Taseron Isçilerin Maasina Güvence Geliyor

Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi, taseron isçilerle ilgili yasa tasarisini tamamladi. 1,6 milyon taseron isçiyi ilgilendiren düzenleme önemli iyilestirmeler getiriyor. Taseronun ödemedigi ücreti asil patron ödeyecek.

Taseron Isçilerin Maasina Güvence Geliyor

Kamuda çalisan isçiler için de devlet bir anlamda garantör oluyor. Zaman'dan Isa Yazar'in haberine göre Isçi ücretini alamadigi durumda maasi devlet öderken bu para taseron firmaya ödenecek paradan kesilecek.
Ayrica her yil isçilere ise giris çikis yapilmamasi için de devlet, taseron firmalarla uzun süreli sözlesme yapacak. Sözlesmelerin süresi ise 3 veya 5 yil. Bu durum, maaslarda iyilestirme getirecek. Yillik izin sorunu çözülürken kidem tazminatinda ay hesabina geçilerek isçinin alacagi tazminat garanti ediliyor.
Taseron isçilerin çalisma sartlarini düzenleyen yasa çalismasinda sona gelindi. Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Faruk Çelik, önümüzdeki Bakanlar Kurulu'nda taseron isçilerin çalisma sartlarini düzenleyen yasa tasarisina iliskin olarak sunum yapacak. Ardindan düzenlemenin Meclis'e sevk edilmesi bekleniyor.
Tasarida yer alan maddelere göre yeni yasa ile taseron firmanin ödemedigi ücreti, devlet hak edisinden kesip isçiye verecek. Kamuda çalisan isçiler için devlet bir anlamda garantör olacak. Özel sektördeki taseron isçilerin maasindan ise asil isveren durumundaki firma sorumlu olacak.
Taseron firmanin ödemedigi ücreti asil isveren ödeyecek. Düzenleme ile taseron isçi 8 saatten fazla çalistirilamayacak. Haftalik çalisma süresi 45 saati asarsa mesai ödenecek. Kidem tazminatinda 'ay hesabi' uygulamasiyla kisi 1 ay bile çalissa hak ettigi tazminati alacak.
Yillik izin kullanabilecekler. Is Kanunu'nun ikinci maddesinde düzenleme yapilarak 'alt isveren' olarak ifade edilen taseron firmalarin sorumlulugu netlestirilecek. Böylece taseron firmalarin, yargi kararina ragmen sorumluluktan kaçmasi önlenecek.
Yasa ile 1,6 milyonu bulan taseron isçilerin çalisma hayati önemli derecede iyilesecek. Her yil taseron isçilere ise giris çikis yapilmamasi için devlet, taseron firmalarla her yil sözlesme yapmak yerine uzun süreli sözlesme yapacak. Bu sözlesmeler 3 veya 5 yil olacak.
Böylece örnegin bir bakanlikta taseron firma isçisi olarak çalisan kisi, her yil isten çikarilma korkusu yasamayacak. En az 3 yil ya da 5 yil boyunca çalisacagi isyeri belli olacak. Bu durum, ücretlerde iyilestirme de getirecek. Her yil sözlesmesi yenilenen ve asgari ücret üzerinden maas verilen isçinin ayligi, düzenli olarak artacak.
Taseron isçinin ikinci yil için alacagi ücret toplu sözlesme ile belirlenecek. Örnegin birinci yil için 800 TL ile ise baslayan bir isçi için ikinci, üçüncü yillarda sendika ile taseron firma masaya oturup pazarlik yapacak. Yillik izin sorunu çözülecek. Kidem tazminatinda ay hesabina geçilerek isçinin alacagi tazminat garanti edilecek.
Son yillarda büyük artis gösteren taseron isçilik, kamuda istihdamin yeni yöntemi oldu. Birçok kamu kurumunda daha önce memurlarin yaptigi isler artik taseron isçilerin eliyle yürütülüyor.
Özellikle hastaneler, belediyeler, havaalanlari, bakanliklar ve üniversiteler en çok taseron isçi çalisan kamu kurumlari olarak dikkat çekiyor. Bu durum, taseron isçi sayisinda patlama yasanmasina yol açti. 2002'de 387 bin 118 olan taseron isçi sayisi, 1 milyon 600 binin üzerine çikti. Bunlardan 700 bininin kamuda çalistigi tahmin ediliyor.
Devletin yani sira holding ve sirketler de temizlik, güvenlik ve ulasim hizmetlerini taseron isçiler eliyle yürütüyor. Taseron firma daha çok kâr edebilmek için örnegin 10 isçi ile yapilmasi gereken isi 7 isçi ile yapiyor. Isçi 8 saatten fazla çalistiriliyor, haftalik izin kullandirilmiyor. Fazla mesai ücreti ödenmiyor.
Maas geciktiriliyor. Tazminata hak kazanmasin diye 11 ayi dolan isçi, isten çikarilip bir iki gün sonra tekrar ise aliniyor. Bu yöntemle 10 yil boyunca ayni taseron firmada çalisan isçinin bile tek kurus kidem tazminati birikmiyor. Her yil sözlesme yapildigi için maaslari hep asgari ücret düzeyinde kaliyor. Örnegin kadrolu isçi 2 bin lira alirken taseron isçi 800 lira aliyor.
Haber7

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284