Son 10 Gün Kaldi

Yolcu ve esya tasimaciliginda kullanilan ticari araçlara kis lastigi kullanma mecburiyeti önümüzdeki ay basliyor.

Son 10 Gün Kaldi
Ticari araçlarda zorunlu kis lastigi uygulamasi için geri sayim basladi. Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Bakanligi'nca hazirlanan “Araçlarin Yüklenmesine Iliskin Ölçü ve Usuller ile Tarti ve Boyut Ölçüm Toleranslari Hakkinda Yönetmelik” Resmi Gazete'de yayimlanarak yürürlüge girdi. 10 gün sonra karayollarinda fiilen uygulanmaya baslanacak yönetmelik, Türkiye'de trafikte bulunan yaklasik 17 milyon aracin 5 milyonunu dogrudan ilgilendiriyor. Yolcu ve yük tasimaciliginda kullanilan ticari araçlar bu seneden itibaren her yil 1 Aralik ile 1 Nisan tarihleri arasinda kis lastigi kullanmak zorunda. Bu kurala uymayan ticari araçlarin isletmecilerine 500 lira para cezasi uygulanacak. Kis lastigi kullanim süresi, hava sartlarina bagli olarak Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Bakanligi'nca 1ay ileri veya geri alinabilecek. Uzun sözün kisasi, Türkiye'de artik her ticari aracin 4 degil, 8 lastigi olacak...
Neden kis lastigi?
Yapisinda daha fazla dogal kauçuk barindiran özel bir hamura sahip kis lastikleri, hem yere saglam basar hem de fren mesafesini azaltir...
Kis lastigini normal lastikten farkli kilan özellikler nelerdir?
Yaz lastikleri sicaklik +7 derecenin altina düsünce islak ve soguk yolda yeterli kavrama saglamaz. Kis lastikleri ise yapilarindaki dogal kauçuk sayesinde düsük isilarda bile yumusakligini ve tutunma özelligini korur. Özel deseni ile ilave çekis saglar.
Kis lastigi sürücülere kaygan yolda nasil bir avantaj sagliyor?
Yaz lastikleriyle 50 km/s hizla giden bir aracin fren mesafesi 44 metre iken, kis lastikleriyle bu mesafe 36 metreye kadar düsmektedir. Bu kisalan 8 metrelik fren mesafesi de yaklasik iki binek araç boyuna denk gelmektedir.
Lastiklerin 4'ünün de kis lastigi olarak degistirilmesi sart midir?
Sadece 2 lastiginin kis lastigi olarak takilmasi durumunda aracin ani frenleme, viraj alma gibi manevralar sirasinda kontrolü zorlasir. Araç virajlarda önden veya arkadan kayma yapabilir. Bu sebeple kis lastikleri 4'lü set olarak kullanilmalidir.
Kis lastigi karli havalarda tek basina yeterli midir? Zincir gerekmez mi ?
Zincir kullanimi araçlarin lastik ve mekanik aksamina zarar verdigi için mümkün olan en kisa süre için kullanilmalidir. Kis lastigi sehiriçi ve sehirlerarasi yollarda karli havada kesinlikle yeterlidir. Çok dik buzlu dag yollari disinda zincire ihtiyaç duyulmaz.
Yaz geldiginde kis lastigi ile devam edilirse aracin performansi olumsuz etkilenir mi?
Kis lastikleri yazin kullanilmamalidir. Aksi takdirde; hizli asinma, artan yakit tüketimi ve ses seviyesinde artis gibi sorunlarla beraber fren mesafesinin uzamasi gibi sürüs güvenligini tehdit edecek ölçüde performans problemleriyle de karsilasilabilir.
Kis Lastigi ile normal lastigin satis fiyati arasinda ne kadar fark vardir?
Ayni ebattaki kis lastigi ile yaz lastigi arasinda 10-15 lira fiyat farki bulunmaktadir. Bu da kis sartlarina uygun güvenli sürüs için gelistirilen lastigin özel yapisindan kaynaklanmaktadir. Karsiliginda elde edilen güvenli sürüs rahatligi ise tartisilmaz.
Kis lastigi ile kar lastigi arasindaki fark nedir?
Aslinda kar lastigi diye bir tanim yoktur. Karda sürüse göre tasarlanan lastik deseni sebebiyle kis lastigine halk arasinda kar lastigi de denilmektedir. Ayrica bazi ülkelerde kis lastigine 'snow tyre' dendiginden Türkçeye de bu sekilde çevrilip kullanilmistir.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284