``Tam Bugday``a Siki Takip

Basbakan Erdogan, ``Ekmek Israfini Önleme Kampanyasi``nin, tam bugday ekmegini yayginlastirma amacini da içerecek sekilde tüm kuruluslarca kararlilikla yürütülerek takip edilmesini istedi.

 ``Tam Bugday``a Siki Takip

''Ekmek Israfini Önleme Kampanyasina'' iliskin Basbakanlik Genelgesi, Resmi Gazete'de yayimlandi.

Basbakan Recep Tayyip Erdogan'in imzasini tasiyan genelgede, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlügü tarafindan yurt çapinda yaptirilan arastirmada, Türkiye'de günde 6 milyon, yilda 2,1 milyar ekmegin israf edildigi sonucunun ortaya çiktigi belirtildi.
Söz konusu ekmek israfinin bugünkü parasal karsiliginin, 1,5 milyar lira oldugu, 17 Ocak 2013'te ''Ekmek Israfini Önleme Kampanyasi'' baslatildigi ifade edildi.
Genelge ile kampanyanin toplumun tüm kesimlerine ulasabilecek boyutta sürdürülebilmesi için ilgili kuruluslar arasinda gerekli isbirligi ve koordinasyonu saglamak üzere Gida, Tarim ve Hayvancilik Bakanligi ve TMO Genel Müdürlügü görevlendirildi.
Kampanyanin amacina ulasabilmesi için toplumun her kesimine yönelik bilgilendirme ve bilinçlendirme faaliyetleri düzenlenecek, halk, sivil toplum kuruluslari, özel sektör ve meslek kuruluslari ile isbirligi yapilacak.
Toplumun temelini olusturan aile ve kadinlarin rolünü dikkate alan sosyal politikalar gelistirilecek, özellikle çocuklarin ve gençlerin kampanyaya katilmalarini özendiren projeler olusturularak uygulamaya konulacak.
Kampanya kapsaminda hazirlanacak kamu spotu, film ve animasyon gibi çalismalar gösterilecek. Bu kapsamda, bakanlik ve kuruluslarca temin edilebilecek yazili ve görsel malzemeler medya ve diger iletisim araçlari kullanilarak toplumun her kesimine ulastirilmaya çalisilacak.
Genelgeye göre, ilgili bakanlik ve kurumlarca ambalaj, gramaj, kalite, hijyen, üretim, dagitim ve satis gibi konularda ekmek israfinin önlenmesine ve tam bugday ekmegi tüketiminin yayginlastirilmasina katki saglayacak mevzuat düzenlemeleriyle bu kapsamda gerekli denetimlerin yapilmasi saglanacak.
Internet sitelerinde, www.ekmekisrafetme.com adresine link verilerek, orada yer alan ''Türkiye'de Ekmek Israfi Arastirmasi'' sonuçlarinin degerlendirilmesi ve uygulamaya konulacak tedbir ve faaliyetlerin bu degerlendirmeler çerçevesinde planlanmasina önem verilecek.
Diyanet Isleri Baskanligi katki saglayacak
Toplu tüketim yapilan kamu kurum ve kuruluslarinda bulunan yemekhanelerde, menüye göre ekmek çikarilmasi, ekmegin ince dilimlenmis olarak, paketli rol ekmegin ise düsük gramajli olarak sunulmasi, tam bugday ekmegi bulundurulmasinin saglanmasi ve tüketiminin yayginlastirilmasi amaciyla gerekli tedbirler alinacak.
Saglikli beslenme de dahil olmak üzere egitici program, etkinlik ve yarismalar düzenlenecek ve bu konularin temel egitim ders müfredati içerisine dahil edilmesi için gerekli tedbirler Milli Egitim Bakanliginca alinacak.Saglikli ve dengeli beslenme amaciyla tam bugday ekmegi tüketiminin tesvik edilmesi için toplum sagligi alaninda gerekli çalismalar Saglik Bakanliginca yapilacak.
Kampanya konularinin, desteklenen ve kaynak aktarilan film ve tiyatro dahil her türlü sahne sanati senaryolari ve projelerde uygun bir sekilde islenmesi, film ve projelere gizli veya açik spotlar yerlestirilmesi ve konuyla ilgili özel sektörün tesvik edilmesi için gerekli tedbirler Kültür ve Turizm Bakanliginca alinacak.
Kampanya konulariyla ilgili halki bilinçlendirme çalismalarina Diyanet Isleri Baskanliginca gerekli katki saglanacak. Televizyon ve radyo programlarinda kampanyaya iliskin kamu spotlarinin yayinlanmasi amaciyla gerekli çalismalar ilgili kurum ve kuruluslarca yapilacak.
Kaynak: Konhaber

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284