Trafikte Beyaz Sayfa Açiliyor

Basbakan Recep Tayyip Erdogan’in yayimladigi “Karayolu Trafik Güvenligi Stratejisi ve Eylem Plani” genelge ile trafikte yeni bir dönem baslatiliyor.

Trafikte Beyaz Sayfa Açiliyor
Resmi Gazete de yayimlanan Karayolu Trafik Güvenligi Stratejisi ve Eylem Plani Genelgesi’nde, “Karayolu trafik güvenligine iliskin çalismalari yönlendirmek, bu konuda idari ve yasal düzenlemelere iliskin çalismalar yapmak, önerilerde bulunmak, kaydedilen gelismeler hakkinda kamuoyunun aydinlatilmasi amaciyla yapilacak çalismalari degerlendirmek, trafik güvenligi konusunda alinabilecek önlemlere iliskin tavsiyelerde bulunmak, bu konuya iliskin strateji belgesi ve eylem planlari hazirlatmak ve onaylamak, strateji ve eylem plani gerçeklesmelerini degerlendirmek, gerektiginde strateji ve eylem planlarinda degisiklik yapmak, trafik güvenligi konusunda kurumlar arasi isbirligi ve koordinasyonu saglamak üzere “Karayolu Trafik Güvenligi Stratejisi Esgüdüm Kurulu” (Kurul) olusturulmustur” denildi.
“Yol Güvenligi için On Yillik Eylem Plani 2011-2020” hazirlandigi belirtilerek, “Trafik Güvenligi Eylem Plani”na göre 2015 yilina kadar yapilmasi amaçlanan çalismalar su sekilde:
- Kampanyalar, projeler, kurslar, kulüp faaliyetleri ve okul içi diger faaliyetler yoluyla temel ve ortaögretim kurumlarimizda egitim gören ögrencilerin yüzde 75’ine; ögretmen, veli ve servis soförlerinin yüzde 50’sine trafik ve ilk yardim egitimi verilmesi ve trafik bilinci kazandirilmasi hedeflenmektedir.
- Motorlu Tasit Sürücü Kurslari ile ilgili mevzuat degisikligi yapilarak teorik egitim ve direksiyon egitimi ile sinavlarda Avrupa Birligi müktesebati ile belirlenen standartlara ulasilmasi hedeflenmektedir. Yapilacak degisiklikler ile sürücü egitimleri, sinavlarin kalitesinde artis, ulasabilirligi sinirli olan dezavantajli gruplarin haklari konusundaki bilincin artirilmasi ve daha nitelikli sürücü adaylari yetistirilmesi hedeflenmektedir.
-Ilk yardim egitimi konusunda yaklasik 750 bin kisinin egitim almasi hedeflenmektedir.
-Sürücü ve yaya egitimi konusunda egitim kalitesinin yükseltilmesi ve egitim verilen ortalama 1 milyon 200 bin olan yol kullanici sayisinin yüzde 50 oraninda artirilmasi hedeflenmektedir.
-Trafik polislerinin egitimi konusunda kaza inceleme ve analizi konusunda uzman personel yetistirilmesi, kaza analiz yöntemlerinin AB standartlarina uyumlu hale getirilmesi ve bu amaçla Trafik Polisi Olay Yeri Analiz Ekiplerinin kurulmasi planlanmaktadir. Her yil mevcut trafik polisinin yüzde 35 ‘ine trafigin denetlenmesi ve kaza analizi, kaza arastirmasi ve bilirkisilik, takograf, alkolmetre, radar ve ileri güvenli sürüs teknikleri ile ilgili konularda egitim verilmesi hedeflenmektedir.
-Jandarma trafik personelinin egitimi konusun da, Trafik hizmetlerinin etkinliginin artirilmasi, trafik personelinin bilgi ve becerilerinin gelistirilmesi amaciyla, jandarma trafik personelinin tamamina yönelik, ihtiyaçlara ve yeniliklere göre güncellenen programlar kapsaminda hizmet içi egitim verilmesi planlanmaktadir. Askerlik hizmetinde bulunanlara trafik güvenligi egitimi verilerek bu konuda yaygin bilinç olusturulmasi planlanmaktadir.
-Hiz denetimleri, alkol denetimleri ve radar denetimleri arttirilacak.
- Emniyet kemeri takma orani sehir içi yüzde 44, sehir disi yüzde 76 olarak tespit edilmistir. Emniyet kemeri takma oraninin sehir içi yüzde 70’e, sehir disi yüzde 90’a çikarilmasi, Çocuk koruma sistemleri denetiminin yüzde 20 oraninda artirilmasi hedeflenmektedir.
- Kis lastigi kullaniminin mevsim ve bölge kosullari çerçevesinde zorunlu hale getirilmesi ve denetimlerin yapilmasi, kis lastigi kullaniminin yeterli oldugu kosullarda zincir takma zorunlulugunun kaldirilmasi hedeflenmektedir.
- Trafik cezalarinin yeterince caydirici olmadigi degerlendirilmektedir. AB standartlarina göre, ceza miktari ile cezalarin caydiricilik niteligi arasindaki iliskinin güçlendirilmesi, yeterince caydirici hale getirilmesi hedeflenmektedir.
- Trafik ekipleri 2011 yili içerisinde 520 bin 452 araca yönelik trafik isik ve isaret ihlalleri denetimi yapmistir. Bu denetimler sonucunda 491 bin 841 sürücüye cezai islem uygulanmistir. Trafik isik ve isaret ihlali denetimlerinin %30 artirilarak bu ihlallerin azaltilmasi hedeflenmektedir.
- Trafik ekipleri 2011 yili içerisinde 2 milyon 43 bin 817 sürücüye yönelik cep telefonu kullanimi denetimi yapmistir. Bu denetimler sonucunda 175 bin 200 sürücüye cezai islem uygulanmistir.
Araç kullanirken cep telefonu kullanimi denetiminin yüzde 30 oraninda artirilarak bu ihlallerin azaltilmasi hedeflenmektedir.
- Karayollari Trafik Kanununun Ek 16 nci maddesi geregi, Belediyelere elektronik trafik denetim sistemlerinin kurulmasi ve yayginlastirilmasi yetkisi verilmistir. 2011 yili verilerine göre trafik cezalarinin yüzde 13’ü Elektronik Denetim Sistemleri ile yazilmistir. Elektronik trafik denetim sistemlerinin sehir içi, otoyollar ve bölünmüs yollarin tamaminda kurularak isletilmesinin saglanmasi, etkin olarak kullanilmasi ve böylelikle sürücülerde trafik kurali ihlallerinde yakalanma riskinin ve bu konudaki alginin artirilarak trafik kurallari ihlallerinin en aza indirilmesi hedeflenmektedir. Bu sistemin kurulmasi, yayginlastirilmasi ve bakimina kaynak olusturulmasi amaciyla, trafik cezalarindan elde edilen gelirlerin yüzde 30’unun ilgili kurumlarin döner sermayelerine aktarilarak Trafik Güvenligi alaninda kullanilmasi hedeflenmektedir. 2020 yilina kadar bu sistemin ihtiyaç duyulan tüm yollarda kurulmasi ve etkin olarak kullanilmasi hedeflenmektedir.
- Yol Kenari Denetim Istasyonlarinda 2011 yilinda 10 milyon adet aracin agirlik ve boyut konusunda denetimi gerçeklestirilmistir. Yol Kenari Denetim Istasyonlarinda 2015 yilinda 20 milyon adet araç denetimi hedeflenmektedir. Yol Kenari Denetim Istasyonlarinda 2020 yilinda 30 milyon adet araç denetimi hedeflenmektedir.
- Mevcut sayilari 11 bin 239 olan Fahri Trafik Müfettislerinin her yil en az bir defa egitime katilmalari saglanmaktadir. Yönetmelikteki hükümlere göre tescilli araç sayisinin binde ikisi kadar Fahri Trafik Müfettisi görevlendirilmesi gerekmektedir. Bu hedefe her yil ulasilmasi planlanmaktadir. Fahri Trafik Müfettislerine yilda en az iki defa egitim verilerek denetim kapasitesinin artirilmasi, denetim etkinliginin saglanmasi, kural ihlallerinde yakalanma riskinin arttirilmasi, toplumda trafik kurallarina uyma konusunda alginin maksimum düzeye ulastirilmasi hedeflenmektedir.
- Trafik hizmetleri personeli disinda diger birimlerde çalisan Emniyet Hizmetleri Sinifi personeline belli konularda trafik suçu tespitinde bulunma yetkisi verilmesi ve bu yetkinin etkin bir sekilde kullanilmasinin saglanmasi hedeflenmektedir.
- 27 Mart 2011 tarihi itibariyla, 12 milyon 852 bin 533 araç muayene edilmistir. Bunlardan 5 milyon 218 bin 666 adedi ilk muayeneden geçememistir. Araç muayene istasyonlarinda yapilan tüm muayenelerin sonuçlarina bakildiginda muayene edilen araçlarin yaklasik yüzde 41’inin ilk muayenelerinde emniyetsiz veya agir kusurlu oldugu görülmektedir. Yani muayene edilen her yüz araçtan 41 tanesi güvenli olmadiklari halde trafikte seyretmektedir. Ilk muayeneden geçemeyen bu araçlarin yüzde 96’sinin ikinci muayeneye geldiklerinde kusurlarini giderdikleri görülmüstür.
2015 tarihine kadar araç muayene islemi sonucunda emniyetsiz ve agir kusurlu olarak ilk muayeneden kalma oraninin en az yüzde 38'e indirilmesi hedeflenmektedir.
- Yillik en az 70 adet araç veya aksam üreticisinin denetlenmesi hedeflenmektedir.
- Trafik kazalari sonrasinda kazazedelerin hizli bir sekilde tibbi müdahale ve nakillerinin saglanabilmesi amaciyla karayollari ile entegre olarak ambulans helikopterlerin güvenli bir sekilde inis ve kalkisini gerçeklestirebilmeleri için, yeterli sayida helikopter inis-kalkis alani insa edilmesi planlanmaktadir. Il özel idareleri ve belediyeler tarafindan ilçelerde de heliport tesis edilecektir. Otoyollarda kara ambulanslari için uygun park cepleri ile karsi yöne geçisler için güvenligi saglanmis geçis noktalarinin olusturulmasi planlanmaktadir.
- Adalardan ve kara ulasiminda güçlük çekilen bölgelerden kazazedelerin saglik merkezlerine ulastirilmasinda zaman kaybi ve güçlük yasanmaktadir. Halen kullanilan deniz ambulans sayisi 4’tür.
Deniz ambulanslarinin sayisinin 10’a çikarilarak niteliklerinin gelistirilmesi planlanmaktadir.
- 2010 yili verilerine göre ülkemizde meydana gelen trafik kazalari sonucunda hayatini kaybedenlerin yüzde 7,6’sini, yaralananlarin ise yüzde 11,2’sini 0-14 yas araligindaki genç ve çocuklarin olusturdugu tespit edilmistir. Korunmasiz yol kullanicisi olarak adlandirilan 0-14 yas grubundaki genç ve çocuklara yönelik 2015 yilina kadar, ulusal çapta “Yaya Güvenligi” ve “Araç Içi Koruma Sistemleri” konularinda iki ayri kampanya daha düzenlenmesi hedeflenmektedir.
- Koruma hizmetleri, mevzuattaki kisi ve görevlilerle sinirli olarak belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde yerine getirilecek, koruma hizmetlerinden yararlanacak kisiler arasinda sayilmayan kamu görevlilerinin koruma personeli bulundurmasina, bunlara araç tahsis edilmesine, trafikte geçis üstünlügü saglamak maksadiyla araçlarina isikli ve sesli donanimlar taktirilmasina izin verilmeyecektir. Yürürlükteki mevzuatta açikça belirtilen araçlarin disinda, hiçbir araca isikli, sesli ve renkli uyari veren cihaz takilmayacak, aksine uygulamalara derhal son verilecektir.
Kaynak: IHA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284