Ulastirma Bakani Elvan: Ülkemizin Her Bölgesine Yatirim Yaparak Vefa Borcumuzu Ödemeye Çalisiyoruz

Ulastirma Denizcilik ve Haberlesme Bakani Lütfi Elvan, Nigde Üniversitesi`nde gerçeklesen 2. Konya Ovasi Projesi (KOP) Bölgesel Kalkinma Sempozyumu`nda yaptigi konusmada, `Istanbul`un bekledigi proje durdu` seklindeki haberlerin asilsiz oldugunu söyledi.

Ulastirma Bakani Elvan: Ülkemizin Her Bölgesine Yatirim Yaparak Vefa Borcumuzu Ödemeye Çalisiyoruz

Nigde Üniversitesi'nde düzenlenen 2. Konya Ovasi Projesi (KOP) Bölgesel Kalkinma Sempozyumu, Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Bakani Lütfi Elvan ile Kalkinma Bakani Cevdet Yilmaz'in katilimiyla gerçeklesti.
Elvan, Konya Ovasi Projesi (KOP) Bölge Kalkinma Idaresi Baskanligi ve KOP Bölgesi Üniversiteler Birligi is birliginde Nigde Üniversitesi Konferans Salonu'nda gerçeklestirilen 2. KOP Bölgesel Kalkinma Sempozyumu'nda yaptigi konusmada, bölgedeki illerin önceki hükümetler döneminde yillar boyunca hizmet bekledigini, AK Parti hükümetlerinin ise bu bölgede neye ihtiyaç varsa o yatirimi yaptigini söyledi. 12 yil boyunca ülkenin her bir metrekaresine yatirim yaparak vefa borcunu ödediklerini belirten Elvan, ulastirma sektörünün büyümenin motoru oldugunu vurguladi. Ulastirma yatirimlarinin tüm sektörlere yapilan yatirim anlamina geldigini ifade eden Elvan, ulastirma yatirimlarinin tarimdan sanayiye, hizmetler sektörünün bir biriminden baska bir birimine hangi alandan bakilirsa bakilsin tüm sektörleri tetikledigini dile getirdi. 2002 yilinda 15 bin kilometre bölünmüs yol hedefi konuldugunda buna kimsenin inanmadigini ancak gelinen noktada 17 bin 500 kilometre bölünmüs yol yaptiklarini belirten Elvan, sunlari kaydetti:
"Karayolunda bölünmüs yol yatirimlarina ilave olarak otoyol yatirimlarimiz olacak. Türkiye için önem arz eden bir otoyol projemiz Ankara Nigde otoyol projemizin ihalesine bu yil çikacagiz. Kapikule'den Mersin'e, Akdeniz'e kadar kesintisiz otoyola sahip olacagiz. Bununla da yetinmeyecegiz, bu mevcut otoyol güzergahini Habur'a kadar uzatacagiz. Ulasim ve iletisimin olmadigi bir yerde kalkinma olmaz. Hangi medeniyete bakarsaniz bakin çok güçlü bir ulasim altyapisi oldugunu görüyoruz. Sanayi açisindan da tasimacilik maliyetlerini asagi çekerek rekabet gücümüzü artiriyoruz. O nedenle bu tür yatirimlari sadece yol, köprü yatirimi olarak degil bir kalkinma, gelisme hamlesi olarak görmek gerekiyor."
Bakan Lütfi Elvan sempozyum sonrasi gazetecilere yaptigi açiklamada Demiryollarinin serbestlestirilmesi ile ilgili bilgi vererek, “Demiryollarinin serbestlestirilmesini 2015 yilinda saglayacagiz. Ikinci düzenlemeleri tamamladik ve insallah önümüzdeki günlerde bununla ilgili ikinci düzenlemeleri yayinlayacagiz. Bu sekilde de demiryolu sektörünü serbestlestirmis ve özel sektöre açmis olacagiz" dedi.
"Sadece THY iç hatlarda bir uçus gerçeklestiriyordu ve havacilik istenilen seviyede degildi. Biz THY serbestlestirdik ve diger havayollarina da açtik ve inanilmaz bir rekabet ortami olustu" diyen Elvan, sözlerini söyle sürdürdü:
"Iç hatlardaki yolcu sayimiz 12 yilda tam 10 kat artti. Dolayisiyla demiryollarinin da serbestlestirilmesi demek özellikle yük tasimaciliginda özel kesimin bu alana girmesi, özel sektörün bu alanda isletmeci olmasi anlamina geliyor. Ciddi bir rekabet ortami olacak, maliyetler daha da asagilara düsecek. Su anda Devlet Demiryollari isletmeciligi yapiyor. Kamu kurumlarinin isletmecilik yapmasi çok kolay degildir. Düzenli bir isletmecilik olmuyor ve maliyetler çok yüksek ama özel sektörün isletmeci haline geçmesi halinde basta maliyetler olmak üzere ciddi bir iyilesme saglanacak ve demiryolu sektörü bir anlamda canlanacak."
"Avrupa ve Anadolu yakasini Bogaz'in altindan tüplerle birlestirilen Marmaray'i Halkali'ya kadar uzatma projesinin durma noktasina geldigi için askiya alindigi yönündeki soruyu cevaplayan Bakan Elvan, “Özellikle Pendik, Halkali arasindaki hat askiya alindi, haberleri dogru degildir. Orada yüklenici firma çalismalarini biraz agirlastirmisti. Bu konuda Bakanligimiz gerekli uyarilari yapti. Çalismalarimiz devam ediyor. Herhangi bir sebeple bu projemizin askiya alinmasi söz konusu olamaz. Sözlesmemiz 2015 yili Haziran ayina kadar devam ediyor. Herhangi bir aksaklikta da gerekli tedbirleri almaktan sakinmayacagiz. Yüklenici firmanin verilen tarihe kadar gerçeklestirmeleri güç görünüyor. Sözlesme yükümlülüklerine göre biz de gereken neyse onu yapacagiz. Bu sürecin hizlanmasi için gereken çabayi gösterecegiz” diye konustu.
Elvan, "Biz okullar, kütüphaneler, kültür merkezleri yaptiriyoruz ve onlar Orta Çag'dan kalma yöntemlerle okullari, kütüphaneleri ve araçlari yakiyorlar, atese veriyorlar. Ancak hiç kimsenin endisesi olmasin. Bu vandallar bizi isimizden alikoyamazlar" diyerek su sekilde konustu: "Sayin Basbakanimiz geçtigimiz gün iç güvenlik paketini açikladi. Bu paket özgürlük ve güvenlik dengesi göz önünde tutularak hazirlandi. Kamu düzenini saglamak oldugu gibi kisilik haklarini koruyan özgürlükleri güvence altina alan siddet uygulayarak kisilik hak ve özgürlükleri üzerinde vesayet uygulamaya çalisanlari engellemeye yönelik bir düzenlemedir. Bu tedbirler sayesinde kimse bu halkin huzurunu bozmaya cesaret edemeyecektir. Demokrasi karsiti, kalkinma karsiti, büyüme karsiti, emek karsiti bu vandallar ve onlari talimatlandiran vesayet odaklari hak ettikleri cezayi alacaklardir. Bu cezayi da onlara öncelikli olarak halk verecektir. Kapikule'den Mersin'e Akdeniz’e kadar kesintisiz otoyola sahip olacagiz. Bununla da yetinmeyecegiz bu mevcut otoyol güzergâhini Habur'a kadar uzatacagiz."
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284