Uluslararası Kültür Turizmi ve Medya Kurultayı Başladı

Konya ve Karaman’da 14-17 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Uluslararası Kültür Turizmi ve Medya Kurultayı başladı.

Uluslararası Kültür Turizmi ve Medya Kurultayı Başladı
Konya Novotel'de düzenlenen kurultayın açılış programına, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Konya Valisi Yakup Canbolat, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Siirt Milletvekili Yasin Aktay, milletvekilleri, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, RTÜK Başkanı Prof. Dr. İlhan Yerlikaya, Anadolu Yayıncılar Derneği Başkanı Sinan Burhan, protokol mensupları, davetliler ve çok sayıda medya mensubu katıldı.
Programın açılışında konuşan Anadolu Yayıncılar Derneği Başkanı Sinan Burhan, kurultayın başlangıcını 2016 İslam Dünyası Turizm Başkenti, Hz. Mevlana’nın şehri, barış ve kardeşliğin sembolü Konya’da yaptıklarını belirterek, Türk dilinin başkenti Karaman’da da bir toplantılarını olacağını söyledi. Burhan, yerel medyanın taleplerini de konuşmasında dile getirdi.
Kurultayda konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise, Konya’nın 2016 İslam Dünyası Turizm Başkenti ilan edildiği yılda böyle bir programın tertip edilmesinden dolayı katkı yapan kuruluşlara teşekkür etti. Konya olarak kültür ve inanç turizmine önem verdiklerini ifade eden Başkan Akyürek, “Bu programın Konya’da tertip edilmesi de tesadüfi değildir. Konya, medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir şehrimiz. Geçmişte çok önemli olan şehirler günümüzde de aslında aynı şekilde önem arz etmektedir. Suriyeli mülteciler konusunda, Konya açısından da farklı ve yanlış bir takım olaylardan dolayı gündem oldu. Beyşehir’de yaşanan elim hadise hepimizi üzmüştür. Tarih boyunca nerede mazlum bir topluluk varsa bizim milletimiz oraya yetişmeye çalışmıştır. Konya da aynı şekilde mazlumlara gereken yardımı yapma konusunda üzerine düşeni yapmaya çalışan bir şehirdir” dedi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Konya Milletvekili Ahmet Sorgun da, kurultayda turizm, medya ve Konya olarak üç kelimenin ön plana çıktığını belirterek, “Konya kadim bir şehir, bir başkent ve kendi değerleriyle bugüne ulaşan, geçmişle geleceği buluşturmak isteyen bir şehir. Bugün, Balkanlardan, Kafkaslardan, Afrika’dan, Orta Asya’dan, Orta Doğu’dan Konya’da nüfusumuz var ama Konya kimseyi gettolaştırmadan birlikte yaşanılan bir şehir. Konya, İslam Turizm Başkenti 2016 için tesadüfen seçilmiş bir şehir değildir” şeklinde konuştu.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Siirt Milletvekili Yasin Aktay ise, Konya’nın temsil ettiği değerlerle, bugün sadece İslam dünyasına değil, bütün dünyaya örnek bir İslam şehrinin nasıl olduğuna, nasıl olması gerektiğine dair çok güzel bir temsil imkanı sunmakta olduğunu kaydetti.
RTÜK Başkanı İlhan Yerlikaya da, şu günlerde Hz. Mevlana’nın öğretilerine ihtiyaç olduğunu, bu öğretilerin topluma, İslam dünyasına daha fazla yansıtılması gerektiğini düşündüğünü belirtti.
Konya Valisi Yakup Canbolat ise, kurultayın Konya’da yapılmasının duyduğu memnuniyeti ifade ederek, kurultayın uluslararası kültür turizmin geliştirilmesi, barış, kardeşlik duygularının geliştirilmesi anlamında hayırlı olmasını diledi.
Kurtulmuş: Medyanın en temel meselesi tarafsızlık
Daha sonra kürsüye gelen Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ise, medyayla ilgili en temel konulardan birisinin medyanın tarafsızlığı meselesi olduğu belirterek, “Tarafsızlık ne demektir, tarafsız olmak mümkün müdür? Aslında medyayla ilgili mutlak tarafsızlık meselesi şöyle bir noktaya götürüyor; medyanın sahipleri de, mensupları da herkes insan olduğuna göre her insanın bir bakış açısı, değerlendirme, dünyayı algılama biçimi var. Dünya durduğu yerde duruyor ama dünyaya hangi pencereden bakıyorsanız onu tarif ediyorsunuz. Tam manasıyla tarafsızlık, herkesin aynı şeyi algılaması, asla söz konusu edilemez. İnsana göre, çevreye göre değişiyor, sonuç olarak da yorum işin içine girdiği için… Tarafsızlık kadim tartışmalardan biridir. Medya olayları aktarmakta aracı olduğu gibi hakikati görmek ve aktarmak zorundadır” dedi.
“Tarafsızlık olacaksa ilkelerden yana olmak durumundayız”
Kurtulmuş, hayatı ilişkin olarak hepimizin ilişkiler üzerinden olayları değerlendirmemiz gerektiğini, bunun için de 6 temel ilkenin dünyayı anlamak ve algılamak bakımında yararlı olduğu kanaatinde olduğunu belirterek, “Olayları yorumlamamız ve görmemiz hangi ilkelerden hareket ettiğimizle doğrudan doğruya ilgilidir. Tarafsızlık olacaksa ilkelerden yana olmak durumundayız. Bu ilkelerden birincisi, savaşı değil barışı esas almak olmalıdır. İkinci ilkemiz, çatışma değil uzlaşıdır. Çatışmak insanoğlunun en kolay ve en ilkel çözüm bulma yöntemidir. Bugün dünyada da sorunları çözmenin en temel yolu uzlaşmayı temel almak olmalıdır. Uzlaşı ile yeni bir Orta Doğuyu inşa etmek mecburiyetindeyiz. Üçüncü ilkemiz ise, kaos değil, hukukun üstünlüğü. Dünya’da her zaman düzenden yana değil kaostan yana olanlar oldu. Bizim Türkiye olarak kaosun her türlüsüne karşı olduğumuzu, düzenden ve düzeni sağlayacak hukukun üstünlüğünden yana olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Dördüncüsü, eşitsizlik değil adalet olmalıdır. Biz, eşitsizliği değil adaleti savunacağız. Biz ilkelerin yanında taraf olmak durumundayız. Beşincisi de, baskı, sömürü ve köleleştirmeye karşı özgürlüklerden yana olacağız. Altıncısı ise, seçkinciliğe karşı demokrasidir. Demokrasi, hukukun üstünlüğü, adalet, eşitlik, barış, objektif evrensel kriterleri olan unsurlardır. Herkesin bu evrensel kriterler içerisinde ilişkiler oluşturması lazımdır. Bu ilkelerin ayaklar altına alınması tarafsızlık değildir” şeklinde konuştu.
“Suriyeliler üzerinden provokasyon yapmak isteyenlere asla müsaade etmeyin”
Türkiye olarak zor bir dönemden geçtiğimizi ifade eden Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, “Türkiye Suriyeli mülteciler konusunda dünyanın bütün ülkeleri neredeyse çifte standartlı davranırken, 2011 yılının Nisan ayından bu yana 3 milyonu aşkın Suriyeli kardeşimize ev sahipliği yapmıştır ve yapmaya devam etmektedir. Bunun için AK Parti hükümetlerini tebrik ediyorum ama bundan daha önemlisi 79 milyon milletimizi tebrik ediyorum. Ekmeğimizi, aşımızı, suyumuz paylaştık. Bu millete her türlü takdir, övgü azdır. Milletimizden Allah razı olsun. Zaman zaman bazı provokasyonlar olmadı mı, yapmaya çalıştılar. Maalesef Beyşehir’de büyüyen olaylarda 2 evladımız vefat etti. Yakınlarına Allah’tan rahmet diliyorum. Milletimizi buradan uyarıyorum aman ha, Suriyeliler üzerinden provokasyon yapmak isteyen bazı çakallar olabilir, bundan yararlanmak isteyenlere asla müsaade etmeyin. Kimsenin bu konuda ortalığı karıştırmasına vesile olmayın. Bundan sonraki süreçte de Suriyelilere vatandaşlık veriliyor mu meselesi üzerinden toplumsal hassasiyetleri kaşımak isteyenler olabilir. Vatandaşlık meselesi ile ilgili kesinleşmiş bir şey yok, çalışmalar yapılıyor. Dünyanın her yerinde vatandaşlığa nasıl alınacağı, nasıl çıkarılacağı bellidir. Ölçüleri, kriterleri İçişleri Bakanlığı bünyesinde tartışılıyor. Milletimiz müsterih olsun” dedi.
Bir başka önemli konunun da, Türkiye’nin çevredeki gelişmeler konusunda yeni bir safhaya geçmiş olması olduğunu ifade ederek, “Bunlardan birisi yeni hükümet ile dış politikada barışçıl bir çabaya geçilmesi. Bu coğrafyanın bir barış adası olması için Türkiye çalışmaktadır. Türkiye çevresindeki ülkelerde barışın, hukukun üstünlüğünden taviz verilmeden gerçekleşmesi için elinden gelen gayreti ortaya koyuyor. Bu ilkeler doğrultusunda yeni bir Türkiye’nin, yeni bir Orta Doğunun ve yeni bir dünyanın kurulduğunu görmektir” diye konuştu.
Konuşmaların ardından program Konya ve Hz. Mevlana Sunumu, İslam Dünyası Turizm Başkenti Konya Sunumu, Küresel Sorunlar ve Medya Paneli ile devam etti.



 

Güncelleme Tarihi: 14 Temmuz 2016, 15:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284