Trafik Sigortasinda Ile Göre Farkli Prim Kalkiyor

Bazi sehirlerde primlerin fahis seviyelere çikmasina yol açan `her kentte farkli sigorta` uygulamasi kaldiriliyor. Bunun yerine ABD`deki `riskli sürücü` modeli getiriliyor. Ayrica sürücüler hakkinda sicil arastirmasi yapip ilgili birimlere iletecek.

 Trafik Sigortasinda Ile Göre Farkli Prim Kalkiyor

Alkollü araç kullanan, kural ihlali yapan, asiri hiz cezasi alan ve ehliyetine el konulan sürücüler, digerlerine göre 3-4 kat fazla prim ödeyecek. Emniyet, hazirladigi taslagi Içisleri Bakanligi'na sundu.
Zaman'dan Bayram Kaya'nin haberine göre motorlu araçlar için mecburi olan trafik sigortasi primlerinin kasko ücretine yaklasmasi üzerine Emniyet Genel Müdürlügü harekete geçti. Karayollari Trafik Kanunu'nda degisiklik yapilmasini öngören 35 maddelik taslak Içisleri Bakani Idris Naim Sahin'e sunuldu. Düzenlemeyle, trafik sigortasinda 'cografî bölge' tarifesi ortadan kaldiriliyor.
Böylece Istanbul gibi sehirlerde primlerin fahis seviyelere çikmasina yol açan 'her kentte farkli sigorta' uygulamasi tarihe karisiyor. Bunun yerine ABD'de uygulanan 'riskli sürücü' modeline geçiliyor. Kimin ne kadar prim ödeyecegini ise Türkiye Sigorta Birligi belirleyecek.
Birlik, ayrica sürücüler hakkinda sicil arastirmasi yapip ilgili birimlere iletecek. Getirilmesi planlanan bir diger yenilik de ilk kez ehliyet alan kisilerin 'aday sürücü' olarak belirlenmesi. Aday sürücüler, yaklasik bir yil kural ihlali, asiri hiz ve alkollü araç kullanma gibi suçlardan ceza almazlarsa 'asil' statüsüne alinacak. Aksi halde ehliyetine geçici olarak el konulacak.
Taslakta ayrica sürücülerle ilgili yeni uygulamalar da yer aliyor. Bu kapsamda yeni ehliyet alan kisiler 'aday sürücü' olarak belirlenecek. Yaklasik bir yil boyunca denetime tabi tutulacak sürücülerin, bu süre zarfinda kural ihlali, asiri hiz ve alkollü araç kullanma gibi konulari takip altina alinacak. Sayet sürücüler bu zaman diliminde ceza almazsa adayliklari kaldirilarak 'asil' statüsüne dahil edilecek.
Sartlari yerine getiremeyenlerin ise ehliyetlerine geçici süreyle el konulacak. Bunun yani sira araçlarina yasa disi çakar lamba takanlar da takip altina alinacak.
Mevcut uygulamayla, 200 ile 500 lira arasinda degisen zorunlu trafik sigortasinda sehirlerin trafik durumu belirleyici oluyor. Aksi bir durum olmadikça en pahali poliçe Istanbul, Ankara ve Izmir'de kesiliyor. Trafik yogunlugunun az oldugu sehirlerde ise rakamlar düsük kaliyor. Türkiye Sigorta Birligi'nin verilerine göre 2011 yilinda 12 milyon 942 bin 474 adet trafik zorunlu mali sorumluluk sigortasi poliçesi, 122 bin 671 adet de karayolu tasimaciligi zorunlu ferdi kaza sigortasi poliçesi düzenlendi. Zorunlu trafik sigortasi yaptirilan araçlardan toplam 2 milyar 598 milyon 251 bin lira prim alindi. Ödenen hasar tazminati ise 1 milyar 952 milyon 364 bin lira oldu.
Içisleri Bakani Sahin, taslagi olumlu buldu
Emniyet Genel Müdürlügü bürokratlari, önceki gün hazirlanan taslak metnin sunumunu Içisleri Bakani Idris Naim Sahin'e yapti. Sahin'e yaklasik bir saat süreyle bilgi veren bürokratlar, uygulamanin Avrupa ve dünya standartlarini da ayrintili olarak anlatti.
Bunun ardindan Bakan, mevcut degisikliklere onay vererek ilgili diger kurumlara gönderilmesi talimati verdi. Hazirlanan taslak metin Adalet, Milli Egitim, Çevre ve Sehircilik, Saglik, Ulastirma, Orman ve Su Isleri bakanlari, Jandarma Genel Komutanligi ile Sahil Güvenlik Komutanligi'na gönderildi.
Edinilen bilgilere göre, ilgili kurumlar yaklasik bir ay boyunca hazirlanan taslak kanun maddelerini inceleyerek Emniyet'e dönüs yapacak. Bu maddelerde mutabakata varilmasinin ardindan düzenleme Basbakanlik'a gönderilecek. Basbakanlik'in düzenlemeyi onaylamasi halinde ise degisiklik Bakanlar Kurulu'na sevk edilecek.
Kaynak: Zaman

 

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284