Türkçemizi Çöpe Atmayalim

TDK Baskani Kaçalin, yabanci kelimeleri kullanmanin, sigara içmek gibi psikolojik bir tatmin oldugunu belirterek, Türkçe`ye sahip çikilmasini istedi.

Türkçemizi Çöpe Atmayalim

Türk Dil Kurumu Baskani Prof. Dr. Mustafa Kaçalin, yabanci kelimeleri kullanmanin sigara içmek gibi "psikolojik bir tatmin" oldugunu belirterek, "Sizin bilmediklerinizi biliyorum, kullaniyorum' gibi, kendisini gündeme çikarmak gibi psikolojik bir haldir" dedi.
Kaçalin, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Türkiye'de is yerlerindeki yabanci isimli tabelalarin çokluguna vurgu yaparak, konuya sadece tabelalar gözlügüyle bakilarak TDK'ya gönderme yapildigini anlatti.
Prof. Dr. Kaçalin, bin 500 yildir Türkçe'ye girmis kelimeleri "Bu Türkçe degilmis" diyerek traslama yoluna gidilmesinin dogru bir yaklasim olmadigini ifade ederek, "Mesela irtibat veya haberlesme yerine, 'iletisim' diye bir kelime çikardik. Asil problem buradadir. Hiçbir Türk insani ve Türk köylüsü, 'biz sizinle iletisemedik', 'ben yarin seninle iletisecegim' diye cümle kurmaz. Asil sikinti buradadir" diye konustu.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284