Türkiye’nin Ilk Çocuk Ve Medya Kongresi Istanbul’da Gerçeklestirilecek

Basbakanlik Basin Yayin ve Enformasyon Genel Müdürlügü ve Çocuk Vakfi’nin Istanbul’da gerçeklestirecegi 1. Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi, 14-15 Kasim 2013 tarihlerinde Lütfi Kirdar Uluslararasi Kongre ve Sergi Sarayi’nda düzenlenecek. Kongrede çocuklarin medyanin olumsuz etkilerinden korunmasi ve olumlu etkilerinden yararlanmasina yönelik çalismalar çok boyutlu degerlendirilecek.

Türkiye’nin Ilk Çocuk Ve Medya Kongresi Istanbul’da Gerçeklestirilecek

Basbakan Yardimcisi Bülent Arinç’in katilimi ile düzenlenecek 1. Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi, Türkiye’de çocuk ve medya alaninda en kapsamli çalisma niteligine sahip olacak. Kongre Baskanligi’ni Prof. Dr. Haluk Yavuzer, Kongre Düzenleme Kurulu Baskanligi’ni BYEGM Genel Müdürü Murat Karakaya, Kongre Genel Yönetmenligi ve Sözcülügü’nü Çocuk Vakfi Baskani Mustafa Ruhi Sirin üstlendi. Kongreden önce Türkiye Çocuk ve Medya Hareketi etkinlikleri gerçeklestirilecek. Çocuk ve etkileyen tüm taraflarin katilimi ile Türkiye Çocuk ve Medya Stratejisi ve Uygulama Plani’nin hazirlanmasi da öngörülürken, Türkiye’de çocuklarin medya kullanma aliskanliklarinin tespit edilmesi amaciyla ülke ölçekli arastirma yapilacak ve Türkiye Çocuk ve Medya Haritasi hazirlanacak.
Kongre sonucunda Türkiye’den dünyaya çocuk ve medya ilkeleri baglaminda çagri niteligi tasiyacak Istanbul Çocuk ve Medya Bildirgesi açiklanacak. Kongrede ayrica çocuk ve yetiskin delegelerden olusacak ve 3 yil görev yapacak Çocuk ve Medya Izleme Kurulu seçilecek.
1. Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi’ne 9-12, 13-15, 16-18 yas gruplarindan çocuklar sözlü ve yazili katilim, fotograf, film, karikatür, sunum, atölye çalismasi ve posterle katilabilecek. Gezici medya okuryazarligi ekiplerinin okul bulusmalarinda verecegi egitimler sonunda çocuklarin ne tür sunum, atölye çalismasi ya da üretimlerle kongreye katilacaklari belirlenecek. Çocuklar, “Iletisim Araçlari ve Ben” üst basligi altinda, iletisim araçlarinin olumlu ve olumsuz etkileri hakkinda görüs bildirebilecek. Çocuk katilimi çalismalari 15 Mart’ta baslayacak ve 15 Haziran 2013 tarihinde sonuçlandirilacak. Kongrede görüs bildirmeye hak kazanan çocuklar, Kongre Çocuk Delegesi seçilmis olacak. Çocuk delegelerin ulasim ve konaklama ihtiyaçlari kongre tarafindan saglanacak.
1. Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi çagri yöntemiyle gerçeklesecek. Yurt içi ve yurt disindan çagrilacak uzmanlarin konferans, bildiri, atölye çalismasi, açik oturum ve poster türlerinde sunumlari için su konu basliklari belirlendi:
“BM Çocuk Haklari Sözlesmesi ve Medya, Aile, Çocuk, Toplum, Devlet ve Medya, Çocugun Psikolojik Gelisim Evreleri ve Medya, Çocugun Medyasini Üretme Hakki ve Kullanimi, Çocuklarin ve Çocuk Haklarinin Medyada Temsili, Çocuklarin Medya Kullanimi ve Etkileri, Medya Etigi ve Çocuk Haklari, Medyada Çocuk Katilimi, Medya Üzerinden Gelen Kültür Asimilasyonu ve Radikallesme, Medyanin Içeriksizlestirme ve Zihin Isgali Boyutu, Medya ve Çocuklugun Yok Olusu Süreci, Siddetten Beslenen Medyaya Karsi Önleme ve Koruma Çalismalari Güvenli TV, Medya Okuryazarliginin Boyutlari, Güvenli Internet Uygulamalari, Uluslararasi Içerik Akisi Karsisinda Kontrol Sistemi Sorunu, Çocuk Egitiminde Medya Boyutu, Medya Toplumu Gerçegi Karsisinda Elestirel Yaklasim, Çocuk Haklari Kültürü ve Etik Kurallarina Dayali Habercilik, Ticari Hedef Kitle Olarak Çocuk ve Medya, Medyada Sosyal Reklamlar, Medya ve Çocuk Hukuku, 1. Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi’nin Bilim ve Degerlendirme Kurulu’nda egitim, bilim, sosyal bilim, çocuk ve medya, tip ve hukuk alanlarinda 46 uzman görev yapacak.
Basbakan Yardimcisi Bülent Arinç, kongrenin “Çocuk Dostu” bir medya düzeni olusturma süreci için güzel bir baslangiç olacagina inandigini ve yürekten destekledigini belirterek, “Günümüz dünyasinda medya, kisilerin zihinsel ve duygusal süreçlerini etkileyen en önemli faktördür. Basta televizyon olmak üzere dijital medya araçlari üzerinden yapilan yayinlar çocuklari hem psikolojik hem de davranissal olarak etkilemektedir. Özellikle 10 yasin altindaki çocuklarimiz, medyanin yaptigi yayinlari elestirel bir bakis açisindan yoksun ve tamamen savunmasiz bir sekilde izlemektedir. Medya mecralarinin etkin oldugu, çocugun ise pasif bir sekilde kaldigi ve korunamadigi bir iliski ve iletisim biçimi söz konusudur. Her türlü haberin, siddet içerikli sinema ve dizi filmlerin, cinsellik, pornografi, savas gibi olumsuz yayinlardan çocuklarimizi korumak, ülkelerin sinirlarini asan küresel bir sorundur. Elimizde sihirli bir degnek yoktur. Ancak hepimiz sorunun bir ucundan tutup üzerimize düsen sorumlulugu yerine getirmeliyiz. Hükümet kuruluslari yaninda çocuk ve medya ile iliskili tüm paydaslarin is birligi yapmasini amaçlayan Türkiye Çocuk ve Medya Hareketi’nin baslamasi en içten dilegimdir. Türkiye’nin bu çocuk ödevine her türlü destegi vermeye hazirim" dedi.
Basbakanlik Basin Yayin ve Enformasyon Genel Müdürü ve Kongre Düzenleme Kurulu Baskani Murat Karakaya da, medyanin çocuklar için hem arkadas, hem ögretmen hem de eglence araci islevi gördügünü belirterek, “Saglikli nesillerin yetistirilmesinde medya önemli bir rol üstlenmektedir. Medya, öncelikli olarak çocuklarin yüksek yararina hizmet etmeli, çocuk dostu olmali ve çocuga saygiya dayali bir anlayisi ortaya koymalidir. Basin Yayin ve Enformasyon Genel Müdürlügü ve Çocuk Vakfi ile birlikte 1. Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi’ni düzenleme karari aldik. Bu kongre ile ulasmak istedigimiz hedef, medyanin çocuklar üzerindeki etkileri konusunda farkindalik yaratmak, medya okuryazarliginin yayginlasmasina katkida bulunmak ve medyanin olumsuz etkilerine karsi çocuklari koruyucu etkin ve islevsel düzenlemelerin hayata geçirilmesine katkida bulunmaktir. Kongre sonucunda medya ve çocuk konusunda tüm paydaslarin katilimiyla atilacak adimlara iliskin yol haritasinin belirlenmesini öngörüyoruz" diye konustu.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284