`Trafik Tescil Ücreti`nde Iade Karari Umutlandirdi!

Otomotiv sirketlerinin her yil yüz binlerce tüketiciden aldiklari 200 milyon TL`yi bulan haksiz kazanca mahkeme `dur` dedi. Tüketici mahkemesi motorlu araç satisinda `Trafik tescil ücreti` adi altinda alinan fazladan paranin iadesi yönünde karar verdi.

`Trafik Tescil Ücreti`nde Iade Karari Umutlandirdi!
Motorlu araç satisinda 'Trafik tescil ücreti' adi altinda tüketiciden alinan 500 TL dolayindaki ücretin 'haksiz' oldugunu hükmeden tüketici mahkemesi fazladan alinan paranin iadesi yönünde karar verdi. Tüketiciler Birligi Federasyonu Baskani Bülent Deniz, benzer durum yasayan kisilerin bir yillik süre içinde dava açabileceklerini söyledi.
Habertürk TV'nin haberine göre, hemen hemen tüm otomotiv markalarinin yillardir araç satin alanlardan aldigi ancak birçok kisinin pesine düsmedigi konuyu tüketicilerden biriAnkara Tüketici Hakem Heyeti'ne tasidi. Ankara 6. Tüketici Mahkemesi de davali otomotiv sirketinin davacidan 206.85 lirayi fazla tahsil ettigine hükmederek tüketiciye iadesine karar verdi.
Ankara 6. Tüketici Mahkemesi'nin karari, normal bir hizmet karsiligi olmayan masrafin iadesi anlamina geliyor. Karar emsal teskil edecek türden. Tüketiciler, eger büyüksehirde ise ilçe hakem heyetlerine basvurabilirler. Oradan da ilçe hakem heyetlerinden bir karar aldiktan sonra fazladan ödenen parayi icraya koyabilecekler.
200 MILYON TL
Türkiye'de her yil ortalama 800-900 bin dolayinda araç satiliyor. Her motorlu araç satisinda tüketiciden 450 ile 750 TL arasinda 'Trafik tescil ücreti' adi altinda para talep ediliyor. Otomotiv bayileri bu paranin 162 TL'sini vergi olarak devlete, 80 TL'sini ise müsavirlik hizmetleri için komisyoncuya ödüyor. Geriye kalan 200-500 TL arasindaki para ise direkt sirketlerin kendi kasasina giriyordu. Bu yolla elde edilen haksiz kazancini büyüklügü 200 milyon TL olarak hesaplaniyor.
'DAVA AÇMA SÜRESI BIR YILLIK'
Tüketici Mahkemesi'nin verdigi kararin kesin olduguna vurgu yapan Tüketiciler Birligi Federasyonu Baskani Bülent Deniz konuya iliskin hurriyet.com.tr'ye sunlari ifade etti:
"Tüketici ruhsat masraflarina çok dikkat etmeli. Masraf diye alinan paranin çok az bir kismi resmi makamlara gidiyor. Geri kalani acentanin, bayinin kasasina giriyor. Siz sifir bir araç aldiginizda, size trafige girmeye hazir bir araç verilmeli. Böyle bir araç için ekstra para talebi, mantigi da hukuku da, ahlaka da aykiridir. Bu suna benziyor. Kasaba gidiyorsunuz. Etin fiyati 5 lira ama, kasap 7 lira talep ediyor. 'Gerekçe olarak ise sunu sunuyor: iste hayvani bulucam, nakliye ödeyecegim daha sonra kesim islemi yapacagim bunlarin hepsi masraf.' Sifir araç satisinda fazladan alinan para aynen buna benziyor."
Bülent Deniz, mahkemenin aldigi kararin emsal teskil edebilecegine isaret ederek, benzer durum yasayan kisilerin bir yillik süre içinde dava açabileceklerini söyledi.
Kaynak: Haber7

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284