Türkiye`nin `Gazoz Envanteri` Için Il Il Dolasiyor

Edirne`den Diyarbakir`a, Nigde`den Sivas`a pek çok ili gezen Hasan Sönmezyurt, `arkeogazoz` isimli çalismasinda, gazozlar üzerine arastirma yapiyor.

Türkiye`nin `Gazoz Envanteri` Için Il Il Dolasiyor

Sönmezyurt, yaptigi açiklamada, kendisi için gazozun çocukluk anilari anlaminda özel bir yeri oldugunu belirtti. Pek çok insandan da ayni sözleri duydugunu ifade eden Sönmezyurt, "Genellikle ben 'gazoz' dedigimde, 'Ah çocuklugum' derler. Çocuklukla özdeslestirilen o tat aslinda bizim kültürümüzün de bir parçasi" dedi.
Kendisinin de o hatiralarin anisina gazoz arastirmasi yapmaya basladigini dile getiren Sönmezyurt, Diyarbakir, Nigde, Gaziantep, Sanliurfa, Kahramanmaras, Antalya, Sakarya, Kirklareli, Edirne, Karaman, Sivas ve Malatya'da geçmiste üretilen gazozlara iliskin arastirmalar yaptigini, üreticileriyle ya da onlarin çocuklari ve torunlariyla görüsmeye çalistigini söyledi.
Hasan Sönmezyurt, kentlerdeki arastirmalari sirasinda, kapaktan açacaklara, kasalardan gazoz siselerine kadar oralarda üretilen gazozlarin materyallerini toplamaya çalistigini kaydetti. Yasadigi Ankara'da 2 depoda bu materyalleri biriktirdigini belirten Sönmezyurt, bunlari düzene sokarak koleksiyon yapmayi planladigini vurguladi. Türkiye'de bu konulardaki en genis koleksiyona kendisinin sahip oldugunu dile getiren Sönmezyurt, sehir müzelerine de bu konuda destek vermek istedigini anlatti.
Bugüne kadar yaklasik 50 üreticiyle görüsebildigini dile getiren Sönmezyurt, bu görüsmeler ve çalisma sayesinde insanlarin günümüzde hiç bilmedigi, geçmiste o illerde üretilen gazozlari ortaya çikardigini açikladi.
Eskiden çok ciddi getirisi olan bu sektörün pek çok is adaminin da is hayatina baslama alani oldugunu dile getiren Sönmezyurt, "Ancak bu konuda yapilan hiçbir arastirma yok. Sadece bir Ukraynali aralarinda Türkiye'de üretilen gazoz kapaklarinin da bulundugu bir koleksiyonu online olarak hizmete sunmus. Ben de interaktif olarak, vatandaslarin da yorum yazabilecekleri ya da bu konuda bildiklerini paylasabilecekleri bir veri tabani ya da internet sitesi yapmayi planliyorum. Bu çalismayla ayrica Türkiye'nin gazoz envanterini çikartip, haritasini olusturmayi amaçliyorum" diye konustu.
-Çalismasini "arkeogazoz" olarak nitelendiriyor-
Hasan Sönmezyurt, gazozlari arastirirken, üreticilerle bu konuda sohbet ederken, o dönemlerin sosyal hayatlarini da gözlemleme ve kayit altina alabilme sansi buldugunu, gazozun özellikle bir dönem açik hava sinemalariyla özdeslestirildigini anlatti.
Geçmiste açik hava sinemalarinda filme verilen aralarda, bazi kisilerin sahneye çikarak canli olarak gazoz reklami yaptigini kaydeden Sönmezyurt, gazozlar hakkinda bilgilere ulasabilmek için, üreticilerin yani sira, yerel tarih yazarlari ve sehrin en yasli insanlariyla da görüstügünü aktardi.
Sönmezyurt, "Bir anlamda gazoz üzerinden yerel tarih arastirmaciligi yapiyorum. Bunun adina 'arkeogazoz' diyorum. Kerpiç duvarlarin örülmesinde kullanilan eski gazoz kapaklarini bulabilmek için kentlerde eski, yikik binalar arasinda dolasiyorum" dedi.
 Kaynak: Haberler.Com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284