Türkiye’nin Ilk Üzüm Hasadi Silifke’de Yapildi

Mersin’in Silifke ilçesine bagli Atakent beldesinde, örtü altinda ilk üzüm hasadina baslandi. Sezonun ilk örtü alti mahsulü olan 400 kilo Yalova ve Trakya Ilkereni cinsi üzümler, kilosu 10 ila 15 TL’den alici buldu.

Türkiye’nin Ilk Üzüm Hasadi Silifke’de Yapildi

Üretici Bünyamin Sahin, seradaki 4 dönümlük bagindan 400 kilo üzüm hasadi yapildigini kaydetti. Atakent beldesinde 4 dönümlük örtü altinda Yalova cinsi üzüm ürettigini belirten Sahin, “Türkiye’de ilk defa Silifke’de üzümde ilk hasadi gerçeklestirdik. Hayirli ugurlu ve bereketli olmasini temenni ediyorum. 4 dönümlük alanda 400 kilo ürün hasat ettik” dedi.
11 yildir üzüm üretimi yaptigini ve kilosunu 10 ila 15 TL’den Istanbul ve Ankara’ya gönderdiklerini belirten Sahin, örtü alti üzüm yetistiriciliginden memnun oldugunu söyledi.
5 dönüm arazide örtü altinda Trakya Ilkereni cinsi üzüm hasadi yaptiklarini belirten Ibrahim Çetin ise, 10 ila 15 ton arasinda ürün beklediklerini söyledi.
Silifke Ilçe Tarim Gida ve Hayvancilik Müdürü Abdullah Süngü de, yapilan ilk hasattan sonra yaptigi açiklamada, ilçe genelinde toplam 18 bin 500 dekarlik alanda üzüm üretiminin yapildigini ve bu alandan yaklasik 8 bin 500 ton üzüm hasadinin gerçeklestirilecegini kaydetti.
Üzüm üretiminin Uzuncaburç beldesi ile Göksu Vadisi köyleri olan Keben, Sabak, Karakaya, Kargicak, Evkafçiftligi, Gündüzler ve Kepez köylerinde yogun bir sekilde yapildigim ifade eden Süngü, normal hasat sezonunun Haziran ayi sonunda baslayacagini, ancak örtü altinda ise daha erken çiktigi için üreticilere de önemli bir gelir getirdigini belirtti. Süngü, "Örtü altinda ilçe genelinde 251 dönüm arazide üzüm üretimi yapiliyor. Açikta yetistirilen üzümlere oranla örtü altinda erken çikmasinin yaninda daha fazla da ürün aliyor. Yani açik alanda bir dönümden ortalama 400 kilo ürün hasat edilirken, örtü altinda ise bu rakam 3 tona kadar çikiyor. Ilk hasadini yaptigimiz Yalova ve Trakya Ilkeren cinsi üzüm de üreticimize iyi bir gelir getirecektir" diye konustu.
Bölgede çiftçilerin artik bilinçli üretim yapmaya basladigini vurgulayan Süngü, “Ilçemiz genelinde yaklasik 260 dönüm arazide örtü alti üzüm yetistiriciligi yapilmaktadir. Turfanda meyvecilikte lider ilçe olan Silifke ve beldeleri, ürettigi bu ürünleri Istanbul, Ankara, Izmir, Konya, Adana gibi metropol sehirlere göndermektedirler. Kilosu su an kalitesine göre 10 ila 15 TL’yi bulan üzüm, üreticisine önemli bir gelir kapisi olmustur” ifadelerini kullandi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284