Telif Ücreti Yüzünden Gazeteci Sahin Özer Cezaevine Girdi

Adana’da yayin hayatini sürdüren Ceyhan Radyo Televizyon Yönetim Kurulu Baskani ve Ceyhan Gazeteciler Cemiyeti Baskani gazeteci Sahin Özer, radyosunda çalan bir sarkinin telif ücretini ödemedigi gerekçesiyle tutuklanarak cezaevine konuldu.

Telif Ücreti Yüzünden Gazeteci Sahin Özer Cezaevine Girdi

Tüm Iletisim Medya Federasyonu (TIMEF) Genel Baskani Sakir Gürel, radyosunda yayinladigi bir müzik eserinin telif ücretini ödemedigi gerekçesiyle 23 yillik bir radyo-televizyon yayincisi gazetecinin hapse atilmasini kinadigini belirtti.
Adana’nin Ceyhan ilçesinde 23 yildir gazetecilik yapan Ceyhan Gazeteciler Cemiyeti ve Ceyhan Radyo Televizyonu Yönetim Kurulu Baskani olan Sahin Özer, radyoda yayinladigi Ajda Pekkan’in "Yakar Geçerim" adli parçasi nedeniyle tutuklandi. TIMEF Genel Baskani Sakir Gürel, Sahin Özer’in tutuklanmasi üzerine açiklama yaparak, uygulamanin kabul edilemez oldugunu belirtti. Yerel medyanin özellikle de yerel radyo ve televizyonlarin adeta can çekistigini söyleyen Gürel, "Ilgisizlikten, sahipsizlikten, yasal düzenlemelerin zamaninda yapilamamis olmasindan dolayi birçogu yayinlarini durdu, kalanlar da yayinlarini durdurma tehlikesi ile karsi karsiya" dedi.
Gürel, açiklamasinda, sunlari kaydetti:
"20 yildir hala bir kanal ve frekans tahsisini yapamayanlar, radyolardan reklam payi basta olmak üzere para tahsilatina geldiklerinde sahin kesiliyorlar. Müzik eserleri telif ücretlerinin ödenmesine kimse karsi çikmiyor ama kime ve neye göre ödenecegi konusundaki karmasanin giderilmesi gerekiyor. Bir araya gelen her 10 sanatçinin kurdugu çok sayida meslek birligi olustu. Degil para ödemek, bu meslek birliklerinin her biri ile ayri ayri anlasmak neredeyse imkansiz. Hal böyleyken, anlasmazliga düstügü bir meslek birligine, radyosunda yayinladigi bir müzik eserinin telif ücretini ödemedigi gerekçesiyle 23 yillik bir radyo-televizyon yayincisi gazetecinin tutuklanmasi, hapse atilmasi kabul edilemez. Mesleki faaliyeti disinda bir kasti olmayan meslektasimiza karsi yapilan uygulamayi kiniyorum. Basta Kültür ve Turizm Bakanligi ve müzik meslek birlikleri olmak üzere tüm taraflari yanlisligin düzeltilmesi, haksizligin ve magduriyetin giderilmesi, bundan sonra yeni ve daha büyük magduriyetler yasanmamasi için duyarliliga davet ediyorum."
Gazeteci Sahin Özer’in telif yüzünden cezaevine girmesine Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Baskani Yilmaz Karaca, Anadolu Yayin Platformu Baskani Sinan Burhan ve birçok meslektasi tepki gösteren açiklamalar yaptilar.

Bizde meslektasimiz Sahin Özer'in telif ücreti nedeniyle cezaevine konulmasini kiniyor, kendisine geçmis olsun dileklerimizi iletiyoruz.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284