Sürücü Kursunda Derse Girmeyene Ehliyet Yok

Milli Egitim Bakanligi merakla beklenen Sürücü Kurslari Yönetmeligi Taslagi ile ilgili çalismalari tamamladi. Yeni taslaga göre teorik ve direksiyon egitiminde devam zorunluluguna agirlik verilecek.

Sürücü Kursunda Derse Girmeyene Ehliyet Yok

Teorik derslere ve direksiyon derslerinde 5'te 1 oraninda devamsizlik yapan adaylarin kurstan kayitlari silinecek. Bakanlik, devam durumunu sürekli takip edecek.
Milli Egitim Bakanligi'na bagli Özel Ögretim Kurumlari Genel Müdürlügü, Özel Motorlu Tasit Sürücüleri Kursu Yönetmeligi Taslagi'ni hazirladi. Taslaga göre kurslar, karayollarinda seyreden araçlarin cins ve gruplarina göre belirtilen sertifika siniflarinda egitim verecek; "Motorlu bisiklet kullanacaklar için 'A1' sinifi sertifika, motosiklet kullanacaklar için 'A2' sinifi sertifika, otomobil, minibüs ve kamyonet kullanacaklar için "B" sinifi sertifika, kamyon kullanacaklar için 'C' sinifi sertifika, çekici kullanacaklar için 'D' sinifi sertifika, otobüs kullanacaklar için 'E' sinifi sertifika, lastik tekerlekli traktör kullanacaklar için 'F' sinifi sertifika, is makinesi türünden motorlu araç kullanacaklar için 'G' sinifi sertifika, özürlü bireylerin kullanabilecekleri sekilde özel tertibatli olarak imal, tadil ve teçhiz edilmis motosiklet veya otomobil kullanacaklar için 'H (motosiklet)', 'H (otomobil)' sinifi sertifika, otomobil, kamyon ve otobüsün arkasina yüklü agirligi 750 kilodan fazla römork takarak kullanacaklar için römork sinifi sertifika, bütün sertifika siniflarinda teorik olarak trafik ve çevre bilgisi dersi 16, ilkyardim dersi 8 ve araç teknigi bilgisi dersi 6 saat verilecek. Sertifika siniflarina göre kursiyerlere akan trafikte egitim alacak düzeye ulasana kadar direksiyon egitim alaninda veya simülatör üzerinde egitim verilecek.
Akan trafikte egitim alacak düzeye gelen kursiyerlerin direksiyon egitimi ders süreleri A1 ve A2 sinifi sertifikalar için 10 saat, B sinifi sertifikalar için 12 saat, C ve E sinifi sertifikalar için 25 saat, D sinifi sertifikalar için 30 saat, F sinifi sertifikalar için 10 saat, H (motosiklet) sinifi sertifikalar için 10 saat ve H (otomobil) sinifi sertifikalar için 12 saat olacak.
TEORIK VE PRATIK EGITIME KATILMAYANLARIN KAYITLARI SILINECEK
Kursa kayit olan kursiyerlerin kursa devam etmeleri esas olacak. Her teorik ders için ayri ayri olmak üzere ders saati sayisinin 5'te 1'inden fazla derse devam etmeyenlerin kurstan kayitlari silinecek. Direksiyon egitimi ders saati sayisinin 5'de 1'i veya daha az devam etmeyenler için bir defaya mahsus olmak üzere kursiyerin durumu da dikkate alinarak, o dönemde kurs müdürünün uygun görecegi bir zamanda telafi programi uygulanacak. Direksiyon egitimi dersi telafi programlari için kursiyerlerden devam ettikleri derslerin ücreti alinacak. Direksiyon egitimi dersinin telafi programina da devam etmeyenlerin kurstan kayitlari silinecek.
Teorik derslerin egitimini tamamlayan kursiyerler teorik egitim sinavina, direksiyon egitimi dersini tamamlayan kursiyerler de direksiyon egitimi dersi sinavina girecek. Sinavlara herhangi bir nedenle girmeyenlerle sinavda basarisiz olanlar; yeniden kursa devam etmeksizin ve kurs ücreti ödemeden araliksiz üç dönem daha sinavlara girebilecek. Direksiyon sinavinda basarisiz olan kursiyerler istemeleri hâlinde ilan edilen kurs ücretini ödemek kaydiyla yeniden egitim alabilecek.
MOTOR DERSI YERINE ARAÇ TEKNIGI DERSI GELIYOR
Kurslarda, trafik ve çevre bilgisi, ilk yardim ve araç teknigi dersleri teorik, direksiyon egitimi dersi uygulamali olarak yapilacak. Teorik derslerin egitimi tamamlandiktan sonra direksiyon dersinin egitimine baslanacak. Üniversite ve yüksekokullar ile lise ve dengi okullarda zorunlu trafik ve çevre bilgisi, ilkyardim ve motor derslerinden basarili olduklarini belgeleyenler bu derslerden istemeleri hâlinde egitime tabi tutulmayacak sadece sinavlara girecek.
TEORIK SINAV ELEKTRONIK ORTAMDA YAPILABILECEK
Teorik derslerin sinavi, Bakanlikça belirlenecek esaslara göre merkezî sistemle veya elektronik ortamda yapilacak. Direksiyon egitimi dersi sinavlari ise Milli Egitim müdürlüklerince uygulamali olarak yapilacak. Teorik derslerin tamami için bir sinav yapilarak tek notla 100 tam puan üzerinden degerlendirilecek. Sinavda 70 ve üzeri puan alan kursiyerler basarili sayilacak. Özel motorlu tasit sürücüleri kursu her yil en az bir defa egitim denetmenleriyle genel denetime tabi tutulacak. Bakanlikça veya valiliklerce gerekli görülürse ayrica denetimler yapilacak. . Ihtiyaç duyulmasi durumunda, denetimlerde bilirkisiler de görevlendirilecek.
SÜRÜCÜ KURSLARI TASLAKTAN MEMNUN
Sürücü kurslari sektörü ile ilgili sorunlari rapor halinde Milli Egitim Bakani ve ilgili yetkililere ilettiklerini belirten Ankara Sürücü Kurslari Birligi Dernegi Genel Baskani Cengiz Güler, "Özel Motorlu Tasit Sürücüleri Kursu Yönetmenlik taslagi talepler dogrultusunda degerlendirildi. Bakanimiza ve tüm yetkililere ilgisinden dolayi tesekkür ederiz." dedi.
Haber7
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284