Türkiye`de Ilk Kez Su Kalitesi Biyolojik Ve Hidromorfolojik Açidan Izlenecek

Orman ve Su Isleri Bakanligi, Türkiye’de ilk kez su kalitesinin biyolojik ve hidromorfolojik açidan izlenmesini saglayacak çalismayi baslatti. Su kalitesinin gerekli bütün parametrelerde izlenmesini saglayacak olan çalisma ilk olarak Büyük Menderes’te yürütülecek.

Türkiye`de Ilk Kez Su Kalitesi Biyolojik Ve Hidromorfolojik Açidan Izlenecek

Orman ve Su Isleri Bakanligi, Su Kalitesi Izleme Konusunda Kapasite Gelistirme Konulu AB Projesi’nin Teknik Yardim Bilesenini baslatti. Eslestirme, Teknik Yardim ve Malzeme Temini bilesenlerinden olusan proje kapsaminda; Büyük Menderes, Sakarya, Susurluk, Meriç Ergene, Akarçay ve Konya Kapali Havzalarinda izleme noktalari, parametreleri ve sikliklari belirlenerek izleme altyapisi olusturulacak.
ONLINE IZLEME ISTASYONLARI KURULACAK
Projenin Teknik Yardim Bilesenini Yunanistan, Italya, Finlandiya, Fransa ve Hollanda’dan olusan konsorsiyum yürütecek. Bu kapsaminda Büyük Menderes havzasinda Su Çerçeve Direktifi kapsaminda bir yillik izleme yapilacak. Proje kapsaminda 38’si gözetimsel, 5’i korunan alan olmak üzere toplam 43 izleme noktasinda bütün kimyasal, fizikokimyasal ve hidromorfolojik parametreler 4 defa, tüm biyolojik parametreler ise 2 defa izlenecek.
Biyolojik ve hidromorfolojik izlemeler konsorsiyumdaki Yunanli ekip tarafindan, fizikokimyasal ve kimyasal izlemeler ise konsorsiyumdaki Italyan ekip tarafindan yürütülecek. Ayrica projeden elde edilecek bir yillik izleme sonuçlari degerlendirilerek Büyük Menderes Havzasindaki ekolojik kalite oranlari ve su durumlari belirlenecek. Projenin Malzeme Temini Bileseni kapsaminda da Büyük Menderes Havzasinda online izleme istasyonlari kurulacak.
Izleme sistemi, sonraki asamalarda, proje kapsaminda bulunan havzalar basta olmak üzere ülke geneline yayginlastirilacak.
Teknik Yardim Bileseni kapsaminda ayrica “Izleme”, “Numune Alma”, “Numunelerin Analizi”, “Cihazlarin Çalistirilmasi, Bakimi ve Kalibrasyonu”, “Online Izleme”, “Izleme Sonuçlarinin Degerlendirilmesi”, “Veri Depolama, Veri Yönetimi, Izleme Sonuçlarinin Raporlanmasi”, “Kalite Güvencesi ve Kalite Kontrolü (QA/QC)” konularinda egitimler verilecek.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284