TEMA, “Kömür Üzer” Kampanyasını Karaman’dan Başlattı

Türkiye’nin önemli tarım alanlarının yer aldığı Karaman’ı ve Konya’yı basın temsilcileri ve uzmanlarla birlikte ziyaret eden TEMA Vakfı “Kömür Üzer” kampanyasını Karaman’dan başlattı.

TEMA, “Kömür Üzer” Kampanyasını Karaman’dan Başlattı

Kampanyayla ilgili olarak Kale Sosyal Tesislerinde bir basın toplantısı düzenleyen TEMA Vakfı Genel Başkanı Deniz Ataç, yapılması planlanan kömür yatırımlarının tarımsal üretime vereceği zararların altını çizerken Karaman ve Konya’nın yanı sıra Eskişehir Alpu, Trakya, Afyon Dinar ve Çanakkale’de bulunan tarım alanlarının da tehdit altında olduğunu açıkladı.
Tarım ve mera alanlarından oluşan 18 bin hektarlık arazinin kömür yatırımına açılmasının planlanması sebebiyle kampanyayı Konya ve Karaman’dan başlattıklarını açıklayan Ataç, “Bölgeye 5 bin 500 megavatlık bir kömür santrali kurulması planlanıyor. Ancak kömür ocağı açılması için verimli topraklarımız kazılıyor. Kömürün çıkarılması sırasında yer altı suları, çevredeki dereler ve göller zehirli hale geliyor. Termik santrallerde yakılan kömür havamızı, suyumuzu, toprağımızı zehirliyor. Domates, biber, elma ve portakal gibi birçok sebze ve meyve külle kaplanıyor ve yanıyor. Toprakta biriken ağır metaller bu ürünler yoluyla insanlara geçebiliyor. Soframızdaki gıda, soluduğumuz hava kömür tehdidi altında” dedi.
Ortaya çıkacak zararın ekonomik boyutuna da değinen Deniz Ataç, “Karaman’da kömür rezervi üzerinde bulunan köylerden sadece biri olan Akçaşehir’in yıllık tarımsal geliri 80 milyon TL’yi aşıyor. Kömür ocağı açıldığında bu alanın sadece üçte birinde çekilecek yer altı suyu miktarı nedeniyle 5 bin hektar alanda sulu tarım yapma imkanı kalmayacak. Ayrıca rezervi üzerinde yaşayan 5 bin kişi de göç etmek zorunda kalabilecek” diye konuştu.
TEMA Vakfı Karaman İl Temsilcisi Muttalip Yıldırım’da, “Kömür projelerine dikkat çekmek ve tarım alanlarında yapılacak kömür projelerini durdurmak için bir kampanya başlatıyoruz. Kömür projelerinin vereceği zararları yerinde görmek, tarıma dayalı sanayimizi ve konuyla ilgili detayları paylaşmak üzere bugünkü programı düzenledik. Kısaca yerel olarak Karaman ekonomisinden bahsetmek istiyorum. Karaman deyince aklımıza işsizlik gelir. Ülkemizde işsizliği başaran, ülke ekonomisine büyük katkı sağlayan, katma değer üreten başarılı illerimizden biridir. 120 km uzaklıktan çevre ilçe, kasaba ve köylerden servislerle taşımalı işçi getirilmektedir. Tarıma dayalı sanayimizde toplam 33 bin civarında istihdam sağlanmaktadır. Bu sayının yüzde 98’i gıda üretimini kapsamaktadır. Karaman ne üretiyor diye kısaca bakarsak 39 bin ton fasulye, 29 bin ton nohut, 640 bin ton şeker pancarı, 263 bin ton buğday, 205 bin ton arpa, 194 bin ton mısır, 390 bin ton elma, 10 bin ton kiraz, 7.300 ton ceviz, 3 bin ton badem, 38 bin ton üzüm, 4.200 ton ıspanak, 17 bin ton kuru taze fasulye, 21 bin lahana, 6 bin ton soğan Karaman’da üretilmektedir. Karaman ülkemizde en az yağış alan bir bölgedir. Türkiye ortalaması 643 metreküp iken ilimizde son 10 yılın ortalaması 310 metreküptür. Ayrancı, Akçaşehir, Burunoba üçgeni 250 metreküp civarında yağış almaktadır. Karaman’ın toplam yer altı su kaynakları barajlarla beraber 2 milyon 58 bin metreküpdür. Bu olumsuz şartlarda zoru başaran bölgemizin tam ortasına hatta kalbine termik hançeri saplanmaktadır. Ekonomik ömrü olmayan, en fazla 25-30 yıl sürecek olan kömür rezervi için bir firma için maalesef bölge tarımı heba edilecektir” dedi.
Buradaki toplantının ardından İstanbul’dan gelen basın mensupları ve TEMA üyeleri elma bahçelerinde, maden ruhsatlı sahada inceleme yaptılar ve çiftçilerle sohbet ettiler. Heyet daha sonra Akçaşehir’den İvriz’e geçtiler.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Zahid Uslu
Zahid Uslu - 7 yıl Önce

Karaman yerel medyası'nın tüm temsilcileri ve çalışanları saygındır, TEMA Karaman yerel medyası'nın tüm temsilcileri ve çalışanlarına davet göndermedi,bu ciddi bir hatadır Muttalip YILDIRIM Basını yandaş ve karşıt olarak ayırıp, işine gelmeyenleri davet etmiyorsa hem TEMA,Hem de kendisi ve çevresi'nin ilerideki projeleri şimdiden ölü doğdu demektir, Karaman TEMA Temsilcisi Muttalip Yıldırım hala MÇP İlçe Başkanımı zannediyor kendisini?

SIRADAKİ HABER

banner284