TSO Baskani Toktay: Sahte Çek Magduru Olmak Istemiyorsaniz Kredi Kayit Bürosuna Kaydinizi Yaptirin

Ticaret ve Sanayi Odasi Yönetim Kurulu Baskani Mustafa Toktay, sahte çek olaylarinin önüne geçilmesi amaciyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi ile Bankalar Birligi’ne iletilen sikintilar neticesinde Kredi Kayit Bürosu tarafindan çeklerin istihbaratinin yapilabilmesi için hayata geçirilen proje konusunda bilgiler verdi.

TSO Baskani Toktay: Sahte Çek Magduru Olmak Istemiyorsaniz Kredi Kayit Bürosuna Kaydinizi Yaptirin

Toktay, “Son zamanlarda sahte çek sikintilarinin önüne geçilebilmesi için Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi’ne bagli tüm odalar ile birlikte Bankalar Birligi’ne konu ile ilgili sikintilar iletildi. 17 Ocak 2013 tarihinde Elektronik çek istihbarat Raporu adi altinda, Bankalar Birligi bünyesinde yer alan Kredi Kayit Bürosu A.S tarafindan çeklerin istihbaratinin 7 gün 24 saat anlik yapilabilmesi projesi hayata geçmistir. Yeni Çek Kanunun geçen yil yürürlüge girmesinin ardindan piyasaya sürülen sahte çek sayisinda önemli bir artis yasandigi ve son dönemde sahte çek sayisinda yasanan artisin, piyasada ciddi sikintilara neden oldugu görülmüstür. Türkiye'de toplam 5 milyon adet sahte çek oldugu tahmin edilirken yapilan arastirmalar sonucunda piyasadaki dolandiricilarin kar payi yüksek firmalarin çeklerini kopyaladigi ifade edilmektedir. 2012 yilinda sürüm hacmi olan piyasada olan kâgit para 60 Milyar TL olarak gerçeklesmistir. Sadece bankalar arasi takas merkezi üzerinden gerçeklesen çek tahsilât tutari, adetsel olarak yaklasik 20 milyon adet ve tutar olarak 350 milyar TL olarak gerçeklesmistir. Çeklerini takas yoluyla tahsil etmeyenler ve çeklerini ayni gün banka veznesinden alanlar ise bu tutara yakin bir orandadir. Bu sebeple, ülkemizde 2012 yilinda, yaklasik 2 milyon çek kullanicisi firma üzerinden 60 milyon adet çek ve toplamda 700 milyar TL’lik bir çek hacmi gerçeklesmistir. Türkiye’de 2012 yilinda kullandirilan tüm krediler toplami 800 milyar TL seviyesinde gerçeklesmistir. Çek, ülkemizde kullandirilan tüm krediler kadar piyasayi fonlayan bir finansal enstrüman olmustur. Bu sebeple çek, finansal piyasalarin en önemli araçlarindan biri haline gelmistir. Bu bilgiler dahilinde, nasil ki kagit para piyasada dolasarak emisyon yaratiyorsa, bir adet çek yapragi da ortalama emisyon hacminin 10 kati oraninda el degistirerek finansal piyasalara derinlik katmaktadir. Bu durum, aslinda bir adet çek yapraginin fiziksel olarak, ayri ayri 10 kisinin eline ulasarak son noktada tahsil edildiginin de bir göstergesidir. Bu sebeple sorunlu bir çek, ayri ayri 10 firma üzerinden dolasmak suretiyle, firmalari zor duruma düsürmekte, hatta iflaslara neden olabilmektedir. Özellikle çekte hapis cezasinin kalkmasindan sonra, karsiliksiz çek sayisi bir önceki yila göre yüzde 55 artis göstermistir. Bu sebeple isadamlarimizin magdur olmasini önlemek amaciyla Bankalar Birligi’ne bagli Kredi Kayit Bürosu tarafindan çeklerin istihbaratinin 7 gün 24 saat istihbaratinin yapilabilmesi projesi baslatilmistir. Bu sistemden faydalanmak isteyen üyelerimiz asagidaki bilgilere göre Kredi Kayit Bürosuna girislerini yapabilirler. Siz degerli üyelerimizin bu sistemi kullanmalarini tavsiye eder, hayirli isler dilerim” dedi.
Kredi kayit Bürosu(KKB)üzerinden Çeklerin istihbaratinin yapilabilmesi iki farkli sekilde gerçeklesmektedir.
1-Internet üzerinden
2-SMS ile cep telefonu üzerinden.
1.INTERNET ÜZERINDEN RAPOR TALEBI:
a)Üyenin kendisine ait Çek Raporu talebi için;
¦Rapor talep eden kisi, www.kkb.com.tr üzerinde bulunan internet subesi linkini kullanarak güvenli bir sekilde sisteme giris yapar.
¦Internet Subesi içinden Rapor islemleri menüsüne erisir ve almak istedigi raporu seçerek ödemesini gerçeklestirir ve rapor üretilir.
b.3.Kisi ve kurumlara ait Çek Raporu talebi için;
¦Rapor talep eden kisi, www.kkb.com.tr üzerinden sisteme giris yapar.
¦Internet Subesi içinden raporunu talep ettigi kisiye iliskin bilgileri sisteme girer.
¦KKB, rapor sahibi 3. kisiye SMS atarak, raporunu talep eden kisi hakkinda bilgi vererek rapor teslimi için onay ister. Rapor sahibi 3. kisinin onay vermesi halinde hem rapor talep edene, hem de rapor sahibi 3. kisiye rapor ulastirilir.
2.SMS KANALI ILE CEP TELEFONU ÜZERINDEN RAPOR TALEBI:
Internet Subesine bir defa üyelik islemini tamamlamis olan kullanicilar, diledikleri takdirde SMS kanali ile de rapor talebinde bulunabilirler. Bu islem üyelik sirasinda tanimlanmis olan cep telefonu numarasi üzerinden gerçeklestirilmelidir. Rapor talebi yapilip, basvuru onaylandiktan sonra talep eden kisiye 2 kisa mesaj iletilmektedir. Birinci mesajda detay rapora erisim için referans numarasi, 2. mesajda özet rapor yer almaktadir.
Not: Referans no ile erisilen 3. kisi detay raporuna erisim sadece bir seferliktir.
a)Üyenin kendisine ait Çek Raporu talebi için;
1-Cekim yazip, aralarinda bosluk birakarak,
2-TC Kimlik noveya Vergi kimlik numarasinin son 4 hanesini girerek
3-4552'ye SMS gönderin.
ÖRNEK: Cekim 1234
b)3.Kisi ve Kurumlara ait Çek Raporu talebi için;
1- Çek yazip, aralarinda bosluk birakarak,
2–3.kisiye ait çek numaralari girilir.(Çek seri no, Banka no, sube no, Hesap no)
3-TC no veya Vergi kimlik numarasinin son 4 hanesini girilerek4552'ye SMS gönderin.
ÖRNEK: CEK 2930555 208 0155 000185438404 1234
HEM INTERNET HEMDE CEP TELEFONU ÜZERINDEN GELEN RAPORLARIN DETAYINDA
•Müsterinin çek hesabinin bulundugu bankalar,
• 2007’den itibaren ibraz edilen çeklerin adedi,
• Ibrazinda ödenen çeklerin adedi ve tutari,
• 2009 yili ve sonrasi karsiliksiz çikan ve halen ödenmemis çeklerin adedi ve tutari,
• 2009 yili ve sonrasi karsiliksiz çikan ve sonradan ödenen çeklerin adedi ve tutari,
• Ibraz edilen ilk çekin tarihi,
• Ibraz edilen ve arkasi yazilan ilk çekin tarihi,
• Ibraz edilen ve arkasi yazilan son çekin tarihi
• Ibrazinda ödenen son çekin tarihi,
• Son 1 ay, 3 ay ve 12 ay içinde ödenmis çeklerin adedi ve tutari,
• Son 1 ay, 3 ay ve 12 ay içinde arkasi yazilmis çeklerin adedi ve tutari,
• 50 adetle sinirli olmak üzere arkasi yazilan çeklerin listesi.
Önümüzdeki günlerde, sorgusu yapilan çekin sahte, kayip ve çalinti olduguna dair bilgilerde sisteme eklenmis olacagindan, sahte çeklerinde piyasada dolasmasi da önlenerek ticaret hayatiniz ile ilgili en büyük sorununuz çözülmüs olacaktir.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284