Tapu Hizmetlerinde `Aracilik ` Dönemi

Tapu Müdürlüklerinde is takibi ve islemleri Araci Lisansina sahip kisiler tarafindan yürütülecek.

Tapu Hizmetlerinde `Aracilik ` Dönemi
Çevre ve Sehircilik Bakanligi Tapu ve Kadastro Genel Müdürlügü tarafindan hazirlanan 'Tasinmaza Yönelik Aracilik Faaliyetlerinin Düzenlenmesine Iliskin Usul Ve Esaslar Hakkinda Yönetmelik' Resmi Gazete de yayimlanarak yürürlüge girdi.
Buna göre, Tapu Müdürlüklerinde tasinmaza yönelik aracilik faaliyetlerini yürütecek ve tapu islerine aracilik edenlere lisans verilecek. Aracilar; Tapu ve Kadastro tasra birimlerinin tapu sicilini ilgilendiren is ve islemlerine yönelik aracilik faaliyetlerini yürütecekler. Aracilar en az 2 yillik yüksekögretim kurumu mezunu ve lisans sinavinda basarili olmasi gerekiyor.
Tapu islemlerine yönelik aracilik faaliyetlerini yürüten lisansli tapu is ve islemleri aracisi, islemler için is sahipleri ile sözlesme imzalayarak, çalisma yürütecek. Bu durumda, Aracilar, tasinmazlar ile ilgili mülkiyeti devir borcu doguran sözlesmelerin düzenlenmesi ve tasinmazlar üzerinde sinirli ayni ve sahsi haklarin tesisi, terkini ve düzeltme islemlerinin hazirlik islerini yürütecek ve bu islemlere aracilik edecek. Tapu islemlerine aracilik edenler, kimlik belgesini ve hizmet sözlesmesini ibraz edecek ve harç, döner sermaye ücreti ve benzeri giderleri ödemek kaydi ile yürütecegi isler için gerekli olan bilgi ve belgeleri temin etmeye yetkili olacak.
Bu belgelerin temininde güvenli elektronik yöntemler de kullanilabilecek. Tapu islemlerine aracilik edenler, Tapu Müdürlüklerine ibraz ettikleri her türlü belgenin gerçege uygun olmasindan ve istemde bulunanlarin hak sahibi oldugunun tespitinden sorumlu olacak. Tapu islemlerine aracilik edenler, Tapu Müdürlüklerinde aracilik ettigi islemlere yönelik düzenlenecek resmi senet veya tescil/terkin istem belgesini 'aracilik eden' sifatiyla imzalayabilecek.
Aracilik lisansina sahip olanlar, emlakçilik kapsamina giren faaliyetleri yürütemeyecekler. Lisans sahibi hariç, hak sahibi veya temsilcisi tarafindan Noterlik Kanununa göre düzenlenen vekaletnameyle verilmis yetki bulunmaksizin Tapu Müdürlüklerinde is takibi yapilmasi veya aracilik faaliyetlerinde bulunulmasi yasak.
Araci lisans sahibinin hizmeti karsiliginda alacagi ücreti gösteren asgari ücret tarifesi, her yil Ocak ayinin ilk haftasi içerisinde Tapu ve Kadastro Genel Müdürlük tarafindan belirlenecek.
ARACI YEMINI
Araci lisans sinavinda basarili olarak sicil alanlar meslege atilmak için su yemini yapmasi gerekiyor;
'Tapu islemlerine yönelik aracilik faaliyetlerini yerine getirirken Türkiye Cumhuriyeti Anayasasina, kanunlarina ve ilgili mevzuat hükümlerine, kamu hizmeti gereklerine, hazine menfaatlerine aykiri davranmayacagima, meslek etigi ve ahlak kurallarina uyacagima, meslegimi tam bir bagimsizlik ve dürüstlükle yerine getirecegime, aldigim isleri dikkat ve özenle yapacagima namusum ve serefim üzerine yemin ederim.'
Sicil kaydi yaptiran Aracilara Tapu ve Kadastro Genel Müdürlügü tarafindan, lisans belgesi, kimlik belgesi ve kase verilecek. Lisans belgesi ve kimlik belgesinin birer örnegi lisans sahibinin sicil dosyasinda veya elektronik ortamda saklanacak.
Kaynak: Mynet

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284