TSK`da Köklü Degisim

TBMM Baskanligi`na sunulan Türk Silahli Kuvvetleri Disiplin Kanunu`nda degisiklikler yapilacak ...

TSK`da Köklü Degisim

Asiri derecede borçlanma ve borçlarini ödeyememe, ahlaki zayiflik, ideolojik veya siyasi amaçli faaliyetlere karismak, iffetsiz kimseyle evlenmek veya yasamak, gayri tabii mukarenette bulunmak, Türk Silahli Kuvvetleri'nden (TSK ) ayirma sebebi sayilacak.
Hangi disiplinsizlige hangi ceza verilecek?
Emri mütalaa etmek, görevde kayitsizlik, hizmet disindayken amir veya üste saygisizlik, mesai çizelgesine uymamak, bozuk kilik ve kiyafet, usulsüz müracaat veya sikayette bulunmak, israf, saygisizlik, baskalarini kötülemek, askeri nezaket kurallarina uymamak, hizmet haricinde yalan söylemek, selamlama kurallarina uymamak, zamana riayet etmemek, mesai disinda sivil veya üniformali olarak asiri alkol kullanimi, görev dönüsü tekmil vermemek, kisisel ve çevre temizligine dikkat etmemek, kendini gelistirmede yetersiz kalmak eylemlerine uyari cezasi verilecek.
Amir veya üste nezaketsizlik, meslek etigine aykiri davranis, küfürlü konusma, askeri silsileyi bozarak hareket etme, uygun olmayan hitaplarda bulunma, sorumluluktan kaçma, askeri esyayi uygun kullanmama ve sagligin korunmasi kurallarina uymama hallerinde kinama cezasi uygulanacak.
Üste saygisizlik, görev yerini izinsiz terk etmek, temaruz, uygunsuz davranislarda bulunmak ve açiklanmamasi gereken bilgiyle ilgili yetkisiz kisilere karsi ketum davranmamaya karsi hizmete kismi süreli devam cezasina karar verilebilecek.
Amire saygisizlik, yalan söylemek, hizmetle ilgisi olmayan emir vermek, ayirimcilik yapmak, yasak edilen yerlere girmek, kayirma talep etmek, maiyetinden hediye kabul etmek, hizmetteyken siyasi içerikli konusmak, yasaklanmis faaliyetlere katilmak, izinsiz olarak garnizonu terk etmek, ulasim güvenligini ihlal etmek ayliktan kesme cezasi gerektirecek.
Emre itaatsizlik, kisa süreli kaçma, izin süresini geçirme, hizmete mahsus esyaya zarar verme, hediye isteme veya borç alma, disiplinsizlik hakkinda sorusturma yapmama, asta kötü muamele, nöbet talimatina aykiri hareket, hosnutsuzluk yaratma, tahrik, sarhosluk, kumar oynama, yasak malzemeyi bulundurma, dernek, vakif ve spor kulüplerinin faal üyeliklerine izin almadan girme, disiplin cezasinin yerine getirilmesine karsi gelme ve kavga etme fiillerine hizmet yerini terk etmeme cezasi verilecek.
Ayirma cezasini gerektiren disiplinsizlikler
Tasariya göre, bazi zorunluluk halleri ve ekonomide öngörülmeyen durumlar disinda asiri derecede borçlanmaya düskün olmak ve bu borçlarini ödememeyi aliskanlik haline getirmek, ahlaki zayiflik, hizmete engel davranislarda bulunmak, gizli bilgileri açiklamak, ideolojik veya siyasi amaçli faaliyetlere karismak, uzun süreli firar etmek, disiplinsizligi aliskanlik haline getirmek, iffetsiz bir kimseyle evlenmek veya böyle bir kimseyle yasamak, gayri tabii mukarenette bulunmak TSK'dan ayirma sebebi olacak.
Sözlesmeliler hariç subay, astsubay ve uzman jandarmalara belli ceza puanina gelmeleri durumunda da ayirma cezasi verilecek.
Askeri ögrencilere, disiplinsiz davranislarina göre kinama ya da izinsizlik cezalari verilecek.
Bedelli Askerlikte Son Durum:
TBMM Baskanligi 'na sunulan TSK Disiplin Kanunu Tasarisi'na göre, bedelli askerlikte belirlenen bedelin yarisini ödemek suretiyle basvurusu kabul edilenlerden ikinci taksit için öngörülen alti aylik süreyi geçirenler veya ilk taksitini geri alanlar ile sartlari tasidigi halde 15 Haziran 2012 tarihine kadar basvuruda bulunmamis olanlara bedelli askerlik hizmetinden yararlanmak için yeni bir hak taniniyor.
Bu haktan yararlanmak için her halükarda fiilen askerlik hizmetine baslamamis olmak ve ilk taksiti ödemis olanlar için kalan taksiti, digerleri için ise maddede öngörülen miktarin tamamini bir aylik süre içerisinde defaten ödemis olmak gerekecek.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284