Skylife Dergisi Temmuz Sayisinda Türk Dilinin Baskenti Karaman’i Tanitti

Geçtigimiz aylarda ilimize gelen fotograf muhabiri Yunus Emre Çaylak ile muhabir Melih Uslu Karaman’in tarihi ve kültürel yerlerinin yani sira sehrin yemeklerinin de çekimlerini yapan dergide Karaman’dan söyle bahsedildi.

Skylife Dergisi Temmuz Sayisinda Türk Dilinin Baskenti Karaman’i Tanitti

   

Türk Hava Yollari’nin uçak içi dergisi olan Skylife, Temmuz sayisinda Türk dilinin baskenti Karaman’i tanitti.
TAM 737 YIL ÖNCE TÜRKÇEYI RESMI DIL OLARAK KABUL ETMIS ILK ANADOLU BASKENTI OLAN KARAMAN; KÜLTÜR, INANÇ VE DOGA TURIZMI YÖNÜNDEN ZENGIN POTANSIYELINI MODERN SEHIR HAYATIYLA HARMANLIYOR.
Iç Anadolu bozkirlarinin Toroslarin sarp yamaçlariyla bulustugu noktada göz alici bir inci tanesi gibi parildar Karaman. Gelenleri “Türkçe'nin temiz iklimine hos geldiniz.” levhasi karsilar. Bu levha, 13. yüzyilda Anadolu'daki Türk birligini saglamak için mücadele veren Karamanoglu Mehmet Bey'in sözlerini akla getiriyor. 1277 yilinda bir dil fermani yayinlayan Mehmet Bey, “Bugünden sonra hiç kimse sarayda, mecliste ve seyranda Türkçeden baska dil kullanmasin.” diye buyurmus. Fermanin yayinlandigi 13 Mayis tarihi, Karaman'da renkli etkinlikler esliginde bir dil bayrami olarak kutlaniyor.
YUNUS EMRE'NIN YURDU
Geleneklerine ve kültürel degerlerine siki sikiya bagli olan Karaman'da geçmisin izlerini sürebileceginiz çok yer var. Sehre hâkim tepe üzerinde dev bir kütle gibi yükselen Karaman Kalesi, kenti kesfetmeye baslamak için ideal. Iç alanindaki kazilar sirasinda Karamanogullari Beyligi döneminden kalma bir saray kompleksine ait temellerin bulundugu kalenin eteklerinde fayton turlari yapiliyor. Kalenin surlarina çikarsaniz sehrin panoramik manzarasini yakalarsiniz. Buradan Aktekke Meydani'na uzanan güzergâh, adeta bir açik hava müzesini andiriyor.
Yil boyu çesitli sergilere ev sahipligi yapan Hatuniye Medresesi, görkemli taç kapisiyla dikkat çekiyor. Yani basindaki Karaman Müzesi ise sehrin 8 bin yillik tarihine taniklik ediyor. Müzenin en çarpici parçalarindan biri, Orta Çag'dan kalma bir Anadolu mumyasi. Buradan keyifli bir yürüyüsle ulasilabilen Aktekke Meydani, sehrin kalbi konumunda. Zarif bir saat kulesinin yükseldigi meydandaki Aktekke Camii'nin içerisinde Mevlânâ Celâleddin Rumî'nin annesi Mümine Hatun'un kabri bulunuyor. Meydani çevreleyen genis bir aks üzerinde ise üç güzel tarihi cami siralaniyor. 14. ve 15. yüzyillara tarihlenen bu mabetlerden biri olan Yunus Emre Camii, Ahi Emir Caddesi üzerinde yer aliyor. Ön yüzünde bes kubbeli bir cemaat revakiyla dikkat çeken caminin bitisiginde, dünyaca ünlü Türk mutasavvifi Yunus Emre'nin mütevazi türbesi bulunuyor. Evrensel mesajlariyla insanligi sevgiye ve hosgörüye çagiran halk ozaninin sözleri, Anadolu fikriyatinin yasayan çinarlari gibi...
YILKI ATLARININ PESINDE
Uçsuz bucaksiz tarla ve bahçeleriyle Türkiye'nin bugday, elma ve kiraz ambarina benzetilen Karaman'in çevresini kesfetmek üzere yola çikiyoruz. Sehrin 30 kilometre kadar disinda bulunan Karadag, doga ve inanç turizminde Anadolu'nun yeni yildizi olmaya hazirlaniyor. Sönmüs bir volkanik zirve olan Karadag'in krater agzinda gezinen yilki atlarinin izini sürmek benzersiz bir deneyim. Uluslararasi yamaç parasütü müsabakalarina ev sahipligi yapan dagin eteginde Geleneksel Türk Okçulugu Parki olusturulmus. Aziz Paulus Yolu'nun önemli duraklarindan birini olusturan dag, sayisiz antik kalintiya ev sahipligi yapiyor. Binbir Kilise adi verilen alanda, erken Hristiyanlik dönemine ait birçok mimari unsur görülebiliyor. Bölgenin en heyecan verici yerlerinden biri olan Degle Ören Yeri'nde antik bir nekropol alani ortaya çikarilmis.
TOROSLARIN BESIGINDE
Sehrin ruhuna inebilmek için Taskale - Ermenek rotasi öneriliyor. Karaman çikisinda bozkir manzaralarinin yerini Arizona'yi aratmayan kanyonlar aliyor. Renk renk çiçeklerle süslü pastoral kir manzaralari esliginde Taskale'ye ulasiyoruz. Derin bir vadinin içine kurulan yerlesim, kayalara oyulmus tarihi tahil ambarlari ve Manazan Magaralari'yla taniniyor. Ermenek yolunda önce Gezende, ardindan Turkuaz adinda iki güzel göl ile tanisiyoruz. Bir zamanlar dogal bir kale olarak kullanilmis sarp bir yamaca yaslanan Ermenek'teki ilk adresimiz, Orta Mahalle denilen eski yerlesim. Asirlik yapilariyla anilarda kalmis bir Anadolu kasabasini çagristiran mahallede, ahsap direkler yardimiyla kayalarin üzerine oturtulmus evler görülmeye deger. Ilçede Ulu Camii, Tol Medrese, Mennan Kalesi ve Zeyve Pazari'ni ziyaret edebilirsiniz. Ardindan Ermenek’in ünlü baglarinda gezinmeye ne dersiniz? Kim bilir, belki de yüz yillik bag evlerinden birine konuk olabilir ve dev kazanlarda cevizli bandirma pisirilmesine taniklik edebilirsiniz!
KARAMAN REHBERI
DONDURMALI BULGUR HELVASI
Bu yil temmuz ayina rastlayan ramazan günlerinde yolunuz Karaman’a düserse sanslisiniz, çünkü sahur ve iftar vakitlerinde sofralar binbir çesitle donatiliyor. Calla denilen sebzeli güvecin yani sira bulgur yemekleri yörede çok seviliyor. Özellikle batirik denilen sulu bulgur yemegi, tarhanabasi adi verilen bulgur köftesi ve dondurmali ince bulgur helvasi hem lezzetli hem de hafif ve saglikli.
KÖSTEKLI SAATLER
Karaman’dan alinabilecek en güzel hediyelik esyalardan biri Taskale halisi. Ayrica Anadolu rokforu olarak anilan Divle tulumu, asirlik köstekli saatler, koyun yogurdu ve Ermenek pekmezli helva sevdiklerinizi mutlu etmek için sizi bekliyor.
TARTANLAR KONAGI
Karaman’da geçmisin izlerini sürmek için üç mekân önerisi: Tartanlar Konagi ile Hürrem Dayi Evi, muhtesem kalem isleri ve ahsap süslemeleriyle dikkat çekiyor. Tas Bina’nin zemin katinda hizmet veren Kent Kültürü Müzesi’nde etnografik eserler sergileniyor.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284