TOKI`den Fakirlere Yöresel Mimaride 2+1 Konut

Toplu Konut Idaresi Baskanligi (TOKI), yoksul grubundakiler için bugüne kadar 45-55 metrekare olarak insa ettigi 1 arti 1 konutlari, artik 2 arti 1 konseptiyle üretecek.

 TOKI`den Fakirlere Yöresel Mimaride 2+1 Konut

Safranbolu'da insa edilecek yoksul konutlari 2 arti 1 niteliginin yani sira, yöresel mimariye de uygun planlandi. TOKI Baskani Ahmet Haluk Karabel, “Bazi ailelerimiz fazla nüfusa sahip. Ayrica kiz ve erkek çocuklari var. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanligi ile de yaptigimiz görüsmeler çerçevesinde 2 arti 1 seklinde yoksul konutlari üretmeye basladik.” dedi.
TOKI Baskani Ahmet Haluk Karabel, Idare'nin yeni konsepte insa edecegi yoksul konutlarini tanitti. 2 arti 1 seklinde insa edilecek yoksul konutlarinin örnegi Karabük'ün Safranbolu ilçesinde, yöresel mimari örnegine de uygun insa edilecek. TOKI Baskani yaptigi açiklamada, sehirlerin belli büyüme, genisleme akslari bulunduguna dikkat çekti. Bu akslar çerçevesinde genel altyapiya yakin bölgelerdeki Hazine arazileri üzerinde sosyal konutlar ürettiklerine vurgu yapan Karabel, bunlari halka piyasadaki sartlardan daha uygun arz ettiklerini dile getirdi.
TOKI Baskani Karabel, Idare'nin sosyal konut programindaki hedef kitlesinde, mevcut piyasa kosullarinda konut sahibi olamayan, alt ve orta gelir grubundaki vatandaslarin bulundugunu dile getirerek, söyle konustu:
“Yoksul konutlarimiz, daha önceden uygun sartlarda 100 lira taksitle verilebilmesi açisindan 45-55 metrekare arasinda sabitlenmisti. Fakat bazi ailelerimiz fazla nüfusa sahip. Ayrica kiz ve erkek çocuklari var. Onun için tek oda olmasi uygun görülmüyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanligi ile yaptigimiz görüsmeler çerçevesinde ufak ama 2 arti 1 seklinde yoksul konutlari da üretmeye basladik. 2013'ten itibaren de agirlikli olarak bu sekilde gidecegini tahmin ediyorum.''
TOKI'nin, sosyal konut insa etmek için özel kanunla kurulmus bir kamu kurumu oldugunu ifade eden Karabel, bugüne kadar Hazine'ye yük olmadan çalismalar yürüttüklerini anlatti. Karabel, özellikle 58, 59, 60 ve 61'inci hükümetler döneminde planli kentlesme ve konut seferberligi kapsaminda çalisma yaptiklarini dile getirerek, ''Bu çalismanin toplam degeri de 48 milyar Türk Lirasi civarindadir. Yaptigimiz çalismalarin tamami halkimiz içindir. Idare olarak ekonomik satis çerçevesinde sosyal donatilari ve yesil alanlariyla birlikte halkimizin hizmetine sunulacak yeni konutlar üretmeye devam edecegiz.” diye konustu.
TOKI, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanligi Sosyal Yardimlar Genel Müdürlügü isbirligiyle piyasa kosullarinda ev sahibi olamayan alt gelir - yoksul grubundaki vatandaslarin düsük taksitlerle konut sahibi olmalarini sagliyor. Alt gelir - yoksul grubundaki vatandaslarimiz için bugüne kadar 143 bin 200 konut üreten TOKI, 2014 yili sonuna kadar teslim edilmek üzere 39 bin 974 konut daha insa ediyor. TOKI'nin yoksul gruba yönelik 45-55 metrekare konutlari pesinatsiz, 20 yil vadeli, 100 TL'den baslayan taksitlerle satisa sunuyor. Alt gelir grubuna yönelik 65-87 metrekare konutlar 6 bin lira pesin ve konut teslimiyle baslayan yaklasik 300 lira taksitlerle, 15 yil vadeli olarak satisa çikariliyor.
TOKI'nin insa ettigi konutlarin önemli bir bölümü alt-yoksul grubu ile dar-orta gelir grubundakiler için insa edilen konutlar olusturuyor. Alt-yoksul grubu için 143 bin 200 konut yapildi. Dar-orta gelir grubu için de 221 bin 753 konut insa eden TOKI, gecekondu dönüsüm kapsaminda 68 bin 167, afet konutu kapsaminda 37 bin 420, tarim köy konutu kapsaminda 5 bin 584 olmak üzere toplam 476 bin 124 sosyal konut üretti. Idare kaynak gelistirme uygulamalari kapsaminda da 83 bin 816 konut üretti.
Kaynak: CIHAN

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284