Üniversitede Kutlu Dogum Paneli

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Kutlu Dogum Haftasi kapsaminda “Hz. Peygamber ve Insan Yetistirme Düzenimiz” konulu panel düzenlendi. Sunumunu Islami Ilimler Fakültesi Dekani Prof. Dr. Halit Çalis, Yrd. Doç. Dr. Nasseruddin Mazhari ve Ögr. Gör. Irfan Çakici’nin yaptigi panele KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Ahmet Yildirim, Egitim Fakültesi Dekani Prof. Dr. Münir Oktay, Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Dekani Prof. Dr. Osman Çevik, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdür Prof. Dr. Fevzi Kiliçel, Genel Sekreter Ahmet Tüfekci, akademik ve idari personel ile çok sayida ögrenci katildi.

Üniversitede Kutlu Dogum Paneli

“Peygamberi anmak onun sünnetini yasamakla olur”
Panelin açilis konusmasini yapan Prof. Dr. Sabri Gökmen “Peygamberi anmak onun sünnetini yasamakla olur, yasamak için de onu tanimak ve ögrenmek gerekir.” dedi.
Panelin oturum baskanligini yapan Prof. Dr. Halit Çalis, “Hepimiz hayata bir zihniyetle bakariz. Bu zihniyeti, bakis açisini sekillendiren belirli degerler vardir. Biz de bir egitim yuvasi olarak bu degerler isiginda insanlar yetistirmeliyiz. Egitim sirasinda baz alacagimiz en önemli degerler de süphesiz Peygamber efendimizin yasantisidir.” dedi. Insan fitratindan da söz eden Çalis, insanin cennetten kovulan bir varlik oldugu gibi yeryüzünde halifelik görevini üstlenecek derecede mükemmeliyete sahip bir varlik oldugunu da söyledi.
“Degerlerin hayatimiza kolay girmesini saglayan, ilk önce Peygamber efendimiz tarafindan özümsenmesidir”
Prof. Dr. Halit Çalisi’in ardindan konusan Yrd. Doç. Dr. Nasseruddin Mazhari ise deger konusundan bahsetti. Mazhari degerlerin sosyal ve dini degerler olmak üzere ikiye ayrildigini, dini degerlerin sosyal degerlerin alt kategorisi olan milli ve evrensel degerleri de kapsadigini belirtti. Buna da gerekçe olarak dini degerlerin vahiy yoluyla gelmis olmasini gösterdi. Peygamber efendimizin de bize getirdigi degerlerin vahiy yoluyla geldigini söyleyen Mazhari, “Bu degerlerin hayatimiza kolay girmesini saglayan etmen, ilk önce Peygamber efendimiz tarafindan özümsenmesi ve onun kendi hayatina uygulamis olmasidir.” dedi.
“Peygamber efendimiz neden sorumluysa ümmeti de ondan sorumludur”
Panelin son konusmacisi Ögr. Gör. Irfan Çakici ise sorumluluk bilincinden söz etti. Çakici konuyu arastirirken sorumlulukla ilgili 41 adet yükseklisans ve doktora tezine ulastigini belirterek “Çok sayida arastirmanin olmasi, akademisyenlerin konuya ne kadar çok önem verdiklerinin göstergesidir.” dedi.
Ögr. Gör. Çakici, “Allah kullarina peygamberler göndererek onlara sorumluluk yüklemistir. Her kavme bir peygamber gönderildigi için insanlarin ‘benim haberim yoktu’ deme lüksü ortadan kaldirilmistir.” diyerek “Peygamber efendimiz neden sorumluysa ümmeti de ondan sorumludur. Çünkü Allah Resulü aldigi vahyi insanlara aktarmis, bütün insanlar da bundan sorumlu olmuslardir.” dedi. Çakici, “Peygamber Efendimiz hiçbir zaman sorumluluktan kaçmamis, ne emredilmisse onu yerine getirmistir. Biz de onun ümmeti olarak bütün sorumluluklarimizi yerine getirmeliyiz.” diyerek sözlerine son verdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284