Uluslararasi Beylikler Sempozyumu Karaman’da Basladi

Esrefoglu Beylikleri konusuyla 2014’te Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) öncülügünde, Türk Tarih Kurumu ve Islam Tarihçileri Dernegi isbirligi ile Beysehir’de baslayan Uluslararasi Orta Anadolu ve Akdeniz Beylikleri Tarihi, Kültürü ve Medeniyeti Sempozyumu Karaman’da devam ediyor.

Uluslararasi Beylikler Sempozyumu Karaman’da Basladi

Sempozyum serisi bu yil Karamanogullari Beyligi konusuyla Necmettin Erbakan Üniversitesi, Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi, Türk Tarih Kurumu ve Islam Tarihçileri Dernegi isbirligiyle Karaman’da basladi. Yurtiçi ve yurtdisindan çok sayida ögretim üyesinin yogun ilgi gösterdigi uluslararasi nitelikteki sempozyumun açilis konusmasini yapan Sempozyum Düzenleme Kurulu Es Baskani, Edebiyat Fakültesi Dekan Prof. Dr. Münir Oktay, ilkinde Beysehir’de yapilan Esrefoglu Beyliginden sonra ikinci toplantiya ev sahipligi yapmaktan duydugu memnuniyeti dile getirdi. Dekan Oktay, “Tarih konusulmalidir ama mitlerle degil, belgelerle konusulmalidir. Pek çok konu bu toplantilarda belgelerle aktarilmali ve mitler yikilmalidir. Bu toplantinin Tarih Bilimine katki yapmasini umuyorum” dedi.
Sempozyum, Düzenleme Kurulu Es Baskani ve Islam Tarihçileri Dernegi Baskani, Usak Üniversitesi Islami Ilimler Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Seker tarafindan yapildi. Seker, “2010 yilinda Türk Tarih Kurumunda yapilan toplantida Anadolu’da beylikler tarihinin tam olarak ele alinmadigi ve bazi belgelerin gün yüzüne çikarilmadigi ifade edildi. Kurumun destegi ile biz dernek olarak bu toplantilari yapma karari aldik. Ilk olarak Bati Anadolu’da basladik. 2010’da Aydinoglularini konu olarak belirledik. Bir sempozyum yaptik ve kitap olarak yayinladik. Ardindan Menteseogullari ve Germiyanogullari Sempozyumlarini da icra ettik. Önümüzdeki aylarda Menteseoglulari Beyligi ve Germiyanogullari Beyligi kitaplari bilim dünyasi ile bulusacak. Bu arada NEÜ Sosyoloji Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Tasgin ile Orta Anadolu ve Akdeniz Beylikleri konusunu gündeme getirmeye karar verdik. Geçen yil Esrefoglu Beyliklerini tartistik. Ikincisi yapilan bu konudaki sempozyum ile de yeni bilgi ve belgelere ulasmis olacagiz. Bundan sonra da yapilacak çalismalarla Tarih Bilimi daha da zenginlesecek, gerçekler ortaya konulacaktir. Hem yurtiçinden, hem de yurtdisindan gelen tüm bilim insanlarinin bu alanda önemli destekler sunacagina inaniyorum. Emegi geçen Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Karamanoglu Mehmet Bey Üniversitesi Rektörlerine, Karaman Valiligi’ne, Karaman Belediyesi’ne ev sahiplikleri ve katkilari için tesekkür ederim. Ancak esas tesekkür etmemiz gereken Türk Tarih Kurumu’na da özel olarak sükranlarimi sunuyorum” dedi.
COGRAFYA KADERDIR
NEÜ adina Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Önder Kutlu, konusmasinda tarihi belgelerin ortaya konulmasinin önemine vurgu yapti. Prof. Dr. Kutlu, “Bu sempozyum, bu toplantilarin amaci, Anadolu’nun bir envanterini çikarma çalismasidir. Anadolu sadece savaslarla, mücadelelerle geçen bir tarihe ev sahipligi yapan yer degildir. Kültür, sanat, estetik, siyaset hukuk, gündelik hayat, Anadolu’ya sekil vermistir. Anadolu’yu tekrar anlamak ve degerleri tekrar hatirlamak için bu toplantilar önemli bir vesile olmaktadir. Yaklasik 230 yil boyunca bölgeye hükmeden Karamanoglu Beyligi Dönemi bizler için pek çok eserin çikarilmasina vesile olacaktir. Özellikle içinde bulundugumuz ortam, bu dönemden çikarilacak dersler ile daha iyi anlasilabilecektir. Ibn-i Haldun ‘Cografya kaderdir’ der. Bizim kaderimiz de bu cografya da birlikte bir arada yasamaktir. Bizim nasil bu cografyada nasil yasayacagimiza tarihi anlayarak karar verebiliriz. Bu toplanti bu anlamda da katki yapacaktir” dedi.
Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Hz. Mevlana’nin, Yunus Emre’nin, Karamanoglu Mehmet Bey’in, Pir-i Reis’in memleketinde bu toplantiya ev sahipligi yapmaktan mutlu olduklarini söyledi. Üniversitelerin iki temel görevi oldugunu vurgulayan Gökmen; üniversitelerin bulunduklari sehre sosyal, ekonomik ve kültürel katki yapar hale gelmis kurumlar oldugunu belirtti. Gökmen, “Ülkemizin ilerlemesine ancak ve ancak tarihini iyi bilenler katkida bulunabilirler. Güçlü topluluklar, geçmisten ders alanlardir. Güçlü topluluklar güçlü devletler kurabilirler ve gelecege ümitle bakabilirler. Tarih, dünü degil gelecege katki yapan bir bilimdir. Amaci birey ve kurum olarak ülkeye ve bölgeye katki vermek olan üniversitelerin amaci, kurumlara ve dünya insanligina da katki yapmaktir. Yunus Emre’nin gelin tanis olalim isi kolay kilalim çagrisina uyan tüm akademisyenler sükranlarimi sunarim” dedi.
Sempozyumun illerinde düzenlenmesinden duydugu memnuniyeti dile getiren Karaman Valisi Murat Koca da, ulusal ve uluslararasi çok sayida bilim adamini illerinde görmekten duydugu memnuniyeti dile getirdi. Oguz Türkleri’nin Anadolu’da kurulan en önemli beyliklerden biri oldugunu belirten Vali Koca, daha önce birincisinin yaptigi katkilarin bilincinde olduklarini ve gelecekte diger beylikler içinde yol gösterici olmasini temenni ettigini söyledi.
UMARIM ÜÇÜNCÜSÜNÜ YAPMAK DA YINE BIZE NASIP OLUR
Sempozyuma iliskin görüslerini ifade eden Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Seker de; üniversitelerinin uluslararasi bir bilimsel toplantiya öncülük etmesinden mutlu olduklarini söyledi. Rektör Seker, “Anadolu’nun bugününü sekillendiren beylikler hakkinda bilgi birikimini aktaran ve bilimsel alana önemli katki yapan tüm akademisyenlere tesekkür ediyorum. Böyle bir uluslararasi Sempozyumu ikinci kez gerçeklestiren arkadaslarimi kutluyorum. Umarim üçüncüsünü düzenlemek de bize nasip olur” dedi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284