Tsk`daki Sivil Memurlar Sendikali Olacak

Milli Savunma Bakanligi ile Türk Silahli Kuvvetleri (TSK) kadrolarinda çalisan sivil memurlar, sendika kurabilecek ve sendikaya üye olabilecek.

Tsk`daki Sivil Memurlar Sendikali Olacak

TSK'da çalisan sivil memurlar, 21 Ekim 2011 tarihinde Sime-Sen'i kurdu. Sendika yetkilileri, kurulusundan 6 ay sonra sendikanin 1. genel kurulunu yapmak için Ankara Valiligine müracaat etti. Ankara Valiligi, 4688 sayili Kamu Görevlileri Sendikalari ve Toplu Sözlesme Kanunu'nun 15. maddesinin (g) fikrasindaki ''Milli Savunma Bakanligi ile Türk Silahli Kuvvetleri (TSK) kadrolarinda çalisan sivil memurlar ve kamu görevlileri sendikaya üye olamaz ve sendika kuramaz'' hükmü geregince Sime-Sen'in faaliyetlerinin durdurulmasi talebiyle Ankara 8. Is Mahkemesine dava açti.Dava kapsaminda hazirlanan bilirkisi raporunda Sime-Sen'in kurucularinin tamaminin Milli Savunma Bakanligi ve TSK kadrolarinda memur olarak çalisan ve sivil memur olarak adlandirilan devlet memurlari olduguna isaret edilerek, ''Kurulus bildirimi yapilan Sime-Sen'in 4688 sayili Kanun hükümlerine tabi kamu görevlileri sendikali oldugu hususunda uyusmazlik bulunmamaktadir'' denildi. Raporda, 4688 sayili Yasa'nin ilgili hükmünün iptali için Anayasa Mahkemesi'ne gidilebilecegi bildirildi.
Davaya bakan 8. Is Mahkemesi, ''4688 sayili yasanin 15. maddesinin (g) fikrasinin Anayasa'nin 10 ve 51. maddelerine aykirilik iddiasi nedeniyle iptali için Anayasa Mahkemesine basvurulmasina ve Anayasa Mahkemesinin verecegi kararin beklenmesine'' hükmetti.
Anayasa Mahkemesi, dün yaptigi toplantida Milli Savunma Bakanligi ile TSK kadrolarinda çalisan sivil memurlarin sendika kurmasini ve sendikaya üye olmasini yasaklayan kanun hükmünün iptal istemini esastan görüstü ve iptaline karar verdi. Buna göre, Milli Savunma Bakanligi ile TSK kadrolarinda çalisan sivil memurlar, artik sendika kurabilecek ve sendikaya üye olabilecek.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284