Taklit Üretim Yapana Hapis Cezasi

Nihat Ergün, taklit ürün üretenlere 1 ile 3 yil arasinda degisen sürelerde hapis cezasi verilecegini söyledi.

Taklit Üretim Yapana Hapis Cezasi

Bakanlar Kurulu'nda imzaya açilan 93 maddelik Sinai Mülkiyet Kanun Tasarisi'na iliskin bilgi veren Ergün, patent, tasarim ve cografi isaret ihlalinde ise 1 milyon lira para cezasi kesilecegini ifade etti. Ergün, sunlari söyledi:
"Türkiye olarak bilim ve teknoloji alaninda, uzun vadeli ve kalici çözümler üretme, etkin isleyen tesvik mekanizmalari gelistirme ve saglam kurumsal yapilar olusturma gayreti içerisindeyiz. Bu süreçte Bakanlik olarak öncelik verdigimiz alanlarin basinda sinai mülkiyet haklari ve sinai mülkiyet sistemi gelmektedir. Sinai mülkiyet haklari dünyada rekabetin en önemli argümanlarindan biri haline gelmistir.
Dünyanin en büyük bilisim firmalari arasinda (Apple, Samsung, vs) son dönemde yasanan patent savaslari bu rekabeti gözler önüne sermektedir."
REKABET AVANTAJI
Bir ülkenin kendi iç dinamiklerine uygun bir sekilde tasarlanmis ve etkin isleyen bir sinai mülkiyet sisteminin o ülke için çok büyük bir rekabet avantaji saglayabildigini kaydeden Ergün, söyle konustu:
"Hizla büyüyen istikrarli ekonomisiyle sinai mülkiyet haklarinin gelisimi için bulunmaz bir ortama sahip olan Türkiye, kuskusuz bu potansiyeli degerlendirmektedir ve degerlendirecektir."
Bakan Ergün, "Ülkemizde isleyen bir sinai mülkiyet mevzuati bulunmakla birlikte, sistemin aksayan taraflarinin iyilestirilmesi ve ülkemizin yeni dinamikleri dogrultusunda potansiyelinin harekete geçirilmesi için bir takim yasal düzenlemelere ihtiyacimiz var" dedi.
Ergün, sunlari söyledi:
"Önümüzdeki dönemde yenilik ve teknoloji üretimi konusunda adindan çok daha fazla söz ettirecek olan üniversiteleri sinai mülkiyet sistemine dahil etmeden ilerlemeye kalktiginizda, sistemin en önemli unsurlarindan birini gözardi etmis olursunuz."
YENI KANUNDA NELER DEGISECEK?
- Taklit ürün üretenlere 1-3 yil arasinda hapis cezasi verilecek.
- Yakalanan taklit ürünlere el konulacak.
- Patent, tasarim ve cografi isaret ihlaline 1 milyon TL para cezasi geliyor.
- Suça tesvik eden irkçilik, küfür içeren ve terör örgütlerini simgeleyen semboller gibi kamu düzenini bozan tasarimlar re'sen reddedilecek.
- Üniversiteler de patent sahibi olacak, gelirin en az 30'u ögretim üyesinin olacak.
Haberler
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284