Tabelalara TSE Standartlari Geliyor

Çevre ve Sehircilik Bakanligi ile Türk Standartlari Enstitüsünün (TSE) yürüttügü çalismayla görüntü kirliliginin önüne geçmek için tabelalara malzeme, ebat, yöresel dokuya uygunluk gibi standartlar getirilecek.

Tabelalara TSE Standartlari Geliyor

Erdogan Bayraktar'in tabelalardan kaynakli görüntü kirliliginin önlenmesi için çalisma yürütülecegini açikladigini animsatti.
Bu kapsamda belediyelere teknik destek vereceklerini ifade eden Bas, bu destegin tabela standartlarinin belirlenmesi seklinde olacagini bildirdi.
Tabelalara ebat, yöresel dokuya uygunluk gibi standartlar getirilmesi için TSE ile çalisma yürüteceklerini anlatan Bas, bu konuda öngörüsmelerin tamamlandigini söyledi.
Standartlarin belirlenmesi için belediyelerin kent estetigi daireleri ya da birimlerindeki yetkililerden komisyon olusturacaklarini dile getiren Bas, söyle devam etti:
''Bu çalismanin amiral gemisi, tabela kirliliginin sonlandirilmasi için çalismayi baslatan Çevre ve Sehircilik Bakanligi. Ancak tabii ki TSE ve kent estetigi birimlerine de büyük görev düsüyor. Bakanlik olarak standartlarin belirlenmesindeki rolümüz daha çok tabelalarin çevreciligi yönünde. Yani hem görüntünün hem de plastik malzeme gibi çevreye aykiri durumlarin düzeltilmesi noktasinda dahil olacagiz.''
-''En büyük sikinti reklam tabelalari''-
Uygulamanin tüm tabelalari kapsayacagini bildiren Bas, ''En büyük sikintimiz isletmelerin kullandigi reklam tabelalari. Tabelalar büyük küçük, isikli isiksiz, tahtadan plastikten yapiliyor ayrica renk cümbüsüne neden oluyor. Bunlar hem gözü yoruyor hem de aradiginizi bulamiyorsunuz. Çalismayla, bu görüntü kirliligine son verecegiz' diye konustu.
Belirlenecek standartlarin illere ve caddelere göre degisebilecegini ifade eden Bas, ''Tüm Türkiye'de tek standart uygulamayi düsünmüyoruz. Her yörenin kendine özgü yapisi, dokusu var. Bu dokuya uygun olmak kaydiyla çevreci bir görüntü olusturacagiz'' dedi.
Tabela ve reklam gelirlerinin belediyelere ait oldugunu belirten Bas, çalismayi yaparken belediyelerin gelir kaybi yasamamasina da özen göstereceklerini dile getirdi. Bas, ''Belediyeler gelir elde etsin ancak ayni zamanda kullanilan malzeme çevreci görüntü olustursun istiyoruz'' diye konustu.
-Talepler kent estetigi birimlerine iletilecek-
Tüm belediyelerde kent estetigi birimlerinin bulunmadigina da isaret eden Bas, sunlari söyledi:
''Standart çalismamiz kapsaminda, tüm belediyelerin kent estetigiyle ilgili birimlerinin kurulmasini planliyoruz. Isletmelerin, tabelayla ilgili taleplerini bu birimlere ileterek, belirleyecegimiz standartlar çerçevesinde karar vermesini öngörüyoruz.''
Standart çalismasini yil sonuna kadar tamamlamayi hedeflediklerini dile getiren Bas, standartlar belirlendikten sonra belediyelere hazirliklarini yapmalari için süre verileceklerini sözlerine ekledi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284