Tapuya Artik Kimlik Numarasi Islenecek!

Isim benzerliginden dolayi yillardir yanlis hacizlere yol açan tapu bilgilerini güncelleme çalismalari hizlandi..Tapuya artik isim, soyisim, dogum yeri, anne ve baba adindan olusan bilgiler yerine kimlik numarasi islenecek.

Tapuya Artik Kimlik Numarasi Islenecek!

Türkiye genelindeki tüm dairelerde yürütülen islemlerin tamamlanmasiyla isim, soyisim, dogum yeri, anne ve baba adindan olusan bilgiler yerine tapuya kimlik numarasi islenecek.
Zaman'in haberine göre, bu sayede yanlis hacizlerin ve devirlerin önüne geçilmesi hedefleniyor. Ayrica her bir kisinin TC kimlik numarasina göre islem yapilacagi için sahte vekaletname çikarilmasi gibi sorunlarin da önüne geçilmis olacak.
Edinilen bilgilere göre ayni isim soy isim, ana ve baba adinin yani sira dogum tarihine sahip çok sayida kisi bulunuyor. Bu da yanlis islemlerin yapilmasina yol açabiliyor. 81 ilde özellikle eski kayitlari olan yerlere iliskin tapuda TC kimlik numarasi girilme isleminin devam ettigini aktaran Genel Müdürlük yetkilileri çok sayida kamu kurumundan veri toplandigini aktardi. Bu kapsamda yesil kart, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Maliye Bakanligi, Gida, Tarim ve Hayvancilik Bakanligi ile belediyelerden kisilerin TC kimlik numaralari isteniyor.
Çapraz kontrollerle isim ve soy isim benzerlikleri de ortadan kaldiriliyor. Elde edilen bilgiler Mali Suçlari Arastirma Kurumu (MASAK) basta olmak üzere Gelir Idaresi Baskanligi ve diger kamu kurumlari tarafindan da kullanilabilecek. Türkiye genelinde 19 milyon 500 bini konut olmak üzere toplam 131 milyon gayrimenkul bulunuyor. Son yillarda yapilan alim satimlarda TC kimlik numarasi girildigi için gayrimenkullere iliskin önemli bir kesimin herhangi bir sorunu bulunmuyor. Ayni dogum tarihine sahip ayni isimli kisilerin olabildigine dikkat çeken üst düzey bir yetkili her kisinin bir kimlik numarasi oldugu için bu kapsamdaki sorunlarin kisa sürede çözüme kavusacagini aktardi. Tapu'da geçen yil 5 milyon alim ve satim geri kalani kamulastirma imar uygulamasi ve ipotek gibi diger kalemlerden olmak üzere 6 milyon 190 bin islem gerçeklestirildi. Tapu'da kaydi olan tüm vatandaslarin kimlik numarasi almasi ile birlikte Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi'nin (TAKBIS) daha aktif olarak isleyecegi belirtiliyor.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlügü tarafindan Türkiye genelinde tüm hak sahiplerine TC kimlik numarasi verilmesinin ardindan tapu islemlerinin de hizlanmasi bekleniyor. Çevre ve Sehircilik Bakanligi da yabanciya mülk satisina iliskin yasal düzenlemenin de yapilmasi ile birlikte genel müdürlüge tapu islemlerinin hizlandirilmasi yönünde talimat verdi. Bakanlik yetkililerine göre son yillarda tapudaki islemlerin artmasinin önemli bir nedeni de TAKBIS'in aktif olarak kullanilmasi. TAKBIS sistemiyle islemler daha hizli yapilabiliyor. Tapu dairelerine gelmeden bilgisayar ortaminda aninda alim satim islemleri yapilabiliyor. Bu sistemin tüm kimlik numaralarinin girilmesi ile birlikte tapuda olusan kuyruklarda önemli oranda azalmalar oldugu belirtiliyor. Vatandaslar artik ilden ile farklilik göstermekle birlikte aldiklari gün evlerinin tapu islemlerini gerçeklestirebiliyor. Tahsilat islemlerinin elektronik ortamda internet bankaciligi ve ATM'ler araciligi ile yapilabilmesine yönelik çalismalar ise devam ediyor.
Haber7

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284