Sumak, Köylülerin Gelir Kaynagi

Karaman`da köylüler, daglardan topladiklari sumaktan yilda yaklasik 400 bin lira gelir elde ediyor.

Sumak, Köylülerin Gelir Kaynagi

120 hanenin bulundugu merkeze bagli Baskisla köyü sakinlerinin tamamina yakini, daglardan sumak toplayarak aile bütçesine katki sagliyor. Daglara çikan vatandaslar, çuvallarla getirdikleri sumagi kurumasi için evlerinin damina seriyor. Kuruyan sumak, köyün çesitli bölgelerinde bulunan tas dibeklerde tahta tokmakla dövülerek ögütülüyor.
Dag köyü olan Baskisla'da sumagin büyük bir gelir kaynagi oldugunu söyleyen Murat Çetin, "Köyümüzde neredeyse sumak toplamayan yok. Her yilin agustos ayinda genci-yaslisi daglara sumak toplamaya çikiyor" dedi.
Sumagin köy halki için vazgeçilmez bir kaynak oldugunu vurgulayan Çetin, "Her hanede bir kisi yaklasik 3 ila 5 bin lira arasinda sumaktan gelir elde ediyor. Ben bile Karaman'da oturmama ragmen köyüme gelerek sumak toplayip aile bütçeme katkida bulunuyorum. Köy halkinin sumak toplayarak satmasindaki amaç ise hiçbir masrafi olmamasi ve dogal olarak daglarda yetismesidir" diye konustu. Yilda köylerinden yaklasik 20 ton sumak toplandigini ifade eden Çetin, Karaman'daki baharatçilara kilosunu 15 ila 20
liradan sattiklarini, yilda yaklasik 400 bin lira gelir elde edildigini sözlerine ekledi.
Eksi tadiyla istah açici bir baharat türü olan sumagin hazmi kolaylastirdigi, ishali kestigi, kandaki seker oranini düsürdügü, idrar kaçirma hastaligina iyi geldigi, mikrop öldürücü özellige sahip oldugu, damarlari büzerek kanamayi durdurmaya yardimci oldugu ve ates düsürücü oldugu belirtiliyor.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284