Ucuz Taseron Isçi Çalistirma Dönemi Bitiyor!

Hastane, belediye ve üniversite gibi kurumlarda çalisan 1 milyon taseron isinin haklarini genisleten düzenleme için dügmeye basildi. Hazirlanan taslaga göre; taseron isçi çalistirildigi kurumdaki diger isçilerle ayni haklara sahip olacak...

Ucuz Taseron Isçi Çalistirma Dönemi Bitiyor!

Artik devlet ucuza hemsire, hastabakici , röntgenci çalistiramayacak...
Daha az maliyetliydi
Hastaneler basta olmak üzere belediyeler, üniversiteler, karayollari gibi kamu kurumlarinda çalisan taseron isçilerin sayisi 1 milyonu asti.
Maliyeti düsürmek amaciyla tercih edilen taseron isçiler, çalistiklari devlet hastanelerinde, belediyelerde, karayollarinda, üniversitelerde is güvencesinden yoksun hizmet veriyor. Uzun mesai saatleri olan bu gruptaki isçiler düsük ücretle çahstirüdiklari gibi maaslari da artmiyor.
Dava kamuyu zora soktu
Bu yüzden yillarca çalisip kapmm önüne konulan taseron isçiler son günlerde kamu aleyhine binlerce dava açmisti. Dava sonucu ya ise iade karari çikiyor ya da o isyerinin kadrolu isçisi isten atilmis gibi kidem tazminati ve izin haklari hesaplanarak ödenmesi yönünde karar çikiyordu. Iste bu durum kamuda büyük sikinti yaratmaya baslamisti. Kamu yöneticileri isçiyi ya kadroya aliyor ya da tüm alacaklarini ödemek zorunda kaliyordu.
Yasa taslagi hazirlandi
Kamu, taseron isçiler tarafindan açilan davalarla büyük sikinti yasaymca, Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi bu sorunu asmak için bir yasa taslagi hazirladi. Isçi ve isveren sendikalari ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB) dün Çalisma Bakani Faruk Çelik'in çagrisi üzerine Ankara'da bir araya geldi. Toplantida taseron isçilik sorununun çözümü için bakanligin hazirladigi taslak taraflarin eörüsüne acildi.
Hastane, belediye, üniversite gibi kurumlarda çalisan 1 milyon taseron isçinin haklarini genisleten düzenleme için dügmeye basildi. Hazirlanan taslaga göre; taseron isçi çalistirildigi kurumdaki diger isçilerle ayni haklara sahip olacak. Artik devlet, ucuza hemsire, hastabakici, röntgenci çalistiramayacak
Maaslar esitlenecek
Yapilacak düzenleme özel ve kamu taseronlarini ilgilendirecegi için artik devlet, ucuza hemsire, hastabakici, röntgenci çalistiramayacak. 0 hastanede çalisan üç yillik hemsire, hastabakici, röntgenci ne maas aliyorsa taseron isçiye de aynisi verilecek. Çalisma süresi, izin, mesai haklari ile kidem tazminati ayni sekilde Isletilecek. Taseron tüm isçilerin kidem tazminatlarini devlet üstlenecek.
Isveren hepsinden sorumlu
Yasa taslaginda tüm firmalari yakindan ilgilendiren düzenlemeler var. Yapilacak düzenlemeyle taseron isçi çalistirma talebinin azalacagini öngören yetkililer, "Su anda hem kamuda hem de özel sektörde isçinin istismar edildigi bir düzen söz konusu" dedi.
Hazirlanan taslakla buna son verilecegini belirten yetkililer, "Patrona, 'Sen taseron isçiyi istismar edemezsin' diyecegiz. 'Taseronun ücretinden, mesaisinden, izninden ve is güvenligi önlemini almaktan birinci derecede sorumlusun' diyecegiz" ifadelerini kullandi.
Yargitay, taseron isçiler tarafindan pes pese açilan binlerce davaya iliskin kararlarinda kamu kuruluslarini suçlamisti.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284