TOKI 560 Bin Konut Rakamini Asti

Basbakanlik Toplu Konut Idaresi (TOKI), Basbakan Recep Tayyip Erdogan`in açikladigi `2023`e kadar bir milyon konut` hedefine emin adimlarla ilerliyor.

TOKI 560 Bin Konut Rakamini Asti
TOKI, kasim ayi itibariyle 560 bin konut rakamina ulasti. Kurumun Türkiye'de konut üretiminin yaklasik yüzde 10'unu karsiladigina dikkat çeken TOKI Baskani Ahmet Haluk Karabel, “Özel sektörün yatirim yapmadigi bölgelerde Türkiye cografyasina esit bir hizmet anlayisi ile yatirim yapilmaktadir. TOKI ayni zamanda kalite, saglamlik, ucuzluk gibi hususlara dikkat çekerek, konut piyasasini disipline etmekte ve spekülatif olusumlara mani olmaktadir.” dedi.
2002 yilinda 58. Hükümetin kurulmasiyla baslatilan, 59. ve 60. Hükümetler döneminde de devam ettirilen “Planli Kentlesme ve Konut Üretimi Seferberligi” kapsaminda 500 bin konut hedefini Haziran 2011'de tutturan TOKI simdi, 2023 hedefine kitlendi. TOKI Baskani Ahmet Haluk Karabel, “2011 yilinda kurulan 61. Hükümetimiz döneminde ise Sayin Basbakanimizin TOKI'ye tevdi ettigi yeni bir 500 bin konut ile birlikte hedefimiz 2023 yilina kadar bir milyon konuta çikarilmistir.” diye konustu. Kasim ayi basi itibari ile 81 vilayette 2 bin 472 santiyede 560 bin konut rakamina ulasildigina dikkat çeken TOKI Baskani, “Bu 100 bin nüfuslu 22 adet sehir anlamina gelmektedir.” degerlendirmesinde bulundu
TOKI'DE YÖRESEL TASARIM DÖNEMI
TOKI'nin yöresel ve kültürel mimariye uygun konutlar insa edecegini ifade eden Ahmet Haluk Karabel, idare bünyesinde 'Tasarim Birimi' olusturuldugunu söyledi. TOKI Baskani Karabel, “Bu birim olusturulmadan önce TOKI'de genel portföyün yüzde 5'i kadar yerel ve de kültürel mimari örneklerimize uygun konut adaciklari olusturduk. Erzincan'da, Safranbolu'da, Rize Çayeli'nde yöresel ve kültürel mimariye uygun konutlar insa ettik. Yeni kurdugumuz tasarim birimi ile birlikte halkimiz bir sene içinde ve devaminda artik yöresel mimariye uygun konutlari görecektir. Tasarim birimindeki çalismalarimizla birlikte insa edecegimiz konut adaciklarini halkimizin begenisine sunacagiz.” dedi.
KONUTLARIN YÜZDE 85'I SOSYAL KONUT
TOKI Baskani Karabel'in verdigi bilgiye göre; TOKI'nin ürettigi konutlarin yüzde 85'i sosyal konut niteliginde. Gelir düzeyi alt ve daha asagida olan yoksullar ile dar ve orta gelirli vatandaslara yönelik. Yoksul gruba yönelik üretilen konutlar 45-55 metrekarelik olup pesinatsiz 20 yil vadeli ve yaklasik 100 liradan baslayan taksitlerle satisa sunuluyor. Alt gelir grubuna yönelik 65-87 metrekarelik konutlar ise yaklasik 6 bin lira pesinat ve konut teslimiyle baslayan yaklasik 300 lira taksitle, 15 yil vadeli olarak satiliyor.
Arsa karsiligi gelir paylasimi projeleri ile büyük sehirlerin degerli arsalarinda, prestij konutlar üretilip yüksek fiyatlara satilarak gelir elde edildigine ve sosyal konutlarin finansmanina destek saglandigina dikkat çeken TOKI Baskani, “Böylelikle TOKI, devletin genel bütçesinden pay almadan yani devlet hazinesine yük olmadan, kendi finansmanini kendisi üretmektedir. Kaynak gelistirme uygulamalari kapsaminda 83 bin 816 konut yapilmistir. Üretilen konutlarin yüzde 15'i bu modelde insa edilmistir.” seklinde konustu.
Son 9,5 yilda; 861 okul, 888 spor salonu, 199 hastane, 91 saglik ocagi, 27 sevgi evi, 20 engelsiz yasam merkezi, 471 adet ticaret merkezi, 448 ibadethane, 68 kamu hizmet binasi, 41 kütüphane insa edildi. UEFA kriterlerine uygun 6 adet stat da uygulama asamasinda.
VAN'A 15 BIN 341 KONUT
Afet konutu kapsaminda 23 Ekim ve 9 Kasim 2011 tarihinde Van'da meydana gelen iki depremin sonrasinda TOKI, 300 gün içinde 8 sehir adaciginda tüm sehircilik ve arazi üretim çalismalari dahil önce 175 bin kisinin yasayacagi 36 bölgede alt yapi ve isitma sistemleriyle birlikte 30 bin adetlik konteyner kent olusturdu. Akabinde üretilen 15 bin 341 kalici konut ve 70 sosyal donati ile depremzedeler konteyner kentlerden kalici konutlara tasindi.
260 BIN KONUTLUK KENTSEL DÖNÜSÜM YAPILDI
Yerel yönetimlerle müstereken baslatilan kentsel yenileme projesiyle toplam 45 bin 404 konutun üretimi tamamlandi. 215 bin 407 konutluk proje ise devam ediyor. Toplamda 260 bin 811 konut üretilecek. TOKI, tescil edilmis tarihi kültür varliklarimizin restorasyonu için kredi veriyor. Bugüne kadar 516 projeye 43 milyon lira kredi açilmis bunlardan 271 proje tamamlandi.
Güney Asya'da meydana gelen deprem ve tsunamide evlerini kaybedenler için Endonezya'nin Banda Aceh bölgesinde 1050 adet konut ile ayni felakette zarar gören Sri Lanka'da 500 adet konut gerekli sosyal donatilariyla tamamlanarak hizmete sokuldu. 2005'te Pakistan'in Kuzey Dogusunda meydana gelen deprem sonrasinda Jammu ve Kashmir Eyaletinde “Muzafferabad Bölge Hükümet Yönetimi” kompleksi projesi gerçeklestirildi, 2 ilkokul, 2 yurt, 197 adet konut, 12 adet yönetim binasi, cami, kolej binasi, konferans ve sergi salonu, alisveris merkezi, misafirhane ve spor salonu yapildi. 2010 yilinda Pakistan'da meydana gelen sel felaketi ardindan 4 bin 620 konut ve 37 adet sosyal donatinin uygulamalari, 2011 yilinin ilk yarisinda ihaleleri tamamlanarak baslatildi, projenin 2013 yilinda tamamlanmasi planlandi. Ayrica Somali'de, 200 yatakli hastane, 40 derslikli hemsire meslek yüksekokulu gibi tesislerin yapimi devam ediyor.
Kamu kuruluslarinin ihtiyaci olan binalar da protokoller çerçevesinde TOKI tarafindan yapiliyor. Bu kapsamda, Gida, Tarim ve Hayvancilik Bakanligi ve Bilgi Teknolojileri ve Iletisim Kurumu, Gümrük Müstesarligi hizmet binalari, PTT Genel Müdürlügü Posta ve Kargo Isleme Merkezi, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Proton Çarpistirici ve Arastirma Merkezi insa edildi. Maliye Bakanligi için vergi dairesi binalari ile Sosyal Güvenlik Kurumu'na hizmet binalari, Içisleri Bakanligi için hükümet konaklari, rehabilitasyon merkezleri ve huzur evleri ve stadyumlar da Idarenin insa ettigi kamu binalari arasinda yer aliyor.
TOKI uluslararasi düzeyde de finansal ve idari yapisi ile bilinen bir yapi. 12 Kasim 2012 tarihi itibariyle FitchRatings TOKI'nin uzun vadeli döviz cinsinden kredi notunu ‘BB+'dan ‘BBB-'ye yükselti. Idarenin uzun vadeli ulusal kredi notunu da ‘AA+(tur)'dan ‘AAA(tur)'a artirdi.
Kaynak: Haber7

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284