Trafik Cezalariyla Ilgili Çok Önemli Uyari

Emniyet Genel Müdürlügü, araç sürücülerinin kesilen trafik cezalarina 15 gün için sulh ceza mahkemelerine müracaat ederek itiraz edebileceklerini açikladi. 15 gün içerisinde itiraz edilmeyen idari para cezalari kesinlesiyor.

Trafik Cezalariyla Ilgili Çok Önemli Uyari

Emniyet Genel Müdürlügü Trafik Hizmetleri Baskanligi, 'Karayollari Trafik Kanunu Hükümleri Geregince Uygulanan Idari Para Cezalarinin Tahsilinde ve Takibinde Uygulanacak Usul ve Esaslar ile Kullanilacak Alindilar, Tutanaklar ve Defterler Hakkinda Yönetmelik' kapsaminda trafik cezalarinin nasil tahsil edildigine yönelik açiklama yapti. Cezalarin pesin olarak ödenebileceginin hatirlatildigi açiklamada; idari para cezasini kanun yoluna basvurmadan önce ödeyen kisiden bunun dörtte üçünün tahsil edildigine dikkat çekildi.
PESIN ÖDEME, MAHKEME HAKKINIZI ENGELLEMEZ
Pesin ödemede, kisinin bu karara karsi kanun yoluna basvurma hakkini etkilemeyeceginin altinin çizildigi açiklamada, "Kisinin ekonomik durumunun müsait olmamasi halinde idari para cezasinin, ilk taksitinin pesin ödenmesi kosuluyla, bir ay içerisinde vergi dairesine müracaat edilmesi halinde, bir yil içinde ve dört esit taksit halinde ödenebilecegine ilgili vergi dairesince karar verilebilir. Taksitlerin zamaninda ve tam olarak ödenmemesi halinde idari para cezasinin kalan kisminin tamami tahsil edilir. Trafik idari para cezalarini tahsil eden banka veya PTT idaresi, Maliye Bakanliginca tespit edilen süre içinde, Maliye Bakanliginin ilgili birimine elektronik ortamda bilgi vermek zorundadir. Banka veya PTT ile yapilan ödemelerde paranin bankaya veya PTT'ye yatirildigi tarih ödeme tarihi sayilir. PTT veya bankalar araciligiyla yapilacak idari para cezasi tahsilâtinda, ilgili kanunlarda ve Maliye Bakanligi koordinasyonuyla yapilacak protokollerde yer alan hükümler dikkate alinir. Trafik idari para cezalari yetkili memurlarca derhal tahsil edilir. Ödeme derhal yapilmadigi takdirde, para cezalarinin, tutanagin teblig tarihinden itibaren bir ay içinde ödenmesi gerekir. Bir ay içinde ödenmeyen cezalar için her ay yüzde 5 faiz uygulanir. Aylik faizin hesaplanmasinda ay kesirleri tam ay olarak dikkate alinir. Bu suretle bulunacak tutar cezanin iki katini geçemez. Süresinde ödenmeyen ve kesinlesen idari para cezalari, 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayili Kanun hükümlerine göre takip ve tahsil edilir." denildi.
ITIRAZ HAKKINIZI 15 GÜN IÇINDE KULLANIN
Trafik Idari Para Cezasi Karar Tutanagina karsi, kararin tebligi tarihinden itibaren en geç 15 gün içerisinde sulh ceza mahkemesine itiraz için basvurulabildigine isaret edilen açiklamada su ifadelere yer verildi: "Bu süre içinde basvurunun yapilmamis olmasi halinde idari para cezasi kesinlesir. Idari yaptirim kararinin verildigi islem kapsaminda ayni kisi ile ilgili olarak idari yarginin görev alanina giren kararlarin da verilmis olmasi halinde; idari yaptirim kararina iliskin hukuka aykirilik iddialari bu islemin iptali talebiyle birlikte idari yargi merciinde görülür. Mücbir sebebin varligi dolayisiyla bu sürelerin geçirilmis olmasi halinde, bu sebebin ortadan kalktigi tarihten itibaren en geç yedi gün içinde karara karsi basvuruda bulunulabilir. Bu basvuru, kararin kesinlesmesini engellemez; ancak mahkeme yerine getirmeyi durdurabilir."
Haber7
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284