Tema: Madencilik Insan Sagligi ve Doga Için Büyük Tehdit Olusturuyor

Soma maden kazanin acisi tazeligini korurken, Sirnak ve Ermenek’te yasanan maden kazalari can almaya devam ediyor

Tema: Madencilik Insan Sagligi ve Doga Için Büyük Tehdit Olusturuyor

Konuyla ilgili olarak TEMA Karaman Il Temsilcisi Muttalip Yildirim yaptigi açiklamada, “Uluslararasi Çalisma Örgütü'nün (ILO) yayinladigi rakamlara göre Türkiye, son 3 yildir madencilik kazalarinda dünya birincisi konumunda. Türkiye Istatistik Kurumu (TÜIK) 2013 is kazalarinin arastirma sonuçlari ise madenciligi Türkiye’de is kazasi oraninin en yüksek oldugu sektör olarak tanimliyor. Yasadiklarimiz bize, madenlerin güvenli olmadigini; yasamlarimizi tehlikeye attigini gösteriyor. Madencilik sektörü, is kazalarinin yani sira dogaya ve ekosisteme verdigi zararlar sebebiyle de büyük tehdit olusturuyor.
Linyit madenleri tarim arazilerini tehdit ediyor
Ermenek’te yasadigimiz maden kazasinda kaybettigimiz vatandasimizin acisi halen çok tazeyken; ilimize bir yeni linyit madeni daha açilmaya çalisiliyor. Ayranci Ilçesi ve Akçasehir Beldesi'ni tamamen risk altina atacak bu linyit madeni ile 1 m3 kömür çikartmak için, yaklasik 9,4 m3'lük kazi yapilmasi, kömür çiktiktan sonra kalan 8,4 m3'lük topragin ise baska bir yere nakledilmesi öngörülüyor. Bu durumda, 22 milyar tonluk bir hafriyat bölgedeki verimli tarim topraklarimizin üzerine dökülecek ve rüzgârlar ile diger verimli tarim alanlarina dogru dagildiginda; bölgenin tarim arazileri büyük zarar görecektir.
Yeralti suyu sulari azalmaya devam edecek
Ayrica, Ayranci-Akçasehir bölgesinde çikarilacak kömür ortalama 138 m derinlikte bulunmaktadir. Bu demektir ki, kömürün verimli bir sekilde çikartilmasi için yapilacak kazinin bütününe yakini yeralti suyu düzeyinin altinda sürdürülmek zorundadir. Bunun engellenmesi için de yeralti suyunun pompalarla bosaltilmasi gerekecektir. Böyle bir uygulama yapilmasi durumunda hâlihazirda yasanan yeralti suyundaki düsüs hizlanacak, bölgedeki obruklarin sayi ve büyüklügü artabilecek; tarimin varligi tehlikeye girecektir.
Ermenek’te yasadigimiz kaza henüz çok tazeyken; yeni kazalarin önünü açan bu projenin gözden geçirilmesini tüm karar vericilerden talep ediyoruz” dedi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284