Ülke Ekonomisine Büyük Katki Saglayacak HES’lerden Biri de Karaman’da…

Ülke genelinde özel sektör tarafindan yapimi tamamlanan 99 adet hidroelektrik santral (HES) Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan Ankara’da gerçeklestirilecek toplu açilis merasimi ile hizmete alinacak. Ülke ekonomisine büyük katki saglayacak ve toplam yatirim bedeli 10 milyar lira olan 99 HES’ten 1 adeti ise Karaman’da bulunuyor.

Ülke Ekonomisine Büyük Katki Saglayacak HES’lerden Biri de Karaman’da…

Büyüyen ve gelisen bir Türkiye olarak her geçen gün enerjiye olan ihtiyacin arttiginin altini çizen Orman ve Su Isleri Bakani Prof. Dr. Veysel Eroglu “Artan bu enerji ihtiyacini karsilamak için 26 Haziran 2003 tarihinde Su Kullanim Hakki Anlasmasi ile üretimi özel sektöre açtik. Böylece kamunun ve özel sektörün gücünü birlestirerek HES’lerden elektrik enerjisi üretiminde büyük bir ivme yakaladik” dedi.
Son 13 yilda özel sektör tarafindan 422 adet HES’in isletmeye alindigini belirten Prof. Dr. Veysel Eroglu “Bu tesislerle yilda 13.000 MW kurulu güç ile 40 milyar kiloWatt.saat’lik üretim kapasitesine eristik. HES projelerinin özel sektöre açilmasiyla devletin sirtindan takriben 60 milyar dolarlik yatirim yükünü kaldirdik” diye konustu.
Açilisi Yapilacak Projelerin Milli Ekonomiye Katkisi Yaklasik 1,1 Milyar Lira
Bu çerçevede 14 Ocak 2016 tarihinde Ankara’da gerçeklestirilecek toplu açilis merasimi ile yapimi tamamlanan 99 adet HES projesinin hizmete alinacagini vurgulayan Prof. Dr. Eroglu “Artik eski Türkiye yok tamamlanan tesisler toplu olarak hizmete aliniyor. Eski Türkiye’de böyle açilislari hayal bile etmek mümkün degildi. Tamamlanan bu 99 dev projeyi Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’in ugurlu elleriyle halkimizin hizmetine sunacagiz. Hizmete alinacak HES projeleri toplam 2.200 MW kurulu gücünde ve bu tesislerle yilda 7,4 milyar kiloWatt.saat enerji üretimi gerçeklestirilecek. Bu tesislerin milli ekonomiye katkisi ise yillik yaklasik 1,1 milyar lirayi bulacak” ifadelerini kullandi.
HES’ler Sayesinde Dogalgaz Ithalatindan Yilda Yaklasik 11 Milyar TL Tasarruf Saglandi
Türkiye’nin teknik ve ekonomik olarak degerlendirilebilir hidroelektrik potansiyelinin
180 milyar kiloWatt.saat olarak hesaplandigini söyleyen Orman ve Su Isleri Bakani Prof. Dr. Veysel Eroglu sözlerini söyle sürdürdü:
“Ülkemizde HES’lerden 2003 yilinda sadece 26 milyar kilowatt.saat enerji üretilirken, bugün ise kamu ve özel sektör ortakligi ile 91 milyar kiloWatt.saat enerji üretiliyor. Yani hidroelektrik enerji üretim kapasitesini 2003 yilindan beri üç kat gelistirdik. Bu deger toplam kullanilabilir hidroelektrik potansiyelimizin yüzde 50’sini asiyor. Özellikle elektrik üretiminin büyük kisminda hammadde olarak dogalgazin kullanildigi düsünülürse ürettigimiz bu hidroelektrik enerji sayesinde dogalgaz ithalatindan yilda yaklasik 11 milyar TL tasarruf sagladik. Hedefimiz ise 2019 yili sonuna kadar 180 milyar kiloWatt.saat olan teknik ve ekonomik olarak degerlendirilebilir hidroelektrik potansiyelimizin 127 milyar kiloWatt.saat’ini devreye almak.”
“HES’ler Yenilenebilir Çevre Dostu Bir Enerji Kaynagidir”
HES’lerden üretilen enerjinin yenilenebilir ve çevreye zarar vermeyen bir enerji üretim sekli oldugunun altini çizen Prof. Dr. Veysel Eroglu “Bazi çevreler HES’lerin tabiata ve çevreye zararli oldugunu söylüyorlar. Kesinlikle böyle bir durum yok. Bütün Dünya HES’lerin çevreci oldugunu kabul ediyor. Amerika ve Avrupa hidroelektrik potansiyelinin yüzde 80-90’ini devreye almis durumda. Bizimde özellikle son günlerde dogalgaz üreticileri ülkeler ile yasadigimiz krizler göz önünde bulundurulursa bu potansiyeli devreye sokmamiz gerektigi bir kez daha anlasiliyor. Enerjide disa bagimli bir ülke olmamiz dolayisiyla HES’lerin yapilmasi ülkemiz menfaati açisindan bir zarurettir. HES’ler yenilenebilir çevre dostu bir enerji kaynagidir” degerlendirmesinde bulundu.
“Ülke Ekonomisine Karaman da Büyük Katki Verecek”
Cumhurbaskani Erdogan tarafinda hizmete alinacak çevre dostu projeler arasinda Karaman’da özel sektör tarafindan yapimi tamamlanan projenin de oldugunu ifade eden Prof. Dr. Eroglu “Ülke ekonomisine Karaman da büyük katki verecek. Karaman’da yapimi tamamlanan 1 adet HES’in de açilisini diger projelerle birlikte Sayin Cumhurbaskanimiz yapacak” dedi.
Karaman’daki Tesisin Toplam Yatirim Bedeli 100 Milyon Lirayi Buluyor
Karaman’da hizmete alinacak projenin toplam yatirim bedelinin 100 milyon lira oldugunu söyleyen Prof. Dr. Eroglu “Açilisi yapilacak Bucakkisla HES projesinin toplam kurulu gücü
41 MW ve bu tesisten yillik 100,7 milyon kiloWatt.saat enerji üretilecek. Sadece Karaman’da hizmete alinacak tesis ile ülke ekonomisine yilda yaklasik 15 milyon lira katki saglanacak” degerlendirmesinde bulundu.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284