Suç Olusumunu Önlemeye Yönelik Büyük Proje

Karaman Valiligi koordinatörlügünde, asayis suçlarini önlemeye yönelik, `Insan Için güvenlik, güvenlik için birliktelik` sloganiyla hazirlanan `Suç Önleme Projeleri`nin 1. etabi basladi.

Suç Olusumunu Önlemeye Yönelik Büyük Proje

Karaman Valiligi öncülügünde asayis suçlarini önlemeye yönelik hazirlanan "Suç Önleme Projeleri" birçok asamadan olusturuldu. Projenin birinci etabi, ‘Suç Önleme Projeleri Yarisiyor’, ‘Geçmisimden ve Gelecegimden Kaybettiklerim’ ile ‘Önleyici Güvenlik Arastirmalari Sempozyumu' alt projeleriyle start aldi. Proje kapsaminda, asayis suçlarinin önlenmesinde bireyler üzerine düsen görevler hatirlatilarak, toplumun her kesiminin isbirligini artirmak amaçlaniyor.
"SUÇ ÖNLEMEYE YÖNELIK ÖZGÜN PROJELER YÜRÜTÜLMEKTEDIR"
Projenin amaci ve hedefleri hakkinda bilgi veren Karaman Valisi Murat Koca, "Geçmisten bugüne baktigimizda tarihi bu süreç içerisinde toplumlar, birbirleriyle olan iliskilerini bazen kendi aralarinda belirledikleri kurallar çerçevesinde, çogu zaman sosyal normlar ve yasalar üzerinde sürdürme çabasi içerisinde olmuslardir. Bazi zamanlar toplumun beklentileri bireyin ihtiyaçlarini karsilayamaz duruma gelmistir. Karsilanamayan bu ihtiyaçlarin ortaya çikmasi özellikle kalabalik toplumlarda bireyin sosyal statüsünün farkliligindan meydana gelmektedir. Toplumun bireye yönelik amaçlari bireyin sosyal statüsüne göre uyusmazlik gösterdigi takdirde, sosyal kurallardan sapma egilimi görülmektedir. Bundan sonra da birey suç islemis, suç isleyen birey toplum karsisina çikmis, toplum bu davranislarin nedenini arastirmis ve bu durum ayrica kriminologlarin arastirma konusu olup üzerinde teoriler üretilmistir. Ülkemizde suç önleme çalismalari yeni yeni sistematik olarak ele alinmaya baslanilmis ve bu konuda özellikle kolluk kuvvetlerince özgün veya uyarlanmis proje ve faaliyetler yürütülmektedir" dedi.
"TOPLUMUN HER KESIMIYLE GÜÇ BIRLIGI OLUSTURMAYI HEDEFLEDIK"
Vali Koca konusmasinin devaminda, "Günümüze kadar özellikle problem odakli veya proaktif polislik yaklasimlari çerçevesinde toplum destekli polislik hizmetleri bahsedilen proje ve faaliyetlerle yürütülmüstür. Ancak proje veya faaliyetlerin gerek teori (fikir), gerekse uygulama çalismalari kolluk tarafindan yürütülmüs ve asil hedef kitle olan diger toplumsal aktörlerin suç önleme çalismalarindaki uygulamalarin fikir asamasinda yeterince yer almadigi degerlendirilmektedir. Diger toplumsal aktörlerin öneri ve görüsleri ile hazirlanacak olan suç önleme programlarinin sahiplenilme ve daha basarili uygulanma imkani yüksek olacaktir. Baska bir deyisle toplumsal aktörlerin güvenlik ile ilgili gördükleri eksiklikler ve hissettikleri suç korkusu algisinin nedenlerinin dogru tespit edilmesi, yapilacak çalismalarin en dogru yöntemle yapilmasini saglayacaktir. Böylesi arastirma konularindan ve üretilen teorilerden daha ziyade 'Suç Önleme Projesi' adi altinda yapmis oldugumuz bu çalismada suç ve suçu önlemeyle ilgili bugüne kadar yapilmis ve halen yapilmakta olan çalismalarin, arastirmalarin disinda kendimize fakli bir bakis açisi getirerek çerçevemizi genisletip suç ve suç unsurlarina bakisimizda ve çözümlemelerimizde alternatif yollar üzerinde emin adimlarla ilerlemeye basladik ve bu alanda toplumun her kesimi ile güç birligi olusturmayi hedefledik" diye konustu.

“ELLERIMIZ KARANLIGA DEGIL, GÖKKUSAGINA UZANSIN”
Birinci etapta yer alan “Suç Önleme Projeleri Yarisiyor” baslikli projeyle, toplumda yasanan problemler ve suçlarin önlenmesinde, her bir bireye üzerine düsen görev ve sorumluluklari hatirlatilmak isteniyor. "Ellerimiz Karanliga Degil, Gökkusagina Uzansin” vurgusuyla hazirlanan projeyle, toplumun her kesiminden tüm aktörlerin katiliminin saglanmasi ve farkli kisi, grup ve mesleklerden farkli bakis açilari yakalayabilmek hedefleniyor. “Geçmisimden ve Gelecegimden Kaybettiklerim” baslikli proje ise, suç isleme riski yüksek yas gruplarinin bilgilendirilmesi ve suç islemeden önce bir kez daha düsünmelerini tesvik etmek amaciyla hazirlandi. Projeyle asayis suçlarindan halen cezaevlerinde yatan hükümlüler veya cezasini tamamladiktan sonra normal hayatina devam eden eski hükümlülerin suç isleyince hayatlarinda ne gibi degisiklikler oldugu, geçmisinden, geleceklerinden neler kaybettikleri ve hatta pismanliklarini anlatan mektuplar göndermeleri isteniliyor. Gelen mektuplar uzman, sosyolog ve psikologlar tarafindan derlenerek projeyle ayni ismi tasiyan kitapla toplanarak yayinlanacak. Birinci etabin son alt projesi ise Eylül ayinin ikinci haftasinda yapilacak “Önleyici Güvenlik Arastirmalari Sempozyumu” olacak. Düzenlenecek bu sempozyumda alaninda uzman akademisyenler, suç ve suç teorileri önleyici güvenlik hizmetleri ve uygulamalari gibi konular hakkinda sunumlar yapilacak. Sunulan makaleler, sempozyum kitabi olarak yayinlanacak.
HAZIRLANAN KITAP VE CD’LER 81 ILE GÖNDERILECEK
Projeyle birlikte hazirlanan kitaplar ve CD’ler suç isleme riski yüksek yas gruplarinin bilgilendirilmesi için set halinde 81 ilin valisi ile özel ve devlet üniversitelerine gönderilecek. Karaman Valiligi öncülügünde baslatilan proje, Karaman Belediyesi, Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi, Karaman Il Emniyet Müdürlügü, Karaman Ticaret ve Sanayi Odasi, Karaman Barosu ile Karaman'da faaliyet gösteren firmalar tarafindan destekleniyor. Yarismada sonunda birinciye 5 bin, ikinciye 2 bin 500 ve üçüncüye bin lira ödül verilecek. Yarismaya katilacaklar, basvuru kosullarina, www.suconlemeprojeleri.com adresinden ve 0 338 213 86 52 numarali telefondan yarismanin son basvuru tarihi olan 07 Agustos 2013'e kadar ulasabilecekler.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284