Trafige `Uyusturucumetre` Geliyor

Emniyet Genel Müdürlügü, trafik kazalarini azaltmak için önemli bir adim daha atiyor. Son sekli verilen taslak çalisma çerçevesinde Karayollari Trafik Kanunu`na, ‘alkol metre`nin yani sira ‘uyusturucumetre`de eklenecek.

Trafige `Uyusturucumetre` Geliyor

Böylece Ingiltere, Almanya, Hollanda ve Fransa gibi Avrupa ülkelerinde yürürlükte olan bu uygulama, Türkiye'de de hayata geçirilecek. Yaralanmali ve ölümlü bütün kazalarda sürücülere, uyusturucu kontrolü yapilacak. Uyusturucu tespit edilmesi halinde üst sinirdan agir para cezalari kesilecek. Karayollari Trafik Kanunu'nun 48. maddesinde üst sinir bin 407 lira. Soförlerin ehliyetlerine de geçici süre el konulacak.
Emniyet, Karayollari Trafik Kanunu’nun 40. maddesinde degisiklik öngören taslak çalismasina son seklini verdi. Taslak, Basbakan Recep Tayyip Erdogan’in da katildigi Karayollari Trafik Güvenligi Yüksek Kurulu toplantisi gündemine de geldi. Edinilen bilgilere göre, degisiklik taslagiyla trafik kazalarinin sayisinin azaltilmasi hedefleniyor. Öncelik, sürücülerdeki duyarliligin üst seviyeye çikarilmasina verilecek. Cezalarin artirilmasi ise diger bir seçenek olacak.
Uyusturucu etkisinde araç kullananlari belirlemek için trafik polislerine ‘uyusturucumetre’ analiz kiti dagitilmasi da yeni düzenleme içinde yer alacak. Buna göre, kazalarin ardindan süpheli sürücülerden aninda tükürük örnegi alinacak. Uyusturucumetre ile tükürük hizla tahlil edilerek, kisinin vücudunda Hint kenevirinin etken maddesi olan THC bulunup bulunmadigi belirlenecek. Bunun ardindan süpheli kisiler hakkinda gerekli islemler yapilarak hemen adlî mercilere sevk edilecek. Ayrica kaninda uyusturucu madde tespit edilen sürücüler hakkinda rapor tutularak tedavi islemleri için ilgili birimlerle irtibata geçilecek. Sürücünün uyusturucu madde kullanim durumuna göre de ehliyetine el konulup konulmayacagina karar verilecek.
Emniyet, uyusturucu metre alimi için nisan ve mayis aylari içerisinde ihaleye çikacak. Cihazi Türkiye’ye en uygun fiyata getirecek firmaya ‘olur’ verilecek. Bu kapsamda alinan cihazlar öncelikle Istanbul, Ankara, Izmir ve Bursa gibi sehirlerde test edilecek. Testlerin basarili sonuçlar vermesinin ardindan da yeniden toplu alim ihalesine gidilecek. Yurtdisindan getirilen cihazlar, daha sonra Türkiye genelindeki tüm birimlere dagitilacak.

Zaman
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284