‘Üniversite, Teknoloji Ve Patent’ Paneli Yapildi

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi Proje ve Teknoloji Transfer Ofisi (KMÜ PTTO) ile Konya Teknokent ve Selçuk Teknoloji Transfer Ofisi isbirliginde ‘Üniversite, Teknoloji ve Patent’ konulu panel düzenlendi.

‘Üniversite, Teknoloji Ve Patent’ Paneli Yapildi

Panele KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Rektör Yardimcisi ve Mühendislik Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ahmet Yildirim, Genel Sekreter Ahmet Tüfekci, KMÜ PTTO Koordinatörü Doç. Dr. Savas Sönmezoglu ile akademik ve idari personel katildi.
KMÜ Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda gerçeklestirilen panelin açilis konusmasini Mühendislik Fakültesi Dekani Prof. Dr. Ahmet Yildirim yapti. Prof. Dr. Yildirim, panelin katilimcilara fayda saglayacagini umdugunu belirterek, emegi geçenlere tesekkür etti.
“Bulusçularimizi yalniz birakmiyoruz”
Konya Teknokent Yönetim Kurulu Baskani ve Selçuk TTO Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Bayram Sade, Selçuk TTO ve PADES (Patent Destek Programi) hakkinda bilgiler vererek, girisimcilerin tecrübelerini ve basari hikâyelerini anlatti. Sade, “Ögrenciler, akademisyenler ve teknokent firmalarinin buluslarini destekleyerek, patent sürecinde bulusçularimizin daima yaninda oluyoruz. Onlarin basarilarina ortak olarak bulusçularimizin mutlulugunu ve gururunu paylasiyoruz.” dedi.
“Gündelik hayattaki buluslari pratige dönüstürüyoruz”
Prof. Dr. Zekeriya Tosun ise ‘Plastik Cerrahide Patent Çalisma Grubu Faaliyetleri’ ve ‘Patent Süreçleri’ hakkinda anlatimlarda bulundu. Yapmis olduklari patent çalismalari ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Tosun, “Amacimiz gündelik hayatta çok basit diye nitelendirdigimiz buluslarin patent alarak pratikte kullanimini saglamak.” dedi.
Prof. Dr. Tosun, Bir elin nesi var iki elin sesi var mantigi ile proje gerçeklestirmenin önemine dikkat çekerek “Bireysel çalismalardan ziyade ekip çalismasi yaparak farkli fikirlerden yararlanmak, ortaya çikacak olan ürünün gelisimine pozitif katki saglar.” seklinde konustu.
“Hayallerinizi kullanin”
Prof. Dr. Ercan Durmus da girisimcilik ve patentleme süreci hakkinda sunum yapti. Bireyler için hayal dünyasinin önemine vurgu yapan Prof. Dr. Durmus, “Bir ürün gelistirirken önemli olan sey, kisinin içinde kurdugu hayalleri kullanabilmesidir. Ben hayallerinin pesinde kosan bir bireydim. Kararli ve çevreye açik olmak gerekiyor. Farkli fikirlere kapali olmak esneklik kabiliyetinizi kisitlar.” dedi. Prof. Dr. Durmus ayrica bireylere, hedef belirleyerek çalismanin basariyi getirecegini söyledi.
“Uygun bilgiye degil, uygun bilgiye sahip kisilere ulasin”
Yrd. Doç. Dr. Murat Ceylan ise ‘Mühendislik ve Tip Bilimleri Multidisipliner Çalismalari’ hakkinda sunum yapti. Gelistirilen buluslarin ticarilestirilmesi konusunda dikkat edilmesi gereken hususlara da deginen Yrd. Doç. Dr. Murat Ceylan, “Kisinin uygun bilgiye sahip olmasindan ziyade, uygun bilgiye sahip bir kisiye ulasmasi kendisine daha fazla fayda saglayacaktir. TTO’lar bu amaca hizmet etmek için olusturuldu.” diyerek, ‘kritik faydayi saglayan teknoloji’yi toplumun hizmetine sunmanin pazarda var olmanin temel sarti oldugunu belirtti.
“Hata yaparak deneyim kazaniyorsunuz”
Bulusçu kimligi ile panele katilan Gamze Özcan da ‘Alisverisin Keyifli Yüzü Sepetim’ isimli bulusunun olusturulma ve patent sürecini anlatti. TTO’larin yeni ürün gelistirme asamasinda çok büyük önem tasidigini söyleyen Gamze Özcan, “Çalismalarimiz esnasinda aceleci davrandigimiz ve bir an önce ürünümüzü piyasaya sürmek istedigimiz için patent almayi önemsemedik. Fakat bizden hizli davranan firmalar bizim ürünümüzün aynisini üreterek üstelik bu ürünün patentini de aldilar. Hata yapa yapa deneyim kazaniyorsunuz.” diye konustu.
Konusmalarin ardindan düzenlenen plaket töreni ile panel sona erdi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284