Trafik Cezalari Artik E-Tebligat Ile Gönderilecek

Adalet Bakanligi, kamu kurum ve kuruluslari ile vatandaslarin isini kolaylastiracak önemli bir yönetmeligi uygulamaya koydu.

 Trafik Cezalari Artik E-Tebligat Ile Gönderilecek

Elektronik Tebligat Yönetmeligi sayesinde artik tebligatlar kisa sürede, ucuz ve güvenli bir sekilde yapilacak. Trafik cezalarindan dava dilekçelerine kadar yüzlerce tebligat, vatandasa e-postayla ulastirilabilecek.
Adalet Bakanligi tarafindan hazirlanan Elektronik Tebligat Yönetmeligi yürürlüge girdi. Yönetmelik hazirlanirken, bilgi güvenliginin saglanmasi, kisisel verilerin korunmasi, birlikte çalisabilirlik, hizmet kalitesinin saglanmasi ve uluslararasi standartlarin saglanmasi ilkeleri göz önünde bulunduruldu.
Elektronik tebligatin uygulanmasina iliskin usul ve esaslarin belirlenmesi amaciyla hazirlanan yönetmelige göre kamu idareleri, özel bütçeli idareler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, sosyal güvenlik kurumlari, il özel idareleri, belediyeler, köy hükmi sahsiyetleri, barolar ve noterler tarafindan yapilan bütün tebligatlar e-postayla olacak. Kanunda anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüs komandit sirketlere elektronik yolla tebligat yapilmasi zorunlu hale getirildi. Gerçek kisiler ve diger tüzel kisiler, elektronik tebligattan istege bagli olarak yararlanabilecek. Gerçek kisi muhataplar, güvenli elektronik imza vasitasiyla elektronik tebligat adresi almak için PTT disindaki hizmet saglayicilarina da basvurabilecek.
Tebligati çikaracak kurum ve kuruluslar, elektronik tebligat adresi almak için PTT'ye basvuracak. Yapilan basvuruda, elektronik tebligat adresinin hangi birim ve personel tarafindan kullanilacagi da belirtilecek. PTT'nin sorumlu kurulus olarak yürütecegi çalisma kapsaminda, PTT'den vatandaslik numarasiyla "ptt.net.tr" uzantili e-posta adresi alinacak ve sisteme kaydedilecek. Böylece tebligatlar, vatandaslarin e-posta adreslerine kisa zamanda iletilecek. Kullanicilar, e-posta adreslerine PTT'nin internet sitesi üzerinden ulasabilecek. PTT, bu adresleri kayitli hale getirerek postanin gönderildigini ve okunup okunmadigini belgeleyecek sistemin altyapisini hazirladi.
Sistem, yapilacak basvuru üzerine kisiye verilecek e-posta adresini kayit altina alacak. Gönderinin içerigi depolamaksizin ne zaman gönderildigi, gönderilen hesaba ne zaman düstügü ve ne zaman okundugu gibi veriler kaydedilerek ilgili kuruma bildirilecek. Sistem sayesinde kurumlardan çikacak tebligat, saniyeler sonra ilgilisine ulastirilacak.
E-TEBLIGAT BESINCI GÜNÜN SONUNDA YAPILMIS SAYILACAK
PTT üzerinden e-posta adresi alan vatandaslardan ikinci bir adres ve cep telefonu numarasi istenecek. Sistemdeki e-postaya tebligat yapildiginda vatandaslar, SMS yoluyla bilgilendirilecek. Tebligatlarin sistemdeki adrese ulasmamasi ya da elektronik olarak yapilamamasi durumunda fiziki olarak, yani normal posta yoluyla yapilacak. Mevcut durumda posta yoluyla vatandaslarin fiziki adreslerine gönderilen tebligatlar, yedinci günün sonunda yapilmis sayiliyor. E-posta yoluyla gönderilen e-tebligatlar ise kisinin e-posta kutusuna ulastigi tarihten itibaren bes gün sonra yapilmis sayilacak. PTT, elektronik tebligat hizmetinin karsiliginda alacagi bedele iliskin ücret tarifesini, kanun hükümleri çerçevesinde belirleyerek resmi internet sayfasinda yayimlayacak.
Kaynak: CIHAN

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284