UNIKOP Enerji Evi Projesi Protokolü Imzalandi

KOP Idaresi’nin destekledigi UNIKOP Enerji Evi Projesi ile Nigde Üniversitesi yerleskesine günes enerjisi kaynakli yüksek teknoloji gerektiren ve tamamen yerli imkânlarla üretilen kendi kendine yeten çevreci bir sistem kurulacak.

UNIKOP Enerji Evi Projesi Protokolü Imzalandi

Konya Ovasi Projesi (KOP) Bölge Kalkinma Idaresi Baskanliginin destegiyle Nigde Üniversitesi UNIKOP Enerji Evi Projesi için imzalar atildi. Senato Salonu’nda gerçeklestirilen imza törenine KOP Idaresi Baskani Ihsan Bostanci, Nigde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür ile projede yer alan akademisyenler katildi.
Aksaray, Karaman, Konya ve Nigde’den olusan KOP Bölgesi’nin topyekun kalkinmasini öngören KOP Idaresi, Eylem Plani çerçevesindeki projeler için çalismalarini sürdürüyor. Bu kapsamda Nigde Üniversitesi Prof. Dr. Nejat Veziroglu Temiz Enerji Uygulama ve Arastirma Merkezi ve Nanoteknoloji Arastirma ve Uygulama Merkezi ve Endüstriyel Hammaddeler ve Yapi Malzemeleri Uygulama ve Arastirma Merkezi tarafindan gelistirilen yüksek teknoloji ürünü günes panelleri ile donatilacak ve kendi enerjisini üreterek bagimsiz çalisacak UNIKOP Enerji Evi Projesi basladi.
“KOP Bölgesinde Yenilenebilir Enerji Için Örnek Proje”
KOP Eylem Plani çerçevesinde girisimcilik, yenilikçilik, AR-GE, ulastirma, enerji ve üniversite-sanayi isbirligi alanlarina önem verdiklerini belirten KOP Idaresi BaskaniIhsan Bostanci, Enerji Verimliligi Uygulama Alanlarinin Arastirilmasi Çalismasi sonucu enerji yatirimlari konusunda Nigde Üniversitesi bünyesindeki Arastirma Merkezlerinin önemliçalismalar yürüttügünü ifade ederek sunlari söyledi:
“KOP Idaresi’ne iletilen destek talebi ile birlikte Nigde Üniversitesi’nin kendi enerjisini kendi üreten ve ürettigi enerjiyi depolayarak enerji üretmedigi dönemlerde kullanabilecegi Nigde Üniversitesi UNIKOP Enerji Evi projesi adiyla örnek bir proje ortaya çikmis oldu.Enerji yatirimlarinda mümkün oldugu kadar kendi kaynaklarimizi kullanmanin önemini hepimiz biliyoruz. Yurtdisindan temin ettigimiz enerji çesitliligi ürünlerine ödedigimiz rakamlar Türkiye bütçesine önemli yükler getirmektedir. Ihtiyaç duydugumuz enerjinin ülkemizde üretilebilmesi için öncelikli olarak AR-GE çalismalarinin gelistirilmesi gerekiyor. Bu alanda geçtigimiz yil yatirim programina aldigimiz Enerji Verimliligi Uygulama Alanlarinin Arastirilmasi ve Bilinçlendirme faaliyetlerinin yapilmasi projesi kapsaminda bildigimiz bir gerçekten yola çikarak Nigde Üniversitesi Arastirma Merkezlerinde AR-GE çalismalarin yürütüldügünü gördük ve bu projeyi destekledik.2015 yili için bir milyon lira ödenek tahsis edilen bu projenin toplam bütçesi ise 3 milyon 350 bin lira olarak belirlendi. Projenin 2017 yili içerisinde ise tamamlanmasini bekliyoruz.Bu projenin hayata geçirilmesinde destekleriyle her zaman yanimizda olan Kalkinma Bakanimiz Sayin Cevdet Yilmaz’a, proje yürütücüsü Nigde Üniversitemizin degerli Rektörüne ve akademisyenlerimize tesekkür ediyoruz.”
“UNIKOP enerji evi kesintisiz elektrik üretecek”
Nigde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür de, üniversitesi yerleskesinde insa edilecek UNIKOP Enerji Evi Projesinin yaklasik 200 metrekare kapali alan ve 150 metrekare yesil alana sahip günes enerjisi kaynakli 20 kilovat saatlik kesintisiz elektrik üretecek ve tamamen çevreci bir sistem olacagini söyledi.
Sistemin; günes enerjisini elektrik enerjisine dönüstüren günes pili panelleri, suyu hidrojen ve oksijene ayiran elektrolizör, hidrojen ve oksijen depolari ve günes enerjisinin yeterli olmadigi veya günesin olmadigi gece süresince ise elektrik üretecek yakit pili ve ilgili kontrol sistemlerinden olustugunu kaydeden Rektör Görür, “Nigde Üniversitesinde gelistirilen elektrolizörün en önemli özelligi yüksek basinçta çalismasi ve hidrojen deposuna direkt olarak baglanabilmesi. Dolayisiyla gürültülü ve pahali kompresörlerin kullanimina ihtiyaç duyulmayacak, kati oksit yakit pillerinin isi ve elektrik enerjisi üretimine olanak tanimalarindan dolayi da günes olmadigi zaman binanin hem elektrigini hem de isi ihtiyacini karsilayabilecek. Ayrica yapilacak binada ‘Faz Degistiren Maddeler’ kullanilarak, binanin isitma ve sogutma yükü azaltilarak sicaklik kontrolü saglanacak. Kurulmasi planlanan sisteme gelen günes isinimi, panellerde üretilen elektrik, elektrolizörün ürettigi hidrojen ve oksijen ile yakit pilinden elde edilen elektrik devamli olarak kaydedilmek suretiyle sistemin tekno-ekonomik analizi ve uygulanabilirligi konusunda da önemli veri olusturulacaktir.” diye konustu.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284