Ticari Krediye Es Rizasi Kalkti

Bankalardan ticari isletmelere alinan veya isletme adina kefil olunan kredilerdeki es rizasi uygulamasi kalkti.

Ticari Krediye Es Rizasi Kalkti

Bankalarin tüketici, konut ve araç gibi bireysel kredilerinde ve kefaletlerinde ise es rizasi istenmeye devam edecek.
IS dünyasinda tartisilan ‘es rizasi’ uygulamasi Meclis’te bir son dakika operasyonuyla esnetildi. ‘Isadamlarini bosanmanin esigine getirdi’ diye gayri resmi gerekçelendirilen bu degisiklikle, es rizasi ticari kredilerde kaldirildi. Buna göre, ticaret siciline kayitli ticari isletmenin sahibi, ticaret sirketinin ortak ya da yöneticisi tarafindan isletme veya sirketle ilgili olarak verilecek kefaletler, esnaf ve sanatkarlar siciline kayitli esnaf veya sanatkar tarafindan mesleki faaliyeti ile ilgili ve tarim kredi kooperatiflerince kullandirilacak kredilerde verilecek kefaletler ve kullanilacak kredilerde es rizasi aranmayacak. Tüketici, konut ve araç gibi kisisel kredilerde ve kefaletlerde es rizasi aranmaya devam edilecek.
‘Es rizasi’ ile ilgili degisiklikte, isadamlarindan gelen sikayetler etkili oldu. Ak Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Sahin, yasadigi iki örnegi Hürriyet ile söyle paylasti:
ABD’DEN IMZA IÇIN GELDI
“Bu konuda bizlere ulasan sikayetler var. Ben de is dünyasindan geldigim için, su iki konuda bizzat telefon aldim. Bir isadami aradi, ‘Sirketim burada ama esim Amerika’da okuyan çocugumun yaninda kaliyor. Bankadaki bir imza için onu ta oradan getirtmek zorunda kaldim’ dedi. Bir baskasi da, ‘Esim yatalak hasta, kredi kullanacagim ama onu bankaya nasil götürecegim’ dedi. Aslinda bugün limited, anonim sirketlerin bir çogunda isyeri sahipleri eslerini de islerine ortak ediyorlar. Mesela bizim sirketimiz bir aile sirketi, esim de ortaktir. Is dünyasindan geldigim için de biliyorum, bir çok arkadasimiz da bu sekilde davraniyor. Dogrusu da bu. Çünkü, hepimizin çoluk çocugu var, ileride bir sikinti yasanmamasi için bunun yapilmasi gerekiyor. Bu ayni zamanda yüksek bir sadakat duygusudur da.
OKEY MASASINDA KEFILLIK
Yapilan degisiklikle sahsi kredilerle sahsi kefaletlerde es rizasi korundu. Sahsi kefalette üçüncü bir kisiye kefil oluyorsunuz, esin rizasinin alinmasi dogru bir uygulamadir. Çünkü, bazen bakiyorsunuz kahvede okey oynarken bir arkadasiniz gelip, ‘bana kefil ol’ diyor, siz de oluyorsunuz. Sonradan, hiçbir seyden haberi olmayan esiniz evde yemek yaparken icra memurlarini kapisinda görebiliyor. Bu yüzden evini, isini kaybedenler oluyor. Belki esinin haberi olsa o imzayi atamayacak.”
IMZA VERMEYEN ESLE ARASI BOZULDU
Hürriyet yazari Sükrü Kizilot da kendisine ulasan bir olayi kösesinde söyle aktarmisti:
“Insaatçi Mustafa Bey anlatti: ‘Hocam 5 ortakli bir anonim sirketiz. Daireleri satamadigimiz için paraya sikistik. Krediyi hazirladilar, ortaklar da ‘kefil olarak’ imzaladi. Banka müdürü ‘eslerinizin de rizasi gerekiyor’ dedi. Dört ortagin esi imzaladi, biri yan çizdi. Krediyi alamadik. Ortakla da aramiz açildi. Onun da karisiyla arasi bozulmus. Sirket de zor durumda, ne yapacagimizi sasirdik.”
Torba yasada yok yok
Oyuncak denetimi saglik bakanligi’na
Plan ve Bütçe Komisyonu’nda önceki aksam kabul edilen torba tasariyla, Çin mali olanlari çok tartisilan oyuncaklarin sagliga uygunluk denetimi de Saglik Bakanligi’ndan alinarak Gümrük ve Ticaret Bakanligi’na verildi. Saglik’tan bu denetimlerin yapildigi laboratuar ile uzman ekibini de devralacak olan bakanlik, sabun, mum ve duvar kagitlarinin denetimini de yapacak. Bu degisikligin gerekçesi, “AB’den, ‘oyuncak tibbi degil tüketim maddesi, denetimini neden Saglik Bakanligi yapiyor’ diye elestiri aliyorduk, bu düzeltilip AB’ye uyum saglaniyor” diye açiklandi.
Kaçak yakit satilacak
Tasariyla kaçak akaryakitin bütçeye gelir olarak kaydedilmek üzere satilabilmesinin yolu açildi.Kaçak akaryakit ya kamu kurumlarina bedelsiz tahsis edilerek ya da satisi yapilarak tasfiye edilecek. Satis bedeli de genel bütçeye gelir kaydedilecek. Kaçak sigara ve içkinin de imha edilmek yerine kaçak akaryakitta oldugu gibi satilip gelire dönüstürülmesi önerisi ise hükümetten kabul görmedi. Kaçak sigaralarin mahkumlara dagitilmasi önerisine de sicak bakilmadi.
Ihbarciya tanik koruma
• Kaçak akaryakit, tütün, etil alkol, metanol ve alkollü içki kaçiran, boru hatlarindan alinan ürünleri satan, satin alan, tasiyan veya saklayan kisiye, 2 ile 5 yil arasinda hapis cezasi verilecek.
• Kaçak akaryakit suçlarini ihbar edenlerin kimligi hiçbir sekilde açiklanmayacak. Bu kisiler hakkinda taniklarin korunmasina iliskin hükümler uygulanacak.
• Ambalajlarinda taklit bandrol, etiket, hologram, pul, damga veya benzeri isaretleri tasiyan tütün mamulleri, etil alkol, metanol ve alkollü içkileri üreten veya
yurda sokanlar 3 yildan 6 yila kadar hapis cezasina çarptirilacak.
• Gerekli görülen hallerde kaçakçilik türleri ile ilgili mahkumiyet hükmü kesinlesenler, Gümrük ve Ticaret Bakanligi’nca kamuoyuna ilan edilebilecek.
• Saglik Bakanligi bütçesinde, her türlü uyusturucu madde, alkollü içki, tütün bagimliligiyla mücadele için kurulan kamu yararina derneklere aktarilmak üzere gerekli ödenek ayrilacak.
• Yükümlülüklerini yerine getirmeyen oda, borsa ve birlik personeli, Gümrük ve Ticaret Bakanligi’nca geçici olarak görevden uzaklastirilabilecek.
• Tarim Satis Kooperatif ve Birlikleri’ndeki ortaklik paylari rehin ve haciz edilemeyecek.
Çikis harcina düzenleme
• Bakanlar Kurulu, 15 liralik yurtdisi çikis harcini sifira kadar indirmeye yetkili olacak. Yurt disinda oturma izni bulunanlar, 7 yasini doldurmamis olanlar, KKTC’ye kimlik belgesiyle çikis yapanlar ile yurt disina ticari amaçla sefer yapan kara, deniz, hava ve demiryolu toplu tasima ve yük tasima araçlarinin mürettebatindan yurt disina çikis harci alinmayacak.
• THY uçak aliminda gümrük vergisinden muaf olacak.
• Semt pazarlari, otoparklar gibi imar planinda pazar yeri olmayan yerlerde de kurulabilecek.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284