinav görevlilerin sinav binalarina ve sinav salonlarina alinmalarinda ve sinavin uygulanmasina yönelik güvenlik önlemlerinin düzenledigi belirtildi.
Buna göre, sinavlarin yapildigi binalara giriste adaylarin ve sinav görevlilerinin üzerleri emniyet görevlileri tarafindan elle veya dedektörle aranacak, her türlü delici ve kesici alet, atesli silah, çanta, cüzdan, cep telefonu, her türlü saat, kablosuz iletisim saglayan bluetooth gibi cihazlar ile kulaklik, kolye, küpe, yüzük (alyans hariç), bilezik, bros, metal para gibi metal içerikli esyalar ve her türlü elektronik/mekanik cihaz, her türlü müsvedde kagit, defter, ders notu, kitap, sözlük, dergi, gazete ve benzeri yayinlar, cetvel, pergel, açiölçer ve benzeri araçlar sinav binasina kesinlikle alinmayacak. Sinavin yapildigi bina içerisinde sinav öncesinde, sinav sirasinda ya da sinavdan sonra bu tür cihazlari tasidigi tespit edilen adayin sinavi geçersiz sayilacak.
Adaylar sinavin yapilacagi binaya, üzerinde sinava girecegi merkez, bina, salon, sira numarasi bilgileri ile fotografinin yer aldigi sinava giris belgesi ile alinacak. Sinava Giris Belgesi adaylarin adreslerine gönderilmeyecek. Adaylar bu belgelerini, TC kimlik numaralari ve sifreleri ile ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden edinecekler. Adaylar, internetten edinecekleri bu belgelerin renkli ya da siyah beyaz çiktilarini sinavda yanlarinda bulundurmak zorunda olacak. Belgenin ön yüzünde ÖSYM tarafindan belirlenmis bilgiler hariç ön ve arka yüzünde herhangi bir yazi, resim, isaret gibi bulunmamasi gerekiyor. Sinava giris belgesinin ön ve arka yüzünde ÖSYM tarafindan belirlenmis bilgiler disinda yazi, resim, isaret gibi bulunan aday sinava alinmayacak, sinava alinsa bile sinavi geçersiz sayilacak.
Adaylarin sinava girebilmeleri için sinava giris belgesinden baska fotografli ve onayli özel kimlik belgelerini de yanlarinda bulundurmalari zorunlu olacak. Nüfus cüzdani, pasaport, zorunlu askerlik görevini ifa eden er/erbaslar ile askeri ögrenciler için askeri kimlik belgesi (Bu özel durum, muvazzaf askerler için geçerli degil), Türk vatandasligindan izin ile ayrilanlar ve bunlarin kanuni mirasçilarina ait pembe/mavi kartlar, özel kimlik belgesi olarak kabul edilecek. Bunlarin disindaki, sürücü belgesi, meslek kimlik kartlari gibi diger tüm belgeler sinava giris için geçerli belgeler sayilmayacak. Nüfus cüzdaninda soguk damga basili olmali, adayin güncel bir fotografi ve TC kimlik numarasi bulunmali, pasaportun süresi geçerli olmalidir. Üzerinde soguk damga, güncel bir fotograf veya TC kimlik numarasi bulunmayan nüfus cüzdanlari ile geçerlilik süresi bitmis pasaport kabul edilmeyecek. Bu belgeleri yaninda olmadigi halde veya kurallara uygun olmayan belgeler ile Sinav Merkezi Koordinatörlerinin, ÖSYM temsilcilerinin, bina veya salon görevlilerinin karariyla herhangi bir salonda aday sinava alinmis bile olsa, bu adayin sinavi ÖSYM Yönetim Kurulunca geçersiz sayilacak. Bir istisna olmak üzere, yaslari nedeniyle Askeri Lise Sinavi (ALS) adaylari nüfus cüzdaninda fotograf olmadan da sinava alinabilecek.
Sinav için gerekli olan iki adet kursun kalem, silgi, kalemtiras, peçete ve seker ÖSYM tarafindan her bir aday için temin edilecektir. Adaylar sinava seffaf sise içinde su getirebilecek.
Sinavin yapildigi her salona en az bir adet duvar saati ÖSYM tarafindan temin edilecek. Sinav salonlari kamera ile kayit altina alinacak. Kamera kayitlarinin incelenmesinden sonra sinav kurallarina uymadigi tespit edilen adaylarin sinavlari ÖSYM Yönetim Kurulunca geçersiz sayilacak.
Sinavdan önce tüm sinav yapilacak binalar emniyet görevlileri ve bina sinav görevlileri tarafindan detayli biçimde aranacak ve bina içinde bulunan her türlü cep telefonu ve kablosuz iletisim araci sinav güvenligini tehlikeye düsürmeyecek sekilde etkisiz hale getirilecek.
Sinav süresince, sinav binasinda bina sinav sorumlusu ve emniyet görevlileri disinda hiç kimsede cep telefonu ve iletisim araci bulunmayacak.
Sinav basladiktan sonra, sinavin toplam süresinin 3/4'ü kadar zaman geçmeden (toplam süresi 160 dakika olan sinavda 120 dakika geçmeden) ve son 15 dakika içerisinde adaylar sinav salonundan disariya çikarilmayacak.
Sinav basladiktan sonra adaylar tuvalet, su gibi ihtiyaçlari için sinav salonundan disariya çikarilmayacak. Sinav salonundan disariya çikan aday kesinlikle sinav salonuna geri alinmayacak. Sinavin toplam süresinin 3/4'ü tamamlanmadan sinav salonundan ayrilan aday, bu süre doluncaya kadar sinav binasi içerisinde bekletilecek.
Saglik nedeniyle sinav süresince tuvalet ihtiyaci olanlar, saglik nedeniyle yanlarinda bulundurmalari zorunlu araç gerecin veya ilacin sinav salonuna alinmasini talep eden adaylar bu durumlarini geçerli saglik kurulu raporu ile ÖSYM'ye kilavuzda belirtilen süreler içerisinde bildirecekler ve kendilerinin özel bir sinav binasinda sinava alinmalarini talep edebilecek.
Sinav binalarinda hiçbir esya görevlilerce emanet olarak kabul edilmeyecek. Sinav kurallarina aykiri davrananlar hakkinda 6114 sayili Kanun hükümleri uyarinca islem yapilacak.
Sinav binasi girisinde yigilmaya yol açilmamasi için adaylarin; çanta, cüzdan ve benzeri esyalarini sinava girecekleri binalara getirmemeleri, sinava metal aksesuar içermeyen sade bir kiyafetle gelmeleri, sinavdan en az bir saat önce sinav yapilacak bina önünde bulunmalari sinav salonlarina zamaninda alinabilmeleri açisindan son derece önemlidir.

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284